Apple kan wat leren van de Asus Zenbook Pro Duo

© PXimport

Apple kan wat leren van de Asus Zenbook Pro Duo

Geplaatst: 29 mei 2019 - 06:12

Aangepast: 24 november 2022 - 13:38

Joris Peterse

Tijdens Computex 2019 presenteerde Asus een bijzondere laptop: de Asus Zenbook Pro Duo, die opvalt vanwege zijn tweede scherm boven het toetsenbord. Hiermee vernieuwt Asus de laptop op een manier die doet denken aan Apple’s Touch Bar op Macbooks… Maar dan veel praktischer.

De Asus Zenbook Pro Duo is nog behoorlijk conceptueel. Dat wil zeggen, dat je in 2019 niet de schappen van de winkels volgeladen zal zien staan met deze Asus-laptops. Dat is niet gek ook, want ondanks dat Asus officieel nog niets kon bevestigen over de prijs en beschikbaarheid, zal deze naar verwachting laat in de herfst beschikbaar komen en moet je qua prijs in het segment rond de 3000 euro denken. Nog niet heel toegankelijk dus.

Asus Zenbook Pro Duo

© PXimport

Twee schermen één laptop

Het concept van meerdere (aanraak)schermen is echter wel erg interessant. Veel laptopmakers proberen de laptop te vernieuwen, om de apparaten nog geschikter te maken voor praktische doeleinden. Zo heeft Lenovo zelfs een laptop ontwikkeld waarbij het toetsenbord vervangen werd door het scherm en presenteerde Asus een jaar eerder al de screenpad, waarbij de touchpad vervangen werd door een touchscreen.

Ook Apple deed mee, maar werd daarmee beperkt door het feit dat Mac OS niet geschikt is voor touchscreen. Daarom introduceerde het de Touch Bar in de Macbook Pro in 2016. De bovenste rij functietoetsen werden vervangen door een aanraakgevoelig balkje. Hierop konden knoppen worden contextafhankelijke toetsen weergegeven, afhankelijk van het programma dat je open hebt staan en de functies die je graag gebruikt. Een handige aanvulling, maar omdat het niet meer is dan dat blijft het aanvoelen als een gimmick.

Zenbook Pro Duo

Het tweede scherm van de Asus Zenbook Pro Duo op Computex 2019 doet me denken aan de Touch Bar. Natuurlijk zijn de twee niet te vergelijken: de Touch Bar is een knoppenbalk, terwijl bij de Zenbook een verlenging van het scherm boven het toetsenbord biedt. Beide bedrijven zoeken echter vernieuwde productiviteit door ruimte boven het toetsenbord in te zetten.

Asus doet het dus met een tweede scherm boven het toetsenbord, dat net als het hoofdscherm een 1440p-resolutie biedt. Beide schermen hebben gecombineerd een verhouding van 32 bij 9. Dat is serieus veel schermruimte, vooral als je je bedenkt dat de schermranden minimaal zijn gebleven.

Twee schermen in praktijk

In praktijk zal de meerwaarde van zo’n tweede scherm blijken wanneer je bijvoorbeeld media bewerkt. Fotobewerkers kunnen hun gereedschapssetje op het tweede scherm kwijt, een verkennervenstertje met bestanden kun je er plaatsen of wat dacht je van een browservenstertje met een YouTube-tutorial? Ook gamestreamers kunnen Twitch open hebben staan in het onderste scherm. Qua mogelijkheden ben je niet afhankelijk van de grillen van Asus. Het scherm is echt in Windows geïntegreerd als tweede scherm. Je kunt dus vensters plaatsen of het scherm uitbreiden met het tweede scherm zoals je dat zelf graag hebt. Die tweede optie is bijvoorbeeld handig voor programmeurs, die zoveel mogelijk regels code in beeld willen hebben.

Concessies

Toch moet je als gebruiker concessies doen bij zo’n tweede scherm: het toetsenbord is naar beneden opgeschoven en het touchpad zit rechts van het toetsenbord verwerkt. Dat is even wennen, je zult in praktijk meer gebruik moeten maken van het touchscreen.

Om het tweede schermpje een beetje een zinnige kijkhoek te geven, wordt de laptop iets omhooggeklapt als je hem opent. Het scharnier zorgt meteen voor de verhoging. Dat is slim gedaan, maar gecombineerd met het lagere toetsenbord zijn er ergonomisch gezien wat uitdagingen. Wil je prettiger werken, dan zal je een speciaal docking station erbij moeten plaatsen.

Asus Zenbook Pro Duo

© PXimport

Asus Zenbook Pro Duo

© PXimport

Uitdagingen

Ook zijn er uitdagingen om het tweede scherm geen gimmick, maar echt de toekomst te laten zijn voor productieve laptops: allereerst, de software. Asus moet Windows 10 aanvullen met programma’s om het tweede scherm intuïtief te laten werken, zodat je eigenlijk je hele gereedschapskist binnen enkele klikjes klaar hebt staan: of dat nu een tutorial-video is, macro’s of snelkoppelingen. Lukt Asus dat, dan kan het tweede scherm van de Zenbook Pro Duo best een grote nieuwe stap voorwaarts worden voor laptops, en zullen concurrenten als Apple en Lenovo zich achter de oren moeten krabben hoe ze Asus bij kunnen benen. Duidelijk is wel dat de ruimte boven het toetsenbord de sleutel is voor de laptop-evolutie.

Apple kan wat leren van de Asus Zenbook Pro Duo-18701162

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten