De 3 beste blockers voor Safari

Niemand kijkt graag naar advertenties. En niemand wil graag dat zijn of haar internetactiviteiten worden bijgehouden. Hier bespreken we drie blockers voor Safari waarmee je ongestoord en veiliger kunt browsen.

Let op: Vanwege beperkte toegang tot de code van Safari zijn de functies van blockers voor Safari wat minder uitgebreid dan die van hun versies voor andere browsers. Dit probleem doet zich voor bij alle add-ons voor Safari omdat het voortkomt uit de manier waarop deze browser ontwikkeld is. Lees ook: Zo werken contentblockers in Safari.

Adblock Plus

Adblock Plus is een gratis open source advertentie en tracking blocker die bepaalde pop-up advertenties tegenhoudt en voorkomt dat cookies je online activiteiten kunnen bijhouden. Bovendien kan deze add-on malware tegenhouden.

In tegenstelling tot veel andere blockers, houdt Adblock Plus standaard geen advertenties tegen die niet opdringerig zijn - dit om websites te ondersteunen. Een heleboel websites halen hun inkomsten uit advertenties, en als deze allemaal geblokkeerd worden zullen veel sites minder content kunnen plaatsen of zelfs niet eens kunnen blijven bestaan. Je kunt precies kiezen wat je wilt blokkeren en hoe, dus als je liever toch helemaal geen advertenties te zien wilt krijgen, dan kan dat.

Bovendien kun je op webpagina's knoppen waarmee je dingen op sociale mediaplatforms kunt delen uitschakelen. Ook al gebruik je dergelijke knoppen niet, toch sturen ze verzoeken naar de servers van de sociale netwerken, die de informatie vervolgens gebruiken om een profiel aan te maken op basis van je browsegedrag.

AdBlock Plus voor Safari is altijd even up-to-date als de Chrome- en Opera-versies omdat ze dezelfde codebasis delen. Als er voor één van deze twee browsers een aanpassing wordt uitgerold, wordt deze meteen ook op de versie voor Safari toegepast.

Vanwege beperkingen in Safari kunnen binnen plug-ins van derden (zoals bijvoorbeeld videospelers) sommige advertenties niet geblokkeerd worden. In de browser zelf is dit echter wel mogelijk, zodat je toch niet met allerlei banners en videoadvertenties te maken krijgt.

JS Blocker

JS Blocker is een gratis open source extensie voor Safari die je tegen tracking beschermt door scripts te blokkeren. Vanaf Safari 6.1 is het mogelijk om inline scriptuitvoering tegen te houden.

© PXimport

Een screenshot van JS Blocker.

Je kunt je eigen regels aanmaken en controle krijgen over individuele scripts om ervoor te zorgen dat webpagina's zich naar jouw wens gedragen. Bovendien kun je je eigen scripts op webpagina's toepassen zodat je hun gedrag nog verder kunt beïnvloeden. Je regels en instellingen worden automatisch als snapshots opgeslagen zodat je wanneer je dat wilt naar een bepaalde set (of een deel ervan) terug kunt gaan, en je kunt zelf een back-up van je instellingen en/of regels of aanmaken.

De extensie biedt de mogelijkheid om frames, XMLHttpRequests (XHR), embeds, objecten en video's niet te laden. Met de Image Hider functie kunnen afbeeldingen op een webpagina verborgen worden, zodat je ongestoord kunt browsen. Alle geblokkeerde onderdelen kunnen worden aangeklikt om ze eenmalig te bekijken, maar het is ook mogelijk om ze helemaal verbergen.

JS Blocker kan ervoor zorgen dat webpagina's alert() berichten binnen de webpagina weergeven in plaats van in een pop-up. Bovendien kun je tegenhouden dat webpagina's hun vensters vergroten of verkleinen of nieuwe vensters met een aangepast formaat aanmaken. Verder kun je ervoor kiezen om webpagina's niet in staat te stellen om automatisch aanvullen uit te schakelen of referrer informatie te verzenden.

In het hoofdvenster van Safari kun je alle GET-verzoeken anoniem maken, zodat er nog meer verwijzende kopteksten geblokkeerd kunnen worden. Helaas werkt dit niet in frames vanwege de eerder genoemde beperkingen van Safari.

Als je met verkorte URL's te maken krijgt, kun je er niet eenvoudig achter komen waar deze je naartoe zullen leiden. JS Blocker laat in een pop-up zien waar de link naartoe verwijst, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken om er wel of niet op te klikken.

Een andere handige functie is het automatisch aanpassen van het zoomniveau of het lettertype op bepaalde webpagina's, voor gevallen waarin de tekst moeilijk leesbaar is.

GlimmerBlocker

GlimmerBlocker werkt een beetje anders dan veel andere blockers voor Safari in de zin dat het niet als een hack geïmplementeerd is, maar als een HTTP-proxy. Vanwege de eerder besproken beperkingen van Safari, maken veel blockers gebruik van omwegen om bepaalde dingen toch te kunnen blokkeren. Dit kan voor problemen met de stabiliteit van de browser zorgen, met name wanneer er een nieuwe versie van Safari wordt uitgerold. GlimmerBlocker en Safari kunnen los van elkaar geüpdatet worden zonder dat één van de twee het begeeft.

Omdat GlimmerBlocker geen hack is, heeft deze blocker een aantal beperkingen. Je kunt niet een afbeelding blokkeren door er met de rechtermuisknop op te klikken, je kunt geen pop-unders tegenhouden of cookies van sites van derden filteren.

Je kunt echter wel webpagina's aanpassen met behulp van CSS-regels, door stukjes JavaScript toe te voegen, of de HTML-code aan te passen voordat Safari deze ontvangt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten