Printen met je iPhone

Door: Toon van Daele | 12 december 2019 09:20

Mobiel printen
How To

Afdrukken vanaf je laptop of desktop naar een gedeelde usb-printer of netwerkprinter is een sinecure. Het is wel even wat anders als je dat ook wilt doen vanaf je smartphone of tablet, of als je onderweg bent maar alvast iets naar je thuisprinter wilt sturen. Gelukkig is het mogelijk om draadloos en mobiel printen, wij laten je zien hoe ook jij dat voor elkaar krijgt.

1 Afdrukservice

Even vooraf: we gaan ervan uit dat je met een Android-apparaat binnen je eigen netwerk een document wilt kunnen afdrukken. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de standaardafdrukservice. Die vind je (in Android 8.x) terug via Instellingen / Verbonden apparaten / Afdrukken. Normaliter tref je hier ook Cloudprinter aan (zie ook stap 6). Zorg dat de Standaardafdrukservice is ingeschakeld en dat er een printer klaarstaat die via wifi bereikbaar is. Diverse apps beschikken over de optie Afdrukken waarna je je printer selecteert en de gewenste afdrukopties instelt. Via het printericoon druk je vervolgens heel eenvoudig het document af.

2 Plug-ins & apps

Het kan echter ook anders: de meeste printerfabrikanten voorzien namelijk via de Play Store in een gratis plug-in. Nadat je de compatibele plug-in geïnstalleerd hebt, schakel je ‘m in via Instellingen / Verbonden apparaten / afdrukken. Met het oog op het batterijverbruik doe je er goed aan alleen die afdrukservice(s) te activeren die je daadwerkelijk gebruikt. Een andere mogelijkheid is de installatie van een heuse print-app, zoals Brother iPrint&Scan of Epson iPrint, waarmee je binnen je netwerk documenten, foto’s, webpagina’s en e-mails kunt afdrukken.

Wifi-printer

De meeste moderne printers hebben ook wifi aan boord. Veel meer dan het indrukken van de wifi-knop en het selecteren van het draadloze netwerk wordt er niet van je geëist. Heb je je netwerk echter beveiligd (natuurlijk!), dan moet je eerst nog het wachtwoord invullen. Vaak is het dan makkelijker om je printer via een ethernetkabel met je pc te verbinden en voor de printerconfiguratie je browser af te stemmen op het ip-adres van je printer. Weet je het ip-adres niet, gebruik dan een tool als Andry IP Scanner.

3 AirPrint

Over naar iOS, met zijn ingebouwde afdruktechnologie AirPrint. Normaliter volstaat het de Deel-knop in te drukken, de printer in je netwerk te selecteren en Druk af aan te klikken. Echter, niet alleen de apps, maar ook je printer moet met AirPrint overweg kunnen. Hier vind je een overzicht van AirPrint-compatibele printers. Maar wat als jouw printer geen ondersteuning biedt? Hier vind je instructies voor macOS.

Voor iOS kun je je printer via usb aan je computer koppelen, waarna je met O’Print ( Windows) of HandyPrint (macOS) je iOS-apparaat doet geloven dat de gedeelde printer AirPrint-compatibel is. Of je zoekt je heil in de merkgebonden printapps.

Nas

Heb je een nas dan kun je wellicht ook langs die weg AirPrint-ondersteuning toevoegen. Laten we een Synology-nas als voorbeeld nemen, in combinatie met een netwerkprinter. Open het Configuratiescherm van je nas en kies Externe Apparaten / Printer. Klik op Netwerkprinter toevoegen en vul het ip-adres van je printer in. Voorzie deze van een naam, kies LPR als protocol en geef ook de wachtrij een naam. Druk op Volgende, plaats een vinkje bij Apple Wireless Printing inschakelen – merk overigens op dat je hier ook Google Cloud Print inschakelen aantreft (zie stap 4 en verder) – en duid het juiste printermerk en -model aan. Bevestig met Toepassen.

4 Registratie

Hoe print je echter als je onderweg bent? Een handige service hiervoor is Google Cloudprinter. Hier verneem je ‘hoe compatibel’ je printer is. Staat je printer hier niet tussen, start Chrome dan op en typ chrome://devices. Klik bij Klassieke printers op Printers toevoegen, selecteer je printer en bevestig met Printer(s) toevoegen. Is je printer opgenomen in de lijst, maar zonder vermelding (v2), volg dan de instructies van je printerfabrikant: gewoonlijk loopt dat via de webinterface. Staat er wel (v2) bij je printer, start dan Chrome en tik chrome://devices in. Je vindt je printer bij Nieuwe apparaten, alwaar je op Beheren en op Registreren klikt.

5 Test

Hier, bij Printers, verneem je of de registratie succesvol is. De vraag die nu rijst: hoe druk je dan af naar zo’n Google Cloudprinter? Test het alvast uit vanaf je pc. Start Chrome, surf naar een willekeurige webpagina en druk op Ctrl+P. In het paneel Afdrukken klik je op Wijzigen en selecteer je de gewenste printer (druk desgevallend eerst op Alles weergeven). Bevestig met Afdrukken. Gelukt? Dan kun je dat nu ook vanaf een willekeurige computer op internet doen, vanuit applicaties als Chrome en diverse mobiele Chrome-apps. Enige voorwaarde is dat je met hetzelfde Google-id bent aangemeld.

6 Cloudprinter: Android

Met behulp van een geschikte app kun je ook vanaf een mobiel apparaat naar een Google Cloudprinter printen. Voor Android vind je hier een (bescheiden) lijst. Naast de apps PrinterShare Mobile Print en Fiabee tref je hier ook Cloudprinter van Google zelf aan – overigens is dit inmiddels een Android-systeemapp geworden. Zoals beschreven in stap 1 en 2 moet je ook deze afdrukservice activeren via Instellingen / Verbonden apparaten / Afdrukken. Hier kun je via het knopje met de drie puntjes en de opties Instellingen / Printers beheren tevens checken via welke printers je eventueel nog meer zou kunnen afdrukken.

7 Cloudprinter: iOS

Voor iOS is er geen officiële Google Cloud-printapp beschikbaar. Wel zit deze functionaliteit ingebouwd in enkele Google-apps (zie ook stap 5). Voor andere apps kun je in de App Store terecht bij PrintCentral (Pro) (iPhone en iPad). Het kan ook gratis, met CloudPrint (ameu8). Meld je eerst aan bij Google en start dan de app op. Tik op de plusknop om een afdruktaak toe te voegen en haal via Choose file een bestand op of voeg met Print Clipboard content de klembordinhoud toe. Nadat je je Google Cloudprinter hebt aangeduid, kun je afdrukken. Deze app blijkt echter niet altijd feilloos te werken.

8 Beheermodule

Om je afdruktaken binnen Google Cloudprinter te beheren, surf je hiernaartoe. Klik hier op Printers en selecteer een printer. Je kunt nu Details opvragen, Afdruktaken weergeven, de printer weer Verwijderen, enzovoort. Via de optie Delen kun je ook anderen iets op jouw printer laten afdrukken. Via Wijzigen pas je dan Privé aan in Iedereen die over de link beschikt, heeft toegang tot de printer. Je kunt dan bovendien instellen hoeveel pagina’s er dagelijks mogen worden geprint. Om dit tot bepaalde gebruikers te beperken, vul je de namen of e-mailadressen in bij Mensen uitnodigen, waarna je via Afdrukrechten de beheermachtigingen toekent.

0 Reactie(s) op: Printen met je iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.