macOS als veelzijdig woordenboek en encyclopedie

© PXimport

macOS als veelzijdig woordenboek en encyclopedie

Geplaatst: 4 april 2018 - 04:54

Aangepast: 14 december 2022 - 11:33

Ronald Smit

De standaard in macOS ingebouwde woordenboeken zijn relatief onbekend. Maar ze zijn verdraaid handig. Bovendien kan je extra woordenboeken toevoegen.

Iedereen die regelmatig schrijft heeft tenminste af en toe behoefte aan een woordenboek. Gewoon om de spelling van een weinig gebruikt woord even te checken. Of de betekenis van een onbekend woord op te zoeken. Het aardige is dat macOS van huis uit al over onder meer een Prisma-woordenboek Nederlands beschikt. Deze woordenboeken worden bijvoorbeeld gebruikt voor spellingscontrole in diverse programma's. Maar je kunt ze ook meer actief inzetten, bijvoorbeeld als vertaalhulp. Zo is er namelijk óók een Nederlands-Engels woordenboek waarmee je snel een woord kunt vertalen. Dan is er het Apple-woordenboek, waarin je alles op kunt zoeken betreffende Apple-gerelateerde zaken. En tot slot is er de Wikipedia-module waarmee je de bekende online encyclopedie snel in een handzaam en overzichtelijk formaat doorzoekt. Al dit moois in de vorm van het programma Woordenboek vind je in Finder onder Programma's.

Meer woordenboeken

De werking van Woordenboek spreekt voor zich. Tik een woord in het zoekveld en kies een van de beschikbare woordenboeken. Of ga voor Alle en je krijgt een lijst van 'hits' uit alle woordenboeken, inclusief Wikipedia. Mocht je behoefte hebben aan andere woordenboeken, dan zijn er meer te activeren in het programma. Klik daarvoor in de menubalk op Woordenboek en dan op Voorkeuren. Selecteer vervolgens de beschikbare exemplaren. Desgewenst is de volgorde te veranderen door het slepen van woordenboeken; de volgorde wordt weerspiegeld in de volgorde van de knoppen in de menubalk van het programma.

Het woordenboek van macOS bevat ook een handige Wikipedia-module

© PXimport

Tabbladen

Voor de 'veelzoekers' is het goed om te weten dat Woordenboek ook tabbladen kan gebruiken. Klik daarvoor in de menubalk onder Venster op Toon tabbladbalk. Net als in een gemiddelde browser kan je nu via het plusje aan de rechterkant van een tab nieuwe tabbladen toevoegen. Zo wordt de tool een uitermate handig stukje gereedschap voor research. Gevonden omschrijvingen kunnen desgewenst afgedrukt worden. En mocht je er behoefte aan hebben, dan ondersteunt dit programma ook dicteren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000