Laat je Mac samenwerken met iOS via Continuïteit

Sinds iOS 8.1 en OS X Yosemite werken iPhones, iPads en Macs extra goed samen met behulp van Continuïteit. Hier leggen we je uit hoe alles werkt.

Continuïteit is een overkoepelende term die Apple gebruikt om al je Apple apparaten goed met elkaar samen te laten werken. Je kunt nu:

[list type="bullets"]op al je apparaten telefoongesprekken voeren en SMSjes versturen;

onder andere documenten en emails op al je apparaten bewerken met Handoff;

bestanden snel uitwisselen met AirDrop;

razendsnel een WiFi-hotspot van je iPhone maken als er geen WiFi-netwerk is.[/list]

Controleer je Mac en iOS apparaat

Niet alle Mac en iOS apparaten zijn geschikt voor Continuïteit. Om dit op je Mac te checken, hou je de alt-toets (Option op sommige toetsenborden) ingedrukt, klik je op het Apple logo linksboven, en vervolgens op Systeeminformatie. Deze optie is alleen beschikbaar als je de alt-toets hebt ingedrukt. Klik in het scherm dat nu verschijnt op Bluetooth. Als zowel Bluetooth Low Energy ondersteund en Handoff ondersteund op 'Ja' staan, is je Mac geschikt.

© PXimport

Hier kun je zien of je Mac Continuïteit ondersteunt.

Om te checken of je iPhone of iPad (en zelfs iPod Touch) geschikt is voor Continuïteit, ga je naar Instellingen > Algemeen > Handoff en appsuggesties. Als deze laatste optie niet aanwezig is, betekent dat dat je apparaat niet geschikt is.

Als je een 'Nee' ziet staan op je Mac (of het menu niet kunt vinden op je iPhone, iPad of iPod Touch) is je apparaat niet voor alle Continuïteit functies geschikt, maar wel voor de meesten. Zo werken de telefoongesprekken en SMSjes waarschijnlijk prima.

Maak je apparaten gereed

Voor het gebruiken van Continuïteit is het noodzakelijk om Bluetooth aan te hebben staan. Op je Mac ga je naar Systeemvoorkeuren > Bluetooth > Schakel Bluetooth in. Op je iOS apparaat ga je naar Instellingen > Bluetooth en zet je het hier aan.

Continuïteit vereist minstens OS X Yosemite op een Mac, en iOS 8.1 op een iPhone, iPad of iPod Touch. Zorg dus dat je Mac en iOS apparaat up to date is.

Al je apparaten moeten hetzelfde Apple ID gebruiken. Om dit te checken op je Mac ga je naar Systeemvoorkeuren > iCloud. Hier kun je als het nodig is in- en uitloggen, maar controleer in eerste instantie welk Apple ID gebruikt wordt (dit kun je zien aan het email adres onder je fotootje).

Op je iPhone, iPad of iPod Touch ga je naar Instellingen > iCloud om dit te controleren. Als het Apple ID wat hier gebruikt wordt hetzelfde is als op je Mac, kunnen de apparaten met elkaar samenwerken. Zo niet, dan moet je zorgen dat alle apparaten hetzelfde Apple ID gebruiken.

Telefoongesprekken op je Mac en iPad

Om telefoongesprekken te kunnen voeren via je Mac open je FaceTime. Klik nu rechtsboven op FaceTime > Voorkeuren > Instellingen. Zet hier de optie Bellen vanaf iPhone aan.

© PXimport

Telefoongesprekken komen binnen op je Mac.

Het is niet nodig deze optie aan te zetten om alleen telefoongesprekken op te nemen. Deze komen automatisch binnen op je iPad en/of Mac, zonder iets in te stellen. Deze optie maakt het alleen mogelijk om bijvoorbeeld op je Mac iemand te bellen zonder je iPhone te hoeven pakken.

© PXimport

Je Mac toont een notificatie als je wordt gebeld.

Als iemand je nu belt, zie je een notificatie op je Mac en iPad. Deze kun je opnemen, ophangen, of (als de ander ook een Apple apparaat heeft) er een videogesprek van maken. Als je opneemt, loopt het gesprek via de microfoon en luidsprekers van je Mac of iPad. Je telefoon pakken is dus niet nodig.

SMSjes op je Mac

In iMessage kon je zowel gewone SMSjes als iMessages sturen. Een iMessage is een berichtje dat lijkt op een SMS, maar het wordt verstuurd via internet (net als bij WhatsApp). iMessages waren al te zien op je iPad en Mac, maar nu kun je ook gewone SMSjes op je Mac tevoorschijn toveren.

