© PXimport

Gps op de smartphone

Geplaatst: 9 september 2011 - 09:39

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Met de gps-ontvanger die in alle moderne smartphones is ingebouwd, kunt u eenvoudig uw locatie vinden en de snelste route bepalen. Maar er zijn meer handige en nuttige toepassingen voor dit onderdeel. Wij laten ze aan u zien!

Let op!

We gaan er in dit artikel van uit dat u een moderne smartphone hebt die is voorzien van een gps-ontvanger (maar dat is standaard vrijwel altijd het geval) en dat u een mobiel internetabonnement hebt afgesloten.

1. Waar is mijn auto?

Misschien kent u de komische film 'Dude where's my car' wel, waarin een paar vrienden na een heftige nacht hun auto niet meer terug kunnen vinden. Waar was hij ook alweer geparkeerd? Met de gelijknamige app - die overigens niets met de film te maken heeft - voorkomt u voor eens en altijd dat u uw auto niet meer terug kunt vinden. Handig als u in een vreemde stad bent en de weg niet weet. Zoek in de App Store naar DUDE WMC? en installeer deze gratis app. Start de app en klik op I just parked my car. Maak een foto van uw geparkeerde auto en klik op I'm done - save it om de gps-coördinaten op te slaan. Wanneer u later de weg onverhoopt niet meer weet, start u simpelweg DUDE WMC? en klikt u op Dude. Where's my car?, waarna u uw auto eenvoudig terug kunt vinden via de locatiebepaling op Google Maps en de foto die u hebt gemaakt. Hebt u uw auto gevonden? Dan klikt u op Ok! I found it! en de foto wordt verwijderd. Uiteraard kunt u dit ook voor uw fiets gebruiken, of bijvoorbeeld voor uw tent of vakantiewoning. Handig!

© PXimport

Met deze app kunt u uw geparkeerde auto gemakkelijk terugvinden.

2. Golfshot: Golf GPS

Golfliefhebbers opgelet, met deze app kunt u uw golfspel op eenvoudige wijze snel verbeteren. Met Golfshot: Golf GPS kunt u uw iPhone of Android-toestel gebruiken om met behoorlijke precisie de afstand te meten tot de hole, om zo te bepalen welke club u het best kunt gebruiken. Per hole zijn maximaal veertig doelen al voor u voorgeprogrammeerd, zodat het golfen stukken gemakkelijker wordt. In de app zijn meer dan 35.000 golfbanen wereldwijd te selecteren. De gehele lijst kunt u vinden op Golfshot. Als uw golfparcours ertussen staat, kunt u de baan vanuit de lucht bekijken via Google Maps, waarbij de hole, uw positie en obstakels duidelijk aangegeven zijn. Bovendien houdt de app uitgebreide statistieken bij, zodat u uw vaardigheden kunt analyseren en snel kunt zien op welke punten u uw spel nog kunt verbeteren. Ook kunt u eenvoudig uw slagen en die van uw vrienden bijhouden op het scorebord. Zoek in de App Store van Apple of in de Android Market op 'Golfshot'. De app is niet echt goedkoop (23,99 euro voor de iPhone-, 20,76 euro voor de Android-versie).

© PXimport

Met uw iPhone of Android-toestel en de Golfshot-app wordt golfen nog leuker.

3. Layar

Een heel mooie toepassing van gps op uw smartphone in combinatie met de ingebouwde camera en mobiel internet biedt Layar, de eerste 'augmented reality'-toepassing. Met deze app kijkt u door de camera van uw smartphone. Aan de hand van uw gps-positie wordt er over het beeld dat u ziet, allerlei informatie met betrekking tot uw omgeving getoond. Layar bevat allerlei lagen (vandaar de naam) zodat u kunt rondlopen en direct informatie kunt inzien over bijvoorbeeld een huis dat te koop staat. U kunt Layar ook tijdens een stadswandeling gebruiken en informatie over architectuur ontsluiten. Layar is een prachtig voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is door moderne technieken te combineren! Layar is gratis en beschikbaar voor de iPhone, Android-toestellen, Nokia's en binnenkort ook voor Windows Phone 7. U vindt de download­links voor Layar.

© PXimport

Met Layar kunt u lagen met informatie over het beeld van uw directe omgeving leggen.

4. Real Map Plus

Een andere 'augmented reality'-toepassing is Real Map Plus. Deze app laat uw positie zien op Google Maps, in combinatie met de camerabeelden. Zo hoeft u als u over straat loopt en op uw schermpje tuurt, niet bang te zijn dat u tegen iemand opbotst. De kaart draait automatisch mee met de looprichting. Vanuit de app kunt u ook meteen uw locatie delen met anderen, via Twitter, e-mail of sms. Real Map Plus is alleen beschikbaar voor de iPhone en kost € 0,79.

© PXimport

Voorkom dat u tegen iemand opbotst, met Real Map Plus.

5. Zoek mijn iPhone

Een bijzonder handige toepassing voor iPhone-gebruikers is Zoek mijn iPhone. Deze dienst en bijbehorende app is van Apple zelf en is gratis te downloaden. Hoewel de app in principe alleen voor iPhone 4, iPad en iPod Touch (vierde generatie) bedoeld is, werkt hij ook op oudere iPhones. Zoek in de App Store naar Zoek mijn iPhone en installeer de app. Voor de werking van de dienst is het installeren van de app overigens niet vereist, maar zo kunt u altijd vrienden helpen met het terugvinden van hun iPhone. Voordat u de dienst kunt gebruiken, dient u wel eerst een (gratis) account aan te maken bij MobileMe. Dit kan alleen via een iPhone 4 of iPad en werkt als volgt. Ga naar Instellingen en klik op Mail / Contacten / Agenda. Kies voor Voeg account toe en selecteer MobileMe. Vul vervolgens uw Apple ID en uw wachtwoord in (dit is het account dat u gebruikt bij het kopen van apps in de App Store) en klik vervolgens op Volgende. U krijgt nu op dit e-mailadres een controlemailtje van Apple, klik op de link Nu verifiëren om uw Apple ID te bevestigen. Ga terug naar Instellingen en klik weer op Mail / Contacten / Agenda. Selecteer MobileMe. Schakel het schuifje achter Zoek mijn iPhone in en klik op Sta toe om uw iPhone vindbaar te maken.

© PXimport

Maak een gratis MobileMe-account aan om Zoek mijn iPhone te kunnen gebruiken.

Nu Zoek mijn iPhone op uw iPhone is ingeschakeld, kunt u het toestel altijd traceren. Bent u uw iPhone ergens vergeten of kunt u hem simpelweg niet vinden, adem dan rustig in en uit, want met een beetje geluk kunt u hem zo weer terugvinden. Hiervoor dient uw iPhone natuurlijk wel ingeschakeld te zijn en moet de optie Zoek mijn iPhone zijn geactiveerd. Is dit het geval, dan kunt u naar de bijbehorende website MobileMe gaan en inloggen met uw Apple ID. Is er iemand in uw omgeving met een iPhone of iPad, dan kunt u ook via de Zoek mijn iPhone-app uw iPhone traceren. In beide gevallen logt u dus in met uw Apple ID en begint de zoektocht naar uw verloren iPhone. Meestal is de positie in een mum van tijd bepaald. Het fraaie is, dat u nu op afstand een tekstbericht kunt sturen dat op uw iPhone wordt getoond. Bijvoorbeeld "Ik ben mijn iPhone vergeten, maar kom hem nu ophalen". Daarbij kunt u desgewenst een harde pieptoon laten afspelen, die twee minuten te horen is - zelfs als het geluid op laag volume staat of op stil staat. Ook kunt u de iPhone op afstand vergrendelen met een zelfgekozen code. Is uw iPhone onverhoopt gestolen, dan kunt u hem zelfs op afstand helemaal wissen, zodat in elk geval uw persoonlijke gegevens niet in de verkeerde handen komen. Zoek mijn iPhone is een must-have, maar laten we hopen dat u het nooit hoeft te gebruiken!

© PXimport

Met deze app kunt u een bericht tonen op uw iPhone, een pieptoon laten horen en hem op afstand vergrendelen of zelfs wissen.

6. Locatie-gebaseerde netwerken

Een locatiegebaseerd sociaal netwerk is een dienst waarmee u tips kunt krijgen over bepaalde plaatsen of bijvoorbeeld leuke restaurants in de buurt. Dit gebeurt aan de hand van uw huidige gps-positie. Er zijn inmiddels meerdere locatiegebaseerde sociale netwerken, de oudste en bekendste is Foursquare. Hiervoor is tevens een spelelement bedacht: door 'in te checken' bij zogeheten 'venues', verzamelt u punten en kunt u 'badges' verdienen. Als u vrienden toevoegt, kunt u op de hoogte blijven van waar zij zich bevinden en met hen strijden voor de toppositie op het Leaderboard. De Foursquare-app is beschikbaar voor alle bekende smartphones, maar ook bereikbaar via http://m.foursquare.com. Download, installeer, start de app en maak een account aan door op SIGN UP te klikken. Vul de gevraagde velden in en klik vervolgens rechtsboven op Join. U krijgt nu de mogelijkheid om vrienden toe te voegen, door uw adresboek te scannen, of -­ als­ u er een account hebt - op Twitter en Facebook te controleren wie van uw vrienden ook een account hebben bij Foursquare. Hoewel dit niet verplicht is, is het wel aan te raden, want dat maakt Foursquare een stuk leuker en nuttiger. Als u klaar bent, klikt u op Done.

© PXimport

Foursquare is een locatiegebaseerd sociaal netwerk met een spelelement.

7. Foursquare gebruiken

Nu u Foursquare hebt geïnstalleerd en geconfigureerd, is het tijd voor een eerste verkenning. Rechtsboven ziet u de knop Check in. Klik hierop om in uw omgeving te zoeken naar plaatsen waarop u kunt inchecken. En u zult zien dat er veel, heel veel plaatsen zijn waar uit u kunt kiezen. In dit voorbeeld zijn we bij de bakker en selecteren we deze in de lijst. Klik vervolgens op Check in here. U kunt nog een bericht toevoegen over de plek waar u bent, waarvoor u net als bij Twitter 140 tekens hebt. Ook kunt u nog een foto toevoegen, als u dit wilt. Standaard deelt u deze update met uw vrienden, zet het schuifje op No als u ze niet wilt storen. Klik op Check in here. U krijgt nu een schermpje te zien met allerlei informatie. Zo ziet u hoe vaak u ergens bent geweest. Dit is uw eerste check-in ooit, dus verdient u de Newbie badge. Er zijn tientallen badges te verdienen, maar dat merkt u vanzelf. Een ander spelelement van Foursquare is dat u 'Mayor' (burgemeester) kunt worden van een bepaalde plek. Hiervoor dient u minimaal twee keer in te checken op een locatie én meer check-ins te hebben dan alle andere Foursquare-gebruikers, o­ver­ een periode van zes­tig dagen. Het aantal da­­­gen dat het duurt voordat u Mayor bent, wordt ook in het scherm weergegeven. Verder ziet u nog het aantal punten dat u hebt verdiend en uw positie op het leader­board (de ranglijst van u en uw vrienden). Tot slot is ook nog een populaire tip over de locatie in kwestie te lezen, mits deze er is natuurlijk.

© PXimport

Met uw eerste check-in verdient u meteen een badge.

8. Foursquare-tips

Een spelletje? Op zich een logische gedachte. Maar Foursquare heeft wel degelijk nut. Foursquare-gebruikers geven namelijk allerlei tips, die alleen voor andere gebruikers zijn te lezen. Zo kunt u bijvoorbeeld lezen wat men van een restaurant vindt, wat u vooral wel of juist niet moet bestellen. En vaak worden ook de wifi-wachtwoorden van cafés als tip opgeslagen. Onder in de app vindt u een aantal knoppen, waaronder Explore. Via deze optie kunt u handig zoeken naar restaurants, koffietentjes, disco's, winkels of bijvoorbeeld musea, binnen een straal van twee kilometer rond uw huidige positie. U kunt tips lezen van andere gebruikers en zo zien wat er populair is in de buurt. Tot slot kunt u ook nog allerlei voordeeltjes krijgen via Foursquare. Zo zijn er de zogeheten 'specials', die door de eigenaar van bijvoorbeeld een café of restaurant zijn ingesteld. Dit kan uiteenlopen van een gratis T-shirt bij uw check-in tot korting op uw rekening als u incheckt en in sommige gevallen krijgt u altijd het eerste drankje gratis. Foursquare wordt over de hele wereld gebruikt en kan ook als u op vakantie bent voor een leuke toevoeging zorgen!

© PXimport

Gebruikers geven vaak handige tips, bijvoorbeeld wat het wifi-wachtwoord van een locatie is.

© PXimport

Eigenaren van 'venues' kunnen specials aanbieden bij uw check-in.

9. Feest.je

Foursquare is Engelstalig, wat misschien niet voor iedereen even handig is. Er is echter ook een Nederlandstalig alternatief: Feest.je. Dit is in feite een kopie van Foursquare en deze dienst werkt bijna identiek. U kunt ook met Feest.je inchecken, uw favoriete spots bekijken (waar u het vaakst bent ingecheckt) en ook Feest.je biedt een spelelement. In plaats van burgemeester kunt u koning worden van een spot, en in plaats van badges kunt u medailles verdienen. In plaats van 'specials' biedt Feest.je 'deals', kortom: de gelijkenis met Foursquare is evident. Wat Feest.je uniek maakt, is dat er ook een activiteitenkalender aan is gekoppeld, waaraan dus 'feestjes' kunnen worden toegevoegd. U kunt via de app aangeven dat u aanwezig zult zijn op een evenement en zien welke andere Feest.je-gebruikers ook zullen komen. Ook kunt u reacties toevoegen en lezen en extra informatie over het evenement lezen.

© PXimport

Feest.je is een Nederlandstalige Foursquare-kloon, en voorzien van extra mogelijkheden.

10. Feest.je en privacy

Een belangrijk verschil met Foursquare, is dat u mensen - net als bij Twitter - altijd kunt volgen. Ze hoeven daar geen toestemming voor te geven, tenzij ze hun account als 'privé' hebben gemarkeerd. Wilt u niet dat mensen u automatisch kunnen volgen? Klik dan rechts onderin op Meer, klik daarna bovenin op Privacy en klik op Privé. Uw account is nu niet meer publiekelijk zichtbaar en als mensen u willen volgen, moet u hier eerst toestemming voor geven.

© PXimport

Wilt u zelf bepalen wie u volgt? Zet uw profiel dan op Privé.

11. Sportieve gps-apps

Als sportieve afsluiting willen we u nog wijzen op de diverse MapMyFitness-apps. Er zijn versies beschikbaar voor diverse buitensporten. Zo is er iMapMyRUN voor atleten, iMapMyRIDE voor wielrenners, iMapMyWALK voor wandelaars en iMapMyHIKE voor ... inderdaad: hikers. Voor de iPhone zijn de meeste apps beschikbaar, voor Android en BlackBerry zijn alleen iMapMyRUN en iMapMyRIDE ontwikkeld. Al deze apps hebben met elkaar gemeen dat uw locatie wordt bijgehouden in de app en online wordt opgeslagen, zodat u later online in een mooi overzicht uw vorderingen kunt terugkijken. Naast route-tracking bieden de apps en de bijbehorende website een trainingslogboek (met de afgelegde afstand, snelheid, duur, hoogte én het aantal calorieën dat u met de workout hebt verbrand). Uiteraard kunt u uw vorderingen delen via Facebook en Twitter en kunt u vrienden volgen. U kunt zelfs uw vrienden live volgen (en zij u) tijdens de workout, maar daarvoor dient u wel Live Tracking te activeren. De apps zijn gratis, maar als u meer mogelijkheden wilt, kunt u later altijd upgraden naar een pro-account. Er worden dan bijvoorbeeld geen advertenties getoond, u krijgt aanwijzingen te horen zodat u gemakkelijker op de juiste route blijft en u kunt uw iPod bedienen vanuit de app. De upgrade kost 3,99 euro.

© PXimport

Met de MapMyFitness-apps wordt de route die u aflegt en allerlei statistieken vastgelegd.

12. Repudo

Repudo is een nieuwe gratis app die momenteel door T-Mobile wordt gepromoot. Met Repudo kunt u in de echte wereld berichten, foto's en tips achterlaten die door anderen kunnen worden 'opgepakt'. Om Repudo te gebruiken, dient u wel een account op Facebook of Twitter te hebben, anders kunt u niet inloggen en is de app onbruikbaar. De app werkt als volgt: terwijl u door de stad loopt, ziet u op de kaart 'repudo's' verschijnen. Wanneer u dicht bij de gps-locatie van de repudo bent, kunt u deze 'oprapen' en de informatie bekijken. De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid; zo kunt u bijvoorbeeld een digitale speurtocht uitzetten, paaseieren verstoppen, tips achterlaten voor uw vrienden of een herinnering voor uzelf toevoegen (waar staat mijn fiets?). Een erg leuk idee, waar we ongetwijfeld nog veel van gaan horen. U vindt Repudo in de iTunes App Store en op Android World.

© PXimport

Met Repudo kunt u berichten koppelen aan een fysieke gps-locatie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten