Foto's beheren en delen op je Synology NAS

Door: Ronald Smit | 07 januari 2020 09:12

NAS macbook
How To

Het delen van foto's met bijvoorbeeld familie en vrienden kan via een scala aan clouddiensten. Toch kleven daar veiligheidsrisico's aan. Wil je de touwtjes in eigen handen houden, kijk dan eens naar de app Photo Station voor je Synology NAS.

Het beheren en delen van foto's kan een aardige klus zijn. Het is sowieso onverstandig al je foto's op een computer of laptop te bewaren. Als daar iets mis mee gaat (of het apparaat wordt onderweg gestolen) ben je al je foto's in één keer kwijt. Een NAS is dan en stuk praktischer, zeker als je hier voor een gespiegelde RAID-configuratie zorgt qua schijven. En liefst ook nog een extern exemplaar inzet voor regelmatige back-ups. De NASsen van Synology draaien allemaal op een besturingssysteem (DSM) dat een bureaublad-omgeving in de browser toont. Een van de optioneel installeerbare (en gratis) apps is Photo Station. Als jij vervolgens zorgt dat je complete fotoverzameling in de map photo komt te staan, worden je foto's voortaan een stuk inzichtelijker. En desgewenst deelbaar met vrienden en familie. Je kunt namelijk accounts voor hen aanmaken. Zorg dat je daarvoor aangemeld bent als Admin op je NAS en start Photo Station (te vinden in het startmenu). Klik in Photo Station op Instellingen aan de linkerkant. Klik op de nieuw geopende pagina op Gebruikersaccounts en vervolgens Gebruiker maken. De gevraagde gegevens spreken voor zich. Kies uiteraard een stevig wachtwoord, zeker als je NAS via bijvoorbeeld port forwarding ook gedeeld wordt op internet. Wil je niet dat een bepaalde gebruiker zomaar publiekelijk foto's en fotomappen kan deze zorg dan dat de optie Sta deze gebruiker toe om foto's en video's publiek te delen uitgeschakeld blijft. Klik op Opslaan en de gebruiker is gemaakt.

Maak een nieuwe gebruiker aan voor Photo Station op een Synology NAS

Meer opties

In het venster Instellingen vind je nog veel meer aardige opties. Zoals bijvoorbeeld de (nog experimentele) gezichtsherkenning, inschakelbaar onder Foto's. Mocht je het willen, dan biedt Foto Station ook blogmogelijkheden, aanzetten kan via Blog in het menu links. Wil je dat gebruikers ook eigen foto's kunnen uploaden en via Photo Station op jouw NAS beheren, klik dan links op Algemeen en schakel de optie Personal Photo Station-service inschakelen aan. Doe dit echt alleen bij mensen die je 100% vertrouwt en maak eventueel afspraken over hoeveel foto's uiteindelijk op jouw NAS geplaatst gaan worden. Als je klaar bent met het maken van instellingen klik je links op Terug, waarna je de gebruikersinterface van het programma weer ziet. In ons voorbeeld zijn daarin al albums aanwezig; klik op een album om de erin aanwezige foto's te bekijken. Zo'n album is trouwens simpelweg een submap van de map photo! Je kunt ook weer eigen albums in Photo Station maken. Of deel foto's snel met anderen. Verder is voorzien in rechtstreekse bewerkingsmogelijkheden, maar daarbij wordt gebruik gemaakt van externe clouddiensten. Pas daar dus weer op, privacy en zo. Mocht je het toch willen gebruiken, klik dan op een foto om deze groot weer te geven. Onder de foto vind je vervolgens onder Editor de beschikbare diensten. Verder is er bij een geopende foto ook een downloadknop beschikbaar. Klik op het afsluitkruisje rechtsboven om weer terug te keren naar de fotomap. Aardig is de de link Diavoorstelling bovenaan, hiermee start je een automatische show van alle in een album aanwezige foto's. Je browser schakelt automatisch over naar volledige schermweergave; hieruit weer ontsnappen kan via een druk op de Esc-toets. Laatste handigheidje: Synology heeft voor zowel Android als iOS ook een gratis mobiele app voor gebruik met Photo Station voor je klaar staan: DS photo.

Mocht je het willen dan kun je via Photo Station op de NAS ook via een clouddienst foto's bewerken

0 Reactie(s) op: Foto's beheren en delen op je Synology NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.