Soms raak je op je thuisnetwerk even de weg kwijt. Want welk IP-adres had die netwerkprinter ook alweer? En stond ftp nou wel of niet aan op de NAS? Met de gratis iOS-app Fing check je dat in een handomdraai.

Aan een gemiddeld thuisnetwerk hangen tegenwoordig flink wat apparaten. Denk aan natuurlijk je iPad, iPhone, computer(s) en een NAS, maar ook je slimme TV en ijskast doen wellicht mee. En van apparaten die je net wat minder gebruikt dan normaal vergeet je al snel basale gegevens. Want wát was het IP-adres van je hifi-installatie ook alweer? Op dat soort vragen - en veel meer - biedt de gratis iOS-app Fing een antwoord. Na installatie op je iPhone of iPad heb je daarmee altijd een netwerk analyse-tool bij de hand.

Nadat je de app hebt geïnstalleerd en voor de eerste keer start, zoekt Fing alle netwerkapparaten die zijn aangesloten op je (thuis-)netwerk en zet deze op een rijtje. Vervolgens verschijnt de vraag Enable device recognition?. Als je erg op je privacy gesteld bent raden we je aan hier op Cancel te tikken. Behalve dat deze optie niet heel veel extra's toevoegt aan functionaliteit, worden ook gegevens als je IP- en MAC adressen doorgestuurd naar app-maker Domotz, zo blijkt uit de voorwaarden.

Overzicht

Heb je een keuze betreffende device recognition gemaakt, dan zie je een lijst met alle gevonden en (dus) actieve apparaten in je netwerk. Wil je jouw WAN-adres weten, tik dan op het grijze blok net onder de titelbalk. Hier staat de naam van je netwerk (SSID) vermeld, evenals de naam van je internetprovider. Na dus hierop getikt te hebben zie je niet alleen je WAN-adres, maar ook nog wat extra gegevens en een kaartje met locatie. Terug naar het apparatenoverzicht. Je ziet hier de netwerknaam van het apparaat, het IP- en MAC-adres en fabrikantnaam. De adresgegevens komen bijvoorbeeld goed van pas als je een MAC-filter in je router wilt maken.

Fing in actie

© PXimport

Meer info

Per apparaat is meer informatie op te vragen. Tik op een van de in het overzicht vermelde apparaten en je ziet al een stuk meer. Tik je vervolgens op Scan services, dan zie je direct welke diensten een apparaat te bieden heeft en welke poort daarbij hoort. En die informatie kan van pas komen bij bijvoorbeeld port forwarding. Verder geldt dat Fing alle gescande apparaten onthoudt.

Start je Fing een volgende keer en is een bepaald apparaat niet beschikbaar dan wordt dit grijs weergegeven. Verder vind je onder My networks (onder in beeld) een overzicht van alle netwerken waar je Fing ooit op gebruikt hebt, inclusief gevonden apparatuur. Uiteráárd is Fing ook leuk om uit te proberen op een openbare hotspot of hotelnetwerk. Wie weet wat je allemaal nog tegenkomt!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten