De beste monitor voor ieder budget

Door: Maikel Dijkhuizen | 09 augustus 2018 10:03

Monitor kopen
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Wie een computer wil met de beste systeemprestaties, verkiest ongetwijfeld een desktop boven een laptop of tablet. Daarvoor moet je wel zelf nog een goed scherm uitzoeken. En bij een laptop kan het ook ideaal zijn als tweede scherm. In dit artikel lichten we de belangrijkste specificaties uit, zodat je de beste monitor kunt uitzoeken tegen een gunstige aanschafprijs.

Tip 01: Schermgrootte

Bepaal als eerste de schermdiagonaal van de monitor. Je keuze hangt natuurlijk sterk af van de ruimte op je bureau en welke computertaken je met de computer wilt doen. Zo kiezen grafische ontwerpers doorgaans voor een monitor van 27 of zelfs 32 inch. Hiermee heb je natuurlijk meer werkruimte om afbeeldingen of animaties naar je hand te zetten. Verder is een groot scherm ook gewenst wanneer je regelmatig naar video’s kijkt en geavanceerde games speelt. Ga in dat geval voor een exemplaar van minimaal 24 inch. Wil je alleen een beetje internetten, e-mailen, tekstverwerken en eenvoudige spelletjes spelen, dan kun je ook met een kleiner scherm uit de voeten. Een exemplaar van 22 inch is in dat geval een mooi formaat. Een bijkomend voordeel van een compact scherm is dat de aanschafprijs lager is. Je kunt ook nog overwegen om twee kleinere schermen op het systeem aan te sluiten, zodat je beschikt over één groot bureaublad. Het is dan wel een voorwaarde dat de videokaart van de computer twee monitoren kan aansturen.

Tip 01 Een scherm met een diagonaal van 27 inch is een mooi formaat voor onder meer amateurfotografen, filmliefhebbers en gamers.

Inch als meeteenheid

Bij praktisch iedere monitor staat er een getal in de productnaam. Dit staat doorgaans voor de beelddiagonaal in inches. Zo heeft de LG 27GK750F een scherm van 27 inch. Aangezien 1 inch staat voor 2,54 centimeter, heeft dit product een diagonaal van ruim 68 centimeter.

Tip 02: Video-ingangen

Het is natuurlijk wel fijn wanneer je de monitor rechtstreeks op de computer kunt aansluiten, zonder dat je hiervoor een adapter nodig hebt. Kijk daarom naar goed welke video-uitgangen jouw machine bevat en zoek daar een passend scherm bij. De kans is groot dat je een hdmi-poort op je pc hebt. Op recente pc’s is er steeds vaker ook een displayport-aansluiting aanwezig. Deze poort lijkt qua uiterlijk erg op een hdmi-aansluiting, alleen is er aan de zijkant één afgesneden hoekje te zien. Hdmi en displayport kunnen beide videobeelden in een hoge resolutie doorgeven en beide uitgangen vind je dan ook veelvuldig op nieuwe monitoren terug. Gebruik je een wat oudere computer? Let dan goed op, want je hebt dan wellicht een monitor met een dvi- of zelfs vga-aansluiting nodig. Dit zijn oudere aansluitingen, waarbij je in het geval van vga beschikt over een lagere beeldkwaliteit.

Tip 02 Is je computer niet al te oud, dan sluit je de monitor aan via hdmi of displayport.
Hdmi en displayport kunnen beide videobeelden in een hoge resolutie doorgeven

Tip 03: Resolutie

Uiteraard is de resolutie van de beoogde monitor een belangrijke specificatie. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Veruit de meeste producten hebben 1920 horizontale beeldpunten en 1080 verticale pixels. Dergelijke full-hd-schermen zijn prima geschikt voor alledaags gebruik, zoals filmpjes kijken en browsen. Vind je het leuk om foto’s en video’s met een geavanceerd programma te bewerken of ben je een fanatieke gamer, dan kun je ook een monitor met een nog hogere resolutie overwegen. Je hebt dan bijvoorbeeld keuze uit schermen met 2560 × 1440 en 3840 × 2160 pixels, waarbij laatstgenoemde waarde staat voor ultra hd. Ultra hd (2160p) bevat maar liefst veermaal zoveel pixels als full hd (1080p), maar daar betaal je dan ook een (flinke) meerprijs voor. Belangrijk is dat de videokaart van je computer capabel genoeg is om de maximale resolutie van de monitor uit te sturen. Zeker bij recente machines mag dat geen probleem zijn. Voor foto- en videobewerking op een hoge resolutie is overigens een systeem met voldoende rekenkracht vereist. In het geval van een doorsnee computer is een full-hd-scherm een uitstekende optie. Een scherm van 22 of 24 inch bevat daarmee voldoende details en teksten zijn erg goed leesbaar.

Tip 03 Deze peperdure Ultrasharp UP3218K van Dell heeft een extreem hoge resolutie van 7680 × 4320 pixels.

Huidige resolutie

Wil je graag weten op welke resolutie je momenteel aan het werk bent? Klik in Windows 10 met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies voor Beeldscherminstellingen. Onder Resolutie bekijk je de huidige waarde. Meestal staat de hoogst mogelijke resolutie al ingesteld.

In de beeldscherminstellingen van Windows 10 vraag je de huidige resolutie op.

Tip 04: Pixeldichtheid

In de specificaties van een monitor tref je meestal ook het aantal pixels per inch (ppi) aan. Dit staat voor de pixeldichtheid. Wanneer je de beelddiagonaal en de resolutie weet, kun je via een formule uitrekenen hoeveel pixels iedere inch van de monitor bevat. Een full-hd-scherm van 24 inch heeft bijvoorbeeld een hogere pixeldichtheid dan een monitor van 27 inch met dezelfde resolutie. Een groter scherm vereist dus in feite meer pixels om scherpe beelden te tonen. Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe scherper de teksten en pictogrammen bijvoorbeeld worden weergegeven. Voorheen hadden sommige Windows-programma’s weleens moeite om de gebruikersinterface bij een hoge pixeldichtheid correct te interpreteren, venstertjes werden dan onleesbaar klein. Dankzij schaaltechnieken in de laatste Windows-edities is er gelukkig geen sprake meer van dit euvel. Kies dus gerust voor een scherm met een hoge ppi-waarde.

Tip 05: Verstelbaar scherm

Alle technische specificaties ten spijt, je wilt natuurlijk ook comfortabel achter het scherm zitten. Nagenoeg alle monitoren kun je kantelen, zodat je probleemloos de gewenste horizontale hoek instelt zonder dat je last hebt van hinderlijke spiegelingen. De betere schermen zijn ook in hoogte verstelbaar, zodat je het scherm op gelijke hoogte met je ogen positioneert. Dit werkt doorgaans met een simpel schuifmechanisme. Zeker als je dagelijks een paar uur voor de monitor plaatsneemt, is het fijn wanneer je de gewenste hoogte kunt instellen. Is dat bij jouw beoogde monitor niet het geval, dan vang je dit gebrek eventueel op met een speciale monitorstandaard of monitorarm.

Verder bestaan er ook nog schermen die je via een draaibaar voetstuk naar links of rechts kunt bewegen. Tot slot zijn sommige producten ook te roteren, waarbij je het scherm negentig graden draait (pivot). Deze optie is vooral interessant als je vaak lange documenten gebruikt, zodat je niet continu omlaag hoeft te scrollen.

Tip 05 Wie veel met documenten werkt, kan een roteerbaar scherm overwegen.
De betere schermen zijn te kantelen, in hoogte verstelbaar en soms zelfs te roteren

0 Reactie(s) op: De beste monitor voor ieder budget

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.