Malware op je pc? Dit zijn enkele signalen

© PXimport

Malware op je pc? Dit zijn enkele signalen

Geplaatst: 7 juni 2022 - 07:07

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:09

Wesley Akkerman

Malware op je pc is geen pretje. Je systeem wordt er soms traag en log van, terwijl je in extreme gevallen niet meer bij je bestanden kunt komen. Het kan ook zijn dat je computer oud is of andere problemen heeft. Hoe weet je dan of je toch last hebt van malware?

Zelfs wanneer je je computer regelmatig scant op malware en virussen, kan het zijn dat de kwaadaardige software ongestoord z’n gang kan gaan. Er zijn namelijk situaties te bedenken wanneer dergelijke software toch langs je beveiliging komt. Zero-days, kwetsbaarheden die niet of nog maar nèt bekend zijn bij makers, geven vaak via een achterdeur toch toegang tot je systeem. Of je systeem (mogelijk daardoor) last heeft van malware, herken je aan algemene signalen.

Signalen van malware

Zo kan het zijn dat je op je systeem ineens overal advertenties en pop-ups te zien krijgt. Nu is dat tegenwoordig minder gebruikelijk dan vroeger, maar dan nog is het een duidelijk signaal dat er iets aan de hand is. Uiteraard moet je dan nergens op klikken, helemaal niet als je ineens reclame ziet op je bureaublad of binnen programma’s die normaliter geen advertenties bevatten.

In het verlengde hiervan kan het zijn dat je een onlangs geïnstalleerde antivirusprogramma ineens agressief vaak meldingen ziet versturen. In bijna alle gevallen gaat het om geïnstalleerde software die via een omweg op je systeem gekomen is. Mogelijk omdat je ergens op een verkeerde downloadknop drukte, of omdat je iets installeerde waar dit programma bij zat.

Dergelijke programma’s tonen veel meldingen, in de hoop dat je het gebruikt om je pc te scannen. Uiteraard komen er dan problemen uit, die je tegen een betalingen kunt laten oplossen.

Bovendien bestaat er zogenaamde ransomware. Dit is malware die je bestanden achter een betaalmuur plaatst. Je krijgt dan alleen nog maar toegang tot je eigen gegevens wanneer je de makers van de malware een grote som geld betaalt. Je herkent deze berichten aan twee dingen. Soms door het feit dat “de FBI” heeft ontdekt dat je pc onderdeel was van een netwerk dat spam of porno verspreidt; maar vaak is het zo dat makers gewoon zeggen dat ze je bestanden gegijzeld houden en je ze pas terugziet wanneer je betaalt.

 

© PXimport

Browsers en sociale media

Je browser kan ook een rol spelen in hoe de malware z’n werk doet. Wanneer je merkt dat je ineens omgeleid wordt naar andere websites dan waar je op klikt of direct naartoe ging, dan is het opletten geblazen. Soms valt dit niet op, omdat websites nauwkeurig nagemaakt worden. Let dus als op de url (het adres van de website) en check of je de juiste site bezoekt. Dit soort problemen ontstaan vaak door malafide browserextensies. Merk je dat je vaak op de verkeerde sites zit, die kwaadaardig ogen, loop dan eens streng je browserextensies na.

Daarnaast kan het gebeuren dat je ineens rare berichten tegenkomt op sociale media. Soms op het profiel van een vriend of familielid en anders wel op je eigen profiel. In zo’n bericht staat dan een bericht dat probeert over te halen om op een link te drukken. Wanneer je op zo’n link klikt, dan kan de malware zich mogelijk verspreiden naar andere systemen.

Kun je het zelf oplossen?

In alle gevallen kan het zijn dat wanneer je iets aan de malware probeert te doen, je daartoe niet in staat bent. Want de malafide programma’s zorgen er in veel gevallen voor dat je geen toegang hebt tot specifieke of belangrijke systeemonderdelen waarmee je mogelijk het probleem kunt oplossen. 

Zo zijn bijvoorbeeld Taakbeheer of de Register-editor niet meer beschikbaar. In het allerergste geval merk je overigens niets van de malware; dan wacht je pc rustig af totdat die een signaal krijgt van de makers, om bijvoorbeeld een aanval uit te voeren of de boel op slot te gooien. Of erger nog: dat er spyware op je computer staat die regelmatig persoonlijke gegevens doorstuurt, zonder dat je merkt dat je pc traag of log is. Regelmatig scannen op virussen kan helpen, maar biedt nooit volledige zekerheid.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten