Mac OS X Mavericks voor beginners

© PXimport

Mac OS X Mavericks voor beginners

Geplaatst: 13 november 2013 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:28

Redactie Computer!Totaal

Apple heeft de tekentafel opgepakt en alle stukjes OS X in de lucht gegooid. Met de komst van Mavericks moet ik, en veel andere gebruiker, het besturingssysteem opnieuw ontdekken. Daarom hier een handleiding voor beginnende Mac-gebruikers, en iedereen die de nieuwe Mavericks-functies wil ontdekken.

Hoewel er veel aan de hand is in de nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem (Mavericks genaamd), is het aan de oppervlakte niet heel anders dan wat je eerder gebruikt hebt. In deze les geef ik je wat informatie over de duidelijke veranderingen zodat je verder kunt met je werk en spelletjes in plaats van over iets onverwachts te struikelen. Laten we beginnen met de belangrijkste veranderingen in de Finder.

Finder tabbladen

De tabs-functie bij Safari kwam er altijd op neer dat je één enkel venster kon openen en binnen dat venster tabbladen kon aanmaken - met in elk tabblad een andere webpagina. Het is een geweldige manier om minder rommelig te werk te gaan bij het surfen op het web.

Iemand bij Apple heeft het briljante idee gehad dat net zo handig zou kunnen zijn om vergelijkbare ervaring met tabbladen te creëren in de Finder. In plaats van je een weg door tientallen openstaande vensters te banen, kun je met Mavericks eenvoudig één enkel venster openen en dan andere vensters als tabbladen in dat venster openen.

In de Finder, druk op Command-N om een nieuw Finder venster te openen. Kies View > Show Tab Bar. Als je nu bovenaan je nieuwe Finder venster kijkt, zie je aan de rechterkant een kleine plus (+) knop staan. Als je daarop klikt wordt er een nieuw tabblad geopend in de standardweergave van de Finder (de All My Files weergave). Je kunt dit tabblad net als een gewoon venster gebruiken. Open een map in het tabblad, en de inhoud ervan wordt weergegeven. Klik op de Back-knop, en je gaat terug naar de eerdere inhoud van het tabblad.

 

© PXimport

Je kunt ook op andere manieren tabbladen aanmaken. Als je de toets ingedrukt houdt en op een map dubbelklikt, wordt het een tabblad in het actieve venster. Of je kunt een map vanuit een andere locatie (de desktop, bijvoorbeeld) naar het plusteken verslepen om een nieuw tabblad met de inhoud van die map aan te maken. En als je een tabblad uit een venster wilt halen, sleep het dan gewoon buiten het venster. Dan krijgt het zijn eigen venster.

Dit is een functie die de moeite waard is om meteen te bekijken, en hij zal helpen om je Mac opgeruimder te houden.

Finder tags

Ben jij zo iemand die de kruiden in het kruidenrek op alfabetische volgorde zet? Die meteen alle foto's tagt zodra ze in iPhoto geïmporteerd worden? Dan zul je dol zijn op Finder tags. Dit is een functie die voor georganiseerde mensen bedoeld is.

Het idee is dat je trefwoorden en gekleurde labels aan je bestanden en mappen kunt toevoegen. Dit klinkt misschien als de oude Labels en Finder Comments-functies. Ze zijn inderdaad aan elkaar verwant. Het verschil is dat je meer dan één gekleurd label aan een item toe kunt voegen, en de trefwoorden zijn veel duidelijker.

Je kunt een gekleurde tag op een aantal manieren toevoegen. Om te beginnen kun je een item in een venster selecteren en in het Tags menu bovenaan dat venster een tag selecteren. (Je kunt er meerdere selecteren als je dat wilt.) Je kunt ook items naar tags in de zijbalk van het venster van de Finder verslepen. Of je kunt een item selecteren, op het File menu klikken, en een tag kiezen. Of je kunt Command-click (rechtsklikken) op een bestand of map en een tag kiezen uit het menu dat verschijnt.

Gekleurde labels zijn leuk en aardig, maar de echte kracht zit hem in de trefwoorden. En ze zijn eenvoudig te creëren. Selecteer een item in een venster en klik op het Tags-menu. Bovenaan het menu zie je een leeg veld. Hier kun je tags aanmaken. Als je je bijvoorbeeld op de feestdagen aan het voorbereiden bent, en je wilt alles eenvoudig organiseren, vul dan gewoon de juiste tags in - kerstmis en kerstboom bijvoorbeeld (zorg dat je na elk trefwoord op de toets drukt). Deze termen zijn nu trefwoorden die je aan andere items kunt toewijzen.

 

© PXimport

Je kunt zien dat het tags zijn door in het Tags gedeelte in elk Finder-venster te kijken. Tussen je tags zie je nu Kerstmis en Kerstboom staan. Maar wacht even, ze hebben geen kleur. Zou het niet logisch zijn om ze de kleur rood te geven? Eenvoudig gedaan. Klik er gewoon met de rechtermuisknop op in de zijbalk, en kies in het menu dat verschijnt een kleur. Of je kunt Finder > Preferences kiezen, op Tags klikken, en dan in de lijst met tags eronder op de lege cirkel klikken naast de tag waarvan je de kleur wilt wijzigen. Je kunt dan uit zeven kleuren of No Color kiezen.

Maar zijn dit waardevolle organisatorische tools? Als je op een van deze zijbalk tags klikt, krijg je een venster vol met bestanden te zien die deze tag toegewezen hebben gekregen. Dus klik op Kerstmis, en al je kerst-gerelateerde items komen tevoorschijn (al je natuurlijk de moeite genomen hebt om ze te taggen). Als je een item in List weergave opent, kies View > Show View Options, schakel de Tags optie in, en klik vervolgens op de Use as Defaults knop onderaan het venster; telkens wanneer je een venster in de List weergave opent zul je de namen van je tags in elk Finder venster te zien krijgen.

Notificaties

Als je een kijkje neemt in de rechterbovenhoek van de menubalk van je Mac - of je nu Mountain Lion of Mavericks draait - zie je drie lijnen, voorafgegaan door punten. Dit is Notification Center, de plek waar waarschuwingen van je Mac verschijnen. Dit kunnen Calendar events, ontvangen tweets op Twitter, SMS-berichten, en e-mail samenvattingen zijn.

Notification Center in Mavericks ziet er bijna hetzelfde uit als onder Mountain Lion, en werkt ook bijna hetzelfde, maar er zijn een aantal nuttige veranderingen. Om te beginnen, wanneer je een notificatie van de Messages-applicatie van Apple krijgt, kun je direct ergens in het bericht klikken en een antwoord in het Reply veld typen. Apple's Mail applicatie verstuurt ook e-mail notificaties. Plaats je cursor over een dergelijke notificatie, en je kunt kiezen of je het bericht wilt beantwoorden of verwijderen. Als je Reply kiest, opent Mail met een reeds opgesteld antwoordbericht.

Safari ondersteunt nu een functie waarmee websites (met jouw toestemming) notificaties naar je Notification Center kunnen sturen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor websites die sportuitslagen rapporteren.

Als je in Notification Center omhoog scrolt, vind je een nieuwe Do Not Disturb schakelaar. Deze lijkt op de gelijknamige functie op iOS apparaten. Verschuif de schakerlaar naar Off, en je zult tot de volgende dag geen notificaties meer krijgen, wanneer de schakelaar automatisch weer op On komt te staan.

Maar dit soort dingen hoef je niet met een schakelaar te doen. In plaats daarvan, ga naar System Preferences en selecteer Notifications. Aan de rechterkant van het nieuwe venster staan bedieningen voor het configureren van Do Not Disturb. Standaard zal je Mac je niet lastigvallen tussen tien uur 's avonds en 7 uur 's ochtends wanneer de optie is ingeschakeld, maar je kunt de uren altijd aanpassen. Je kunt ook een optie inschakelen waarmee je tijdens de geconfigureerde Do Not Disturb uren wel FaceTime oproepen kunt ontvangen.

 

© PXimport

Twee nieuwe applicaties

Mavericks zet de traditie van het opnemen van elementen van iOS in het Mac besturingssysteem voort. In dit geval doet het dit op een vrij duidelijke manier door twee applicaties toe te voegen die voorheen alleen op iOS te vinden waren - Maps en iBooks.

Maps: Als je ooit Maps op een iPhone, iPad, of iPod touch hebt gebruikt, zul je al goed bekend zijn met de Maps applicatie van Mavericks. Het bevat dezelfde elementen en functies. Je kunt de wereld (of een gebied zo klein als je lokale omgeving) bekijken met een traditionele kaartweergave, of een satellietfoto. En je kunt die (waarschijnlijk vanuit een vliegtuig genomen) satellietfoto's veranderen in een 3D-weergave waarmee je het landschap vanuit een hoek kunt zien.

 

© PXimport

Maps ondersteunt ook routebeschrijvingen voor met de auto of te voet, en je kunt wat informatie krijgen over belangrijke plaatsen in de omgeving die je aan het bekijken bent - restaurants, parken, bankgebouwen, enzovoorts - en je kunt een indruk krijgen van hoe druk het verkeer in die omgeving is.

Maps lijkt misschien een onnodige toevoeging in een wereld met webbrowsers en toegang tot Google Maps, maar Apple heeft haar Maps data in andere applicaties verwerkt, zoals Calendar en Mail, zodat je eenvoudiger snel een locatie op kunt zoeken.

iBooks: Hoeveel mensen lezen boeken vanaf hun computer? Ik ook niet. Apparaten zoals iPads en Kindles zijn veel beter geschikt voor draagbaar lezen. Dus ook hier vraag je je af waarom Apple in hemelsnaam een applicatie die beter op een mobiel apparaat past naar de Mac brengt.

 

© PXimport

Behalve dat het een voordeel is voor mensen die graag een MacBook mee naar bed nemen, kan iBooks handig zijn voor studenten. Open een tekstboek in iBooks, zet het aan de linkerkant van het scherm, verplaats je schoolapplicaties naar de rechterkant, en je hebt een heel handige werkomgeving - eentje waarin je geen woorden uit een papieren tekstboek hoeft te over te typen. Het kan net zo handig zijn voor mensen die met technische papers werken die in het ePub formaat worden aangeboden.

iBooks kan ook PDF-bestanden catalogiseren, maar niet openen. (Daarvoor heb je de Preview applicatie.) Als je vaak met dergelijke bestanden moet werken en niet blij bent met de manier waarop ze georganiseerd zijn, versleep ze dan naar iBooks en schik ze in categorieën.

Een nieuwe look voor een aantal applicaties

Een aantal applicaties hebben een nieuwe look gekregen, beïnvloed door het ontwerp van iOS 7. Als je eenmaal gewend bent aan de nieuwe, kalere look, zal je zien dat de programma's zelf niet zo sterk veranderd zijn. Calendar, bijvoorbeeld, ziet er behoorlijk anders uit, maar de basisfunctionaliteit blijft hetzelfde.

Een zeer merkbaar verschil is dat je nu door weken heen kunt scrollen in de Month weergave in plaats van dat je een vooraf ingestelde weergave van vijf weken gepresenteerd krijgt. De bewerkingsvensters van events zien er ook anders uit, maar ze zijn eigenlijk gewoon hetzelfde. Ze zijn nu alleen verdeeld in vier gebieden binnen het venster. Klik op het gedeelte waaraan je wilt werken, en je bent alvast goed op weg.

 

© PXimport

Contacts ziet er ook anders uit - het lijkt niet langer op een oud boek met zijn neplederen stiksels. En als je één van de nieuwe iLife (iPhoto, iMovie, GarageBand) en iWork (Pages, Numbers, Keynote) applicaties gedownload hebt, zul je zien dat ook zij er anders uitzien. Sommige zijn behoorlijk veranderd, terwijl andere alleen maar een likje verf en een paar extra functies gekregen hebben.

Maar hoe zit het dan?

Apple wil natuurlijk dat mensen enthousiast zijn over alle nieuwe dingen die het bedrijf doet. En in het geval van een nieuw besturingssysteem probeert men enthousiasme te creëren met claims zoals "Meer dan 200 nieuwe functies!". In het geval van Mavericks waren veel van deze nieuwe functies dingen die je nooit zult zien - processen die "onder de motorkap" plaatsvinden en voor betere prestaties, langere batterijduur, en stabielere werking zorgen.

Met andere woorden: Nee, je hebt niet het afgelopen jaar verspild door alles over Mountain Lion te leren. Mavericks is geen radicale afwijking van de versie van Mac OS die eraan voorafging. Vrijwel alles wat je tot nu toe geleerd hebt is nog steeds van toepassing op een Mac die op Mavericks draait. En wanner en belangrijke dingen veranderd zijn laat ik het je weten.

Kortom: Gewoon doorgaan.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com, geschreven door Christoper Breen (@BodyofBreen). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten