Maak eens een anders ogende presentatie met Keynote

© PXimport

Maak eens een anders ogende presentatie met Keynote

Geplaatst: 13 december 2018 - 04:15

Aangepast: 14 december 2022 - 11:27

Ronald Smit

Vrijwel overal waar je een presentatie te zien krijgt is het overduidelijk dat deze gemaakt is met PowerPoint. Wil je eens iets dat er net iets anders uitziet en je bent in het gelukkige bezit van een Mac of iPad dan is er Keynote.

Presentaties zijn een zo ongeveer onmisbaar onderdeel in de hedendaagse samenleving. Het begint al op school en daarna word je er de rest van je leven mee geconfronteerd. Op de vereniging, bedrijf of waar dan ook. Het overgrote deel van die presentaties is geproduceerd in Microsoft PowerPoint. Ze zijn daardoor vaak erg herkenbaar, zeker als een presentatie is opgezet door iemand met weinig gevoel voor esthetiek. Wil je dat jouw presentatie er nou eens net wat anders uitzien, dan kun je gebruik maken van Apple's Keynote. Wel geldt dat dit alternatieve presentatiepakket alleen beschikbaar is voor macOS en iOS, maar daarvoor is het dan wel gratis. In Keynote voor macOS vind je de meeste opties. Het programma is via de app store te downloaden en installeren, voor zover het niet al op je computer aanwezig is. Het geheel werkt - net als PowerPoint trouwens - erg intuïtief, dus daar hoef je het alvast niet om te laten. Als je het programma start kan gekozen worden uit een aantal thema's, verdeeld over de categorieën Standaard en Breed. Bedenk vooraf waarop de presentatie getoond gaat worden; een deel van de beamers projecteert standaard niet in breedbeeldformaat waardoor je met en breedbeeldthema kostbare schermruimte verspilt. Heb je eenmaal een thema gekozen en geopend, dan kan de pret beginnen. Elementen kunnen eenvoudig van animaties voorzien worden. Klik op een tekstblok of foto en vervolgens bovenaan het paneel rechts op Animatie. Klik op Voeg een effect toe en kies een van de beschikbare opties. Een eenmaal toegevoegd effect kan verder ingesteld worden, beschikbare opties zijn afhankelijk van het effect. Je kunt een effect automatisch laten starten of na een klik. In het eerste geval is een vertragingstijd instelbaar.

Bewaar je Keynote-presentatie eens als een kant-en-klare videoclip

© PXimport

Opmaak

Elementen zijn ook uitgebreid van opmaak te voorzien. Zo voeg je een subtiele schaduw toe door op een onderdeel te klikken en daarna rechts onder Opmaak en Stijl te kiezen voor Schaduw. Verder zijn er voorgebakken afbeeldingseffecten toe te passen waardoor het er allemaal net weer wat anders uit komt te zien. Zoals je ziet oogt het al snel flink anders dan wat je met PowerPoint in elkaar zet. Wel geldt ook in Keynote: overdrijf niet met effecten want anders vermoei je je publiek wel heel erg. Wat niet wegneemt dat je met een testpresentatie voor jezelf natuurlijk helemaal los kunt gaan om alle beschikbare zaken eens goed uit te proberen. Heb je eenmaal een presentatie gemaakt en bewaard, dan behoort ook exporteren naar diverse formaten tot de mogelijkheden. Opslaan als PowerPoint-bestand is een optie, maar bedenk daarbij dat er effecten en andere zaken verloren kunnen gaan. Beter niet doen dus en je presentatie bijvoorbeeld overhevelen naar je iPad of iPhone en van daaraf draaien. Dat kan via bijvoorbeeld een Lightning-naar-HDMI-adapter. Een andere optie is exporteren naar een film. Dat is handig als je op een beurs een doorlopende presentatie wilt laten zien van het een of ander. In dat geval kun je zelfs de hele presentatie vooraf opnemen. Klik daarvoor in het menu Speel af op Neem diavoorstelling op. Klik op de rode opnameknop, voorzie het geheel eventueel van gesproken commentaar en klik nogmaals op de opnameknop. Om de presentatie als filmbestand in MP4-formaat (H.264) te bewaren klik je in het menu Archief onder Exporteer naar op Film. Kies een resolutie (1080p is het meest praktisch), klik op Volgende, geef een bestandsnaam op en klik op Exporteer. Bij grotere presentaties met bijvoorbeeld ingebed videomateriaal kan het renderen wat tijd kosten.

iOS

Ook de iOS-versie van Keynote is verrassend compleet en beschikt over een berg aan mogelijkheden. Ook hier is bijvoorbeeld de exportmogelijkheid naar een filmbestand aanwezig, dus ook onderweg kun je een uitgebreide presentatie opzetten en deze als kant-en-klaar videobestand naar de filmrol exporteren. wat ons betreft is Apple's presentatiepakket zonder meer de moeite waard om eens een blik op te werpen. Je maakt er in een handomdraai strak ogende presentaties mee die er - zoals beloofd - net wat anders uitzien dan wat de grijze massa produceert.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000