In 12 stappen je eigen infographic met de iPad

© PXimport

In 12 stappen je eigen infographic met de iPad

Geplaatst: 22 januari 2015 - 07:56

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Martin Gijzemijter

Je kent ze vast van Facebook of andere websites: infographics. Een verzameling gegevens, maar dan grafisch weergegeven, op zo'n manier dat het aantrekkelijk en interessant wordt om te lezen. Met een beetje inspanning kun je er nu ook zelf prima eentje maken op je iPad. De app Grafio Lite helpt je.

Voor we beginnen, willen we benadrukken dat er wel degelijk wat talent voor nodig is om een infographic te maken zoals de professionals het doen. Maar net als met videobewerking moet je onthouden: niet alle video's hoeven op RTL 4 en niet alle infographics hoeven van drukkwaliteit te zijn. In deze workshop leren we je hoe je snel een te gekke infographic kunt maken in de gratis app Grafio Lite. We leren je de basisinterface van de app, en vertellen je met welke elementen je een infographic in elkaar draait en deelt. Het enige wat jij nodig hebt, is een iPad, wat tijd, geduld en inspiratie. Let's go.

 

© PXimport

Met Grafio Lite kun je redelijk eenvoudig een mooie infographic in elkaar draaien.

1 De app downloaden

Van Grafio zijn twee versies beschikbaar, de gratis versie, genaamd Grafio Lite en Grafio, waarvoor je 8 euro betaalt. Het verschil zit hem in de hoeveelheid elementen die je krijgt om in je infographic te verwerken en in het feit dat er in de gratis versie een Grafio-logo over je infographic wordt geplakt bij het exporteren. Daarnaast kun je in de betaalde versie grafische elementen bijkopen en in de gratis versie niet. Om uit te proberen is de gratis versie echter prima.

 

© PXimport

De betaalde versie van Grafio is best duur, neem de gratis versie om te proberen.

2 Een project aanmaken

Wanneer je de app hebt gestart, kun je een project aanmaken door op het plusteken linksboven te drukken. Vervolgens kun je ervoor kiezen om één van de vier templates te gebruiken (zodat je het zelf niet allemaal uit hoeft te zoeken) of zelf een infographic helemaal 'from scratch' te maken. Wij gaan uiteraard voor het laatste, omdat dat de beste manier is om het programma snel en goed te leren.

 

© PXimport

Kies een template om te kijken wat er mogelijk is, of begin zelf met een schone lei.

3 Tekst toevoegen

In bepaalde opzichten werkt de interface verwarrend. Je ziet bijvoorbeeld bovenin een pictogram met twee letters erin. Niet gek als je bedenkt dat je hierop moet drukken om een tekstelement toe te voegen aan je document. Dit is echter niet het geval. Je voegt een tekstelement toe, door tweemaal snel te tikken op een lege plek in je canvas. Er wordt dan een tekstveld toegevoegd waar je direct in kunt typen.

 

© PXimport

Tekst voeg je toe door twee keer op een lege plek op het canvas te tikken.

4 Grafische elementen toevoegen

Met tekst alleen maak je natuurlijk geen mooie infographic, daar heb je grafische elementen voor nodig. Die kun je zelf downloaden van internet, maar Grafio heeft er ook al een boel voor je verzameld. Je voegt een grafisch element toe door te drukken op het derde pictogram van rechts in de werkbalk bovenin, en vervolgens op een categorie die je wilt toevoegen (zoals Basic Shapes, Pictograms, Textables, enzovoort). Als je echt professioneel aan de slag wilt heb je meer beeld nodig, maar om te beginnen is dit prima.

 

© PXimport

Grafio heeft een flinke hoeveelheid grafische elementen voor je verzameld.

5 Eigen afbeelding invoegen

Als je niet tevreden bent met het beeld dat Grafio voor je heeft geselecteerd of je hebt nog iets anders nodig, dan kun je heel eenvoudig zelf beeld invoegen. Daarvoor moet je het beeld eerst op je iPad hebben gedownload of gesynchroniseerd. Zorg ervoor dat het beeld niet te groot is, anders ben je eerst drie minuten bezig met de knijpbeweging om het op het juiste formaat te krijgen. Druk rechtsboven op het derde pictogram van rechts en kies voor Photo library. Je kunt nu een foto uit je eigen bibliotheek selecteren.

 

© PXimport

Als je niet tevreden bent met wat Grafio je biedt, voeg je gewoon je eigen afbeelding toe.

6 Eigenschappen van elementen aanpassen

Of je nu foto's, tekst of pictogrammen hebt geplaatst in je infographic, of alle drie, de kans is nihil dat het er direct picobello uitziet. Oftewel, je zult de eigenschappen van de elementen wat moeten aanpassen. Druk je tweemaal op een element, dan kun je de grootte verslepen. Met de roteerbeweging van je vingers, kun je een element draaien. Druk je op het tandwiel (een snelkoppeling naar de knoppen bovenin), dan kun je lettertype, kleur, enzovoort aanpassen. Zo kun je het element helemaal naar je hand zetten. Met het kruisje verwijder je het element.

 

© PXimport

Eenmaal geplaatst, laten elementen zich redelijk eenvoudig aanpassen qua afmeting en kleur.

7 Elementen uitlijnen

De kunst van een mooie infographic is uiteraard dat alle elementen mooi onderling zijn uitgelijnd (oftewel, het mag ogen als chaos, in werkelijkheid staat niets schots en scheef). Grafio springt daar op een slimme manier mee om. Wanneer je een element versleept, dan verschijnen er kleine lijntjes in beeld die je laten zien hoe de elementen zich onderling tot elkaar verhouden. Ze kun je dus eenvoudig elementen ten opzichte van elkaar centreren, horizontaal of verticaal uitlijnen, enzovoort. Dat helpt echt enorm.

 

© PXimport

Dankzij slimme lijntjes helpt Grafio je diverse elementen uitlijnen.

8 Pijlen bewerken

Wanneer je drukt op het derde pictogram van rechts en drukt op Arrows om een pijl in te voegen, zie je dat alle pijlen één richting op wijzen. Rechte pijlen kun je draaien, maar met ronde pijlen werkt dat niet, omdat je die soms de andere kant op gebogen wilt hebben. In dat geval druk je tweemaal op de pijl en sleep je de pijl kleiner, je gaat door totdat de pijl zich als het ware omdraait. Zo krijg je hem alsnog gebogen in de richting die je wilt.

 

© PXimport

Een spiegelknop is er niet, maar je kunt pijlen eenvoudig de andere richting op slepen.

9 Elementen toevoegen aan persoonlijke bibliotheek

De bibliotheek van Grafio is aanzienlijk en hoewel dat prettig is, is het minder handig wanneer je vaak dezelfde elementen gebruikt en ze telkens op moet zoeken. Dat kun je eenvoudig verhelpen door elementen toe te voegen aan je persoonlijke bibliotheek (oftewel een soort Favorieten of Bladwijzers). Je doet dit door je vinger ingedrukt te houden op een element, en te drukken op Save in het contextmenu dat verschijnt. Je vindt het element nu terug in het derde pictogram van rechtsboven, optie User Library.

 

© PXimport

Door elementen op te slaan in de User Library, vind je ze eenvoudiger terug.

10 Achtergrond aanpassen

Achtergronden in inforgraphics zijn vaak ook heel kleurrijk. Je kunt ze dan ook eenvoudig aanpassen. Druk in de balk bovenin op het tweede pictogram van rechts en kies voor Background. Je ziet daar een ruime selectie van kleuren en afbeeldingen die je kunt gebruiken voor de achtergrond. Daarnaast is het mogelijk om een eigen afbeelding als achtergrond te gebruiken en dat is uiteraard wel zo prettig.

 

© PXimport

Kies een standaardachtergrond of voeg een eigen afbeelding toe.

11 Eigenschappen van de app aanpassen

Naast de achtergrond vind je in het menu achter het tweede pictogram rechtsboven ook nog een keur aan andere opties. Ten eerste kun je de afmeting van je infographic aanpassen, maar je kunt ook voorkomen dat Grafio vormen herkent (wanneer je een cirkel tekent, maakt de app er automatisch een mooie cirkel van). Ook de uitlijnhulp kun je in dit menu uitzetten, maar dat raden we af, want die zorgen nu juist voor een mooi, strak document.

 

© PXimport

Je kunt naast de achtergrondkleur, ook de werking van de app aanpassen.

12 Infographic delen

Wanneer je klaar bent met je infographic, wil je die waarschijnlijk delen met anderen. Dat kun je doen door op het pictogram Delen te drukken helemaal rechtsboven. Je krijgt een aanzienlijk aantal opties te zien. Onthoud echter wel, dat wanneer je de gratis versie van de app gebruikt, je infographics altijd voorzien zullen zijn van een logo van Grafio. Wil je die niet, dan moet je de betaalde versie van 8 euro aanschaffen. Je kunt je bestaande infographics dan overigens eenvoudig overzetten.

 

© PXimport

Je infographic kun je met één druk op de knop delen op uiteenlopende manieren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000