Alle essentiële smartphone-begrippen uitgelegd

Door: Richard Veenstra | 12 april 2015 11:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Een blik op een site van een telecomaanbieder zorgt soms voor meer vragen dan antwoorden. Wat betekent simonly, waarom is LTE handig en waar moet je op letten als je een abonnement afsluit? In dit artikel vind je antwoorden op al deze vragen.

Op je smartphone

Tip 01: Megapixel-camera

Elke smartphone heeft tegenwoordig minstens één camera, vele hebben ook nog een minder geavanceerde camera aan de voorkant om mee te videobellen. De kwaliteit van een camera wordt onder andere bepaald door het aantal megapixels. Dit aantal wordt berekend door het aantal horizontale en verticale pixels met elkaar te vermenigvuldigen. Een 8megapixel-camera kan bijvoorbeeld foto's maken van 3160 bij 2528 pixels als de verhouding 5:4 is. Een 5megapixel-camera kan foto's van maximaal 2496 bij 2000 pixels bij dezelfde verhouding maken. De kwaliteit van een camera hangt overigens niet alleen af van het aantal megapixels.

Tip 01 De Nokia Lumia 1020 heeft een 41-megapixel camera, extreem veel voor een smartphone.

Tip 02: Vingerafdruksensor

Moderne smartphones zoals de Apple iPhone 6 en de Samsung Note 4 (welke past bij jou?) hebben een vingerafdruksensor aan boord. Hiermee kun je de smartphone ontgrendelen en app-aankopen doen. In de meeste gevallen wordt de informatie op een speciale plek in de processor van de smartphone opgeslagen, niet in het besturingssysteem van het apparaat of op cloudservers van de fabrikant. Om de functie te activeren, moet de sensor een aantal keren je vingerafdruk scannen om hem te leren herkennen.

Tip 03 Android 5, ook bekend als Lollipop, is de meest recente versie van Android.

Tip 03: Software-versies

Een smartphone is een kleine computer en heeft daarom ook zijn eigen besturingssysteem (ook wel OS). De bekendste zijn Android van Google en iOS van Apple. De laatste draait alleen op apparaten van Apple, Android draait op smartphones en tablets van veel verschillende merken. In sommige gevallen kun je na installatie van een besturingssysteem-update niet meer terug naar een oude versie, vooral Apple is hier heel strikt in. Denk dus goed na of je wel wilt upgraden naar de nieuwste versie als je een oude smartphone hebt.

Tip 04: Geheugen

Een smartphone heeft naast het besturingssysteem nog ruimte om foto's, documenten en apps op te slaan, deze grootte wordt aangegeven in gigabytes (GB). Hoeveel gigabyte je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke wensen. Sommige apps hebben veel ruimte nodig, zo neemt Real Racing 3 op de iPhone bijvoorbeeld 1,42 gigabyte in. Sommige leveranciers snoepen veel van je beschikbare ruimte af. iOS 8 is 1,1 gigabyte, bij de installatie heeft het zelfs 5,8 gigabyte vrij ruimte nodig. Veel smartphones hebben overigens een sleuf waar je een micro SD-kaart in kunt steken, zo kun je je geheugen voor foto's en documenten uitbreiden.

0 Reactie(s) op: Alle essentiële smartphone-begrippen uitgelegd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.