Op je iPhone ga je naar Instellingen > Berichten > Sturen en ontvangen. Als je Apple ID nog niet te gebruiken is met iMessage, zie je hier bovenaan de optie Gebruik uw Apple ID voor iMessage staan. Tik hierop en log in. Als je deze optie niet ziet, ga dan weer terug naar Berichten (linksboven) en tik op Sms doorsturen. Hier zie je al je apparaten staan waarnaar je je SMSjes door kunt sturen. Zet deze aan. Op je Mac opent nu Berichten vanzelf, waarna er een code verschijnt. Vul deze in op je iPhone om te verbinden. Dit werkt hetzelfde op je iPad.

Nu kun je in de Berichten app op je Mac en iPad, ook je gewone SMSjes zien.

Handoff gebruiken

Handoff laat al je apparaten het beste samenwerken. Deze functie zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een email kunt beginnen te schrijven op je Mac, en hem vervolgens afmaken op je iPad. Om deze functie aan te zetten ga je op je Mac naar Systeemvoorkeuren > Algemeen > Sta Handoff tussen deze Mac en uw iCloud-apparaten toe. Op je iOS apparaat ga je naar Instellingen > Algemeen > Handoff en appsuggesties en zet je Handoff aan.

Zorg er ook voor dat Bluetooth op al je apparaten aan staat, zoals hierboven bij Maak je apparaten gereed beschreven staat.

© PXimport

Met handoff kunt je iets beginnen op het ene apparaat en het direct oppikken op een ander.

Op je Mac komt een icoontje links van je Dock (het balkje onderin waar al je programma's staan) tevoorschijn als Handoff beschikbaar is. Klik erop om het te gebruiken.

Op je iOS apparaat zal het icoontje linksonder op je vergrendelscherm verschijnen. Plaats je vinger op het icoontje en sleep hem omhoog, om Handoff te gebruiken.

Als Handoff niet werkt, kun je proberen om opnieuw in te loggen met je Apple ID (Mac: Systeemvoorkeuren > iCloud; iOS: Instellingen > iCloud). Ook kun je proberen je apparaten even te herstarten.

Bestanden delen met AirDrop

AirDrop is een manier om bestanden uit te wisselen tussen apparaten van Apple. Net als de andere functies van Continuïteit, werkt het niet met alle Macs. En het kan best een gedoe zijn om het aan de praat te krijgen.

Om AirDrop te gebruiken open je Finder op je Mac en ga je naar AirDrop. Kies nu onderaan bij Ik mag gevonden worden door voor iedereen of alleen contacten. Op je iOS apparaat veeg je vanaf de onderkant van het scherm naar boven om het Bedieningspaneel te openen, en tik je op AirDrop. Kies wederom voor iedereen of alleen contacten.

Op je Mac verschijnen nu je apparaten in het AirDrop venster die we al geopend hadden. Dit kan even duren.

© PXimport

Om een bestand van je Mac te sturen, sleep je het bestand naar het AirDrop venster. Als je iets vanaf een iOS apparaat wilt versturen, tik je op de deel-knop (een vierkantje met een pijltje eruit) bij het bestand dat je wilt delen, en tik je dan op de juiste persoon bij AirDrop.

Zo kun je makkelijk bestanden delen tussen al je Apple apparaten.

Een WiFi hotspot maken

Als je geen beschikbaar WiFi netwerk hebt om bijvoorbeeld je Mac op aan te sluiten, is het nu extra makkelijk om het internet van je iPhone te gebruiken. Ga op je iPhone naar Instellingen > Persoonlijke Hotspot en zet dit aan. Zorg er ook voor dat je WiFi en Bluetooth zijn ingeschakeld, op zowel je iPhone als je Mac.

© PXimport

Een WiFi hotspot is sneller gemaakt dan ooit.

Op je Mac kun je nu bij Systeemvoorkeuren > Netwerk > Wi-Fi kiezen voor je iPhone.

Wellicht meer in de toekomst

Dit zijn tot nu toe alle functies van Continuïteit. Als de toekomst ons meer functionaliteit brengt, zullen we ons artikel uiteraard aanvullen en waar nodig bijwerken.

Heb je zelf nog suggesties of kom je er niet uit? Laat het ons weten in een reactie!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten