Je tv als monitor gebruiken: dit wil je weten

Door: Wesley Akkerman | 12 mei 2020 13:57

4k televisie
How To

Wat je reden ook mag zijn, het kan een goed of leuk idee zijn om van je tv een monitor te maken voor pc of laptop. Handig voor het thuiswerken of wanneer je snel een video wil laten zien of presentatie wil geven.

De eerste vraag is eigenlijk: kan het wel? Het korte antwoord is: ja. De meeste laptops en computers hebben tegenwoordig hdmi-aansluitingen, waardoor je met een simpele hdmi-kabel je systeem aan je televisie koppelt. Het kan zijn dat je computer nog gebruikmaakt van dvi of vga, maar dan heb je een ouder model. Niet elke moderne tv heeft die aansluitingen; in het geval van dvi kun je nog een speciale dvi-naar-hdmi-kabel kopen. En anders heb je nog de DisplayPort en de daarbij horende DisplayPort-naar-hdmi-kabel. Check dus goed welke kabel je nodig hebt voor je pc of laptop.

Het is ook wel even handig om van tevoren te checken of de grafische kaart de resolutie van je tv aankan. Dat is met moderne hardware vaak geen probleem: laptops draaien 720, 1080p en 4k en televisies ook. Heb je nog een ietwat oudere laptop bijvoorbeeld, met een geïntegreerde grafische kaart, dan kan het een ander verhaal zijn. Je kunt de resolutie van je beeldscherm opzoeken door naar Instellingen / Systeem / Beeldscherm te gaan.

Afbeelding van de drie HDMI-aansluitingen

Tv als monitor: dingen om rekening mee te houden

Verder zijn er andere dingen om rekening mee te houden. Hoe kleiner een scherm en hoe hoger de resolutie, hoe compacter de pixels zijn. Dat is de pixeldichtheid. Als dat getal hoog is, dan is de beeldkwaliteit scherp en goed. Als je dezelfde pc-resolutie op een scherm projecteert dat misschien wel vier, vijf of zes keer groter is, dan neemt de pixeldichtheid – en daarmee de kwaliteit van het scherm – dus af. Daarnaast kan het helpen afstand te nemen van de televisie, zoals in de woonkamer.

Daarnaast is er sprake van een hogere input lag, omdat tv’s daar – in tegenstelling tot echte monitors – minder tot geen rekening mee houden. Wil je dus competitief gamen met je muis en toetsenbord op schoot, dan kan het helpen de gamemodus aan te zetten. Hetzelfde geldt voor de respons time: monitors hebben een hogere response time dan tv’s; als de tv er te lang over doet (het gaat dan om milliseconden) dan kan het ghostingeffect ontstaan.

En dan hebben we natuurlijk nog de verversingssnelheid. Monitors hebben doorgaans een hogere verversingssnelheid, zeker de schermen bedoeld voor gamers. Veel tv’s hebben 60 Hz aan boord. Wanneer je video’s of presentaties bekijkt, dan is er niet zo veel aan de hand. Maar wanneer je van plan bent om veel te gamen, dan kan een hogere snelheid veel prettiger zijn voor de ogen.

0 Reactie(s) op: Je tv als monitor gebruiken: dit wil je weten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.