Haal meer uit het toetsenbord van je iPad

Aan het toetsenbord van je iPad kun je niet zoveel veranderen, zal je misschien denken. Maar niets in minder waar! Je kunt het interne toetsenbord van je iPad aanpassen naar je eigen wensen en bovendien andere toetsenborden toevoegen om sneller, beter en flexibeler te typen.

In dit artikel vertellen we je welke instellingen van belang zijn om je toetsenbord naar je hand te zetten en laten we een paar apps zien die je kunt toevoegen aan je iPad. Ook lees je hoe je via spraakcommando's tekst kunt ingeven en hoe je snel veelgebruikte zinnen typt. Lees ook: Zo vind je het beste toetsenbord voor je iPad.

Sneller typen

Het standaard toetsenbord van je iPad heeft een paar handige foefjes die je waarschijnlijk niet of zelden gebruikt. Er zijn diverse toetsen die meerdere opties bieden, zo kun je door je vinger op de o-toets te houden bijvoorbeeld een ö, ø of œ maken. Als je twee keer op de shift-toets tikt, zet je Caps Lock aan, alle letters worden nu groot geschreven. Tik je linksonder op de toets met het label .?123, dan krijg je toegang tot cijfers en veelgebruikte symbolen. Tik vervolgens op de toets met het label #+= om meer symbolen te zien.

Als je een webadres wilt typen, eindigt dit normaal gesproken op .com of .nl. Je hoeft dit niet steeds in te typen. Houd je vinger op de punt-toets gedrukt en er verschijnen opties voor .com, .nl en nog een paar andere landcodes. Nog een snelle manier om naar websites te komen: als je een pagina vaak hebt bezocht of een pagina is erg populair, dan zie je bovendien het adres in de adresbalk van Safari al verschijnen. Om www.facebook.com te openen hoef je alleen maar 'face' te typen, Safari geeft automatisch www.facebook.com als suggestie in de adresbalk.

© PXimport

Druk op de punt-toets om meteen .com of .nl aan een webadres toe te voegen.

Splitsen en zweven

Een andere handige functie is om het toetsenbord van je iPad te splitsen. Houd je vinger op de toets rechtsonder en kies voor Splits. De toetsen worden nu kleiner en verplaatsen zich naar de linker- en rechterkant van je iPad. Zo kun je de iPad met twee handen vasthouden en met beide duimen typen. Je vindt hier ook de optie Zwevend. Dit betekent dat het toetsenbord zich naar het midden van het scherm verplaatst. Het hele toetsenbord laten verdwijnen doe je door één keer op de toets rechtsonder te tikken.

© PXimport

Het toetsenbord is nu gesplitst, zodat je met je duimen kunt typen.

Spraakcommando's

Links van de spatiebalk vind je een toets met een microfoon. Tik erop en je iPad vraagt of je de dicteerfunctie wilt inschakelen. Kies voor Schakel dicteren in. Er verschijnt een grijze balk met witte geluidsgolven en je hoort een pieptoon. Spreek je tekst in en je iPad analyseert je stem. Als je klaar bent met dicteren, tik je op Gereed. Handig zijn bovendien bepaalde commando's, spreek bijvoorbeeld gewoon Nieuwe regel, punt, komma of hoofdletters in om snel een tekst te laten typen door je iPad. De dicteerfunctie werkt erg goed en is vrij intelligent. Als je bezig bent een boodschappenlijstje te dicteren en de iPad verstaat het woord gehad, dan zal het dit automatisch veranderen in gehakt.

Toetsenborden toevoegen

Als je veel moet typen in een andere taal, dan is het handig om een tweede toetsenbord aan je iPad toe te voegen. Vooral bij bijvoorbeeld Duits is dit handig, aangezien je niet elke keer een toets wilt indrukken om een umlaut te kunnen schrijven. Ga naar Instellingen / Algemeen / Toetsenbord en tik op Toetsenborden. Standaard zijn er twee toetsenborden geïnstalleerd: Nederlands en Emoji. Tik op Voeg toetsenbord toe en kies de taal die je wilt toevoegen.

Bij sommige talen kun je een toetsenbordindeling kiezen door op het driehoekje achter de taal te tikken, zo is het bijvoorbeeld handig om het Duitse toetsenborden op QWERTY te zetten in plaats van het standaard Duitse QWERTZ-toetsenbord. Je hebt nu wel de beschikking over Duitse umlauten, maar de Y en Z zijn niet omgedraaid. Het bovenste toetsenbord is altijd het standaard-toetsenbord. Om de volgorde van de toetsenborden te wijzigen, tik je bovenin op Wijzig, druk je met je vinger op de drie streepjes achter een toetsenbord en sleep je deze naar boven of naar beneden. Om een toetsenbord te verwijderen, tik je op de rode knop. Sluit af door op Gereed te tikken. Als je nu in een app wilt schakelen van het Nederlandse naar het Duitse toetsenbord, houd dan je vinger op de toets met de wereldbol links onderin. Als je maar één toetsenbord hebt geïnstalleerd, is deze knop onzichtbaar. Het Emoji-toetsenbord geeft overigens toegang tot honderden smileys, afbeeldingen en andere emoticons.

© PXimport

Het Emoji-toetsenbord bevat allerlei leuke tekeningen en smileys.

Autocorrectie

Sommige mensen houden ervan, anderen vinden het verschrikkelijk: autocorrectie. Je schrijft 'Goedemeorgen' en je iPad vervangt het voor het goede woord 'Goedemorgen'. Je ziet tijdens het typen een blauwe tekst onder het getypte woord staan met de correctie. Als je verder typt, zal je iPad standaard de blauwe correctie gebruiken. Wil je dit niet, tik dan op het kruisje achter de correctie. Als je niet wilt dat je iPad automatisch woorden corrigeert, ga dan naar Instellingen / Algemeen / Toetsenbord en zet de schuif achter Autocorrectie uit. Als je nu een fout woord typt, zal je iPad je er nog wel op wijzen dat er een fout woord in je tekst staat door het rood te onderstrepen. Wil je dit ook uitschakelen, zet dan ook de schuif achter Controleer spelling uit.

© PXimport

Je iPad corrigeert het woord automatisch, maar geeft de correctie van tevoren aan.

Quicktype

Een nieuwe functie in iOS 8 is Quicktype. Hiermee kun je sneller teksten typen doordat Apple probeert je zinnen af te maken. Helaas is dit nog niet beschikbaar in het Nederlands. Als je vaak in het Engels typt, voeg dan een Engels toetsenbord toe om deze functie in actie te zien. Bij Instellingen / Algemeen / Toetsenbord moet de schuif achter Suggesties wel aanstaan. Als je nu een zin schrijft, probeert je iPad te raden welk woord het volgende wordt. Je iPad leert hierbij ook zinnen die jij vaak gebruikt en zal in de loop van de tijd steeds betere suggesties geven. Ook weet je iPad op basis van je schrijfgeschiedenis of je met een bepaalde persoon formeel of informeel communiceert. Het past de suggesties op jouw schrijfstijl aan. Om een woord te kiezen, tik je op het woord in de grijze balk. Wil je de suggesties tijdelijk uitschakelen, veeg dan de grijze Quicktype-balk naar beneden of houd je vinger op de wereldbol en zet de schuif achter Suggesties uit.

© PXimport

De iPad gokt dat we een film willen gaan kijken met John en geeft als suggestie het woord movie.

Afkortingen

Je kunt natuurlijk elke keer intypen dat je vijf minuten later bent, maar het is veel handiger om dit soort standaardzinnen voor te programmeren. Dit kan vanuit het instellingenmenu. Tik op Algemeen / Toetsenbord en kies daarna voor Trefwoorden. Tik op het plusje en typ achter Trefwoord de afkorting waarmee je aangeeft dat je ietsje later komt. Zorg er wel voor dat dit een niet bestaand woord is. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor bov, achter Zin zet je dan Ik ben er over. Als je nu in een app het woord bov typt, maakt je iPad er automatisch Ik ben er over van.

© PXimport

Geef afkortingen op voor veelgebruikte zinnen.

Woordenboek

Als je tijdens het typen wilt weten of het woord dat je gebruikt de juiste keuze is, kun je het ingebouwde woordenboek even checken. Tik op een woord dat je hebt geschreven en druk op Selecteer. In de zwarte balk tik je nu op Definieer. Een pop-up-venster geeft informatie over het woord en laat je eveneens zien wat de uitspraak is. Als je meer over het woord wilt weten, start je een zoekopdracht door op Zoek op het web te tikken. Standaard is alleen het Nederlandse woordenboek geïnstalleerd. Wil je andere woordenboeken installeren, tik dan op Beheer en vervolgens op het download-icoontje achter een taal.

Externe toetsenborden

Sinds iOS 8 is het mogelijk om toetsenborden van andere aanbieders op je iPad te installeren. Handig als je bijvoorbeeld een toetsenbord wilt hebben waarmee je met veegbewegingen kunt typen. Of als je nog meer emoji's tot je beschikking wilt hebben. Een extern toetsenbord installeer je in eerste instantie niet via het instellingenmenu, je moet eerst de desbetreffende app downloaden. Na installatie van de app voeg je het toetsenbord toe. De app mag je daarna niet verwijderen, anders ben je het toetsenbord ook weer kwijt. Waar je wel even over na moet denken, is dat een externe toetsenbord-app in de praktijk toegang heeft tot alles wat je typt en dus een veiligheidsrisico met zich meebrengt.

© PXimport

Het installeren van toetsenborden van derden brengt wel een veiligheidsrisico met zich mee.

Live vertalen

Als je live een ingetypte tekst wilt laten vertalen naar een andere taal, kun je de app Translate Keyboard Pro installeren. Na installatie ga je naar Instellingen / Algemeen / Toetsenbord / Toetsenborden en tik je op Voeg toetsenbord toe. Kies voor Translate Keyboard Pro. Eenmaal toegevoegd, tik je er nogmaals op en zet je de schuif achter Geef volledige toegang aan. In een app tik je nu op de wereldbol, selecteer je Translate Keyboard Pro en tik je vervolgens op de toets links van de spatiebalk. Achter Source Language kies je Dutch (nl) en achter Target Language selecteer je de taal van je conversatiepartner. Sluit af door op Done te tikken. Zet de schuif voor Tap to focus and type text aan en begin in het veld te typen. Waar normaal gesproken de Enter-toets zit, vind je nu de knop nl > de (als je het toetsenbord hebt ingesteld op Duits als doeltaal). Tik erop en het bericht komt in het Duits in je app te staan. Als je op de knop rechtsboven drukt, vertaal je een inkomend bericht naar je brontaal.

© PXimport

De vertalingen zijn soms een beetje krom, maar met dit toetsenbord communiceer je veel makkelijker in een vreemde taal.

Translate Keyboard Pro ****

Prijs: Gratis

Omvang: 19,5 MB

Niet typen maar vegen

Wil je liever met je vingers over het toetsenbord vegen om tekst te typen, installeer dan Swype. Het vergt enige gewenning, maar je kunt extreem snel woorden typen met dit toetsenbord. Na installatie moet je even de Nederlandse add-on downloaden. Hiervoor houd je je vinger op de toets linksonder en tik je op het tandwiel. Kies voor Talen en tik op het pijltje achter Nederlands. Selecteer vervolgens helemaal bovenin Nederlands en ga terug door op Swype en daarna op Terug te tikken. Als je nu het woord Groet wilt schrijven, veeg je met je vinger van de G naar de R, O, E en T. Een oranje lijn achtervolgt je vingerbeweging en het woord Groet verschijnt op het scherm. Als het woord niet goed is, kun je één van de opties boven het toetsenbord kiezen.

© PXimport

Swype herkent bijna alles correct en als je een ander woord bedoelde, selecteer je dit boven het toetsenbord.

Swype ***

Prijs: € 0,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang: 29,6 MB

#LOL, #FAIL en #OMG

Als je ervan houdt om gifjes in berichten te plaatsen, is Fleksy Keyboard een goede app. Tik op GIF en kies één van de categorieën onder in beeld. Tik op een bewegend plaatje en op de plek waar je de gif wilt invoegen, kies je voor Plak. Ook op het gebied van emoji's is Fleksy Keyboard ongeëvenaard, zo'n 800 vind je er terug. In de app kun je ook verschillende extensies en thema's downloaden. Drie extensies krijg je bij aankoop gratis, voor elke extra extensie moet je 99 cent betalen. Sommige extensies zijn best handig, zo maak je met de extensie One-Handed het toetsenbord kleiner zodat je met één hand makkelijker kunt typen. De thema's zijn niet heel erg nuttig, hiermee verander je de achtergrond van je toetsenbord.

Een app waarmee je met andere lettertypes kunt typen, is Better Fonts Free. Het gaat hier eigenlijk niet om compleet nieuwe lettertypes, maar combinaties van letters, symbolen en karakters die in exotische toetsenborden zoals Japans, Thai en Hindi worden gebruikt. De app is gratis en geinig als je wat leuke accenten aan je berichten wilt toevoegen. Voor sommige lettertypes moet je extra betalen.

© PXimport

Fleksy Keyboard is vooral gericht op mensen die veel #hashtags gebruiken en liever in emoji's en gifjes communiceren dan met echte woorden.

Fleksy Keyboard ***

Prijs: € 0,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang: 46 MB

Better Fonts Free ****

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 38,2 MB

Bluetooth-toetsenborden

Uiteraard kun je ook een hardware-toetsenbord op je iPad aansluiten. Dit gaat draadloos via bluetooth. Er zijn heel veel toetsenborden op de markt, maar pas op bij het kiezen van een model. Sommige goedkope toetsenborden geven je nauwelijks een betere typ-ervaring dan het scherm van de iPad. Als je veel wilt gaan typen met je iPad is het noodzakelijk dat je toetsenbord van een goede kwaliteit is en ergonomisch is. Je kunt kiezen voor een compleet los toetsenbord of een iPad-hoes met geïntegreerd toetsenbord. De laatste optie heeft natuurlijk als voordeel dat je niet nog eens een aparte hoes hoeft aan te schaffen, maar als een volgende iPad een andere maat heeft, kun je weer opnieuw naar de winkel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000