'Marie Kondo' op je iPhone: alles opgeruimd

Door: Justin Doornekamp | 15 februari 2019 06:17

Blog

Dankzij Netflix maakte iedereen kennis met de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. In Tidying Up With Marie Kondo helpt zij hopeloze sloddervossen om de orde terug in huis te brengen op basis van haar eigen Konmari-methode. Deze methode blijkt niet alleen goed om je huis op te ruimen, maar ook om een bezem te halen door je smartphone en social media-accounts.

De Konmari-methode bestaat uit twee stappen, namelijk spullen weggooien of opbergen. De vraag die je jezelf daarbij dan stelt is: Does it spark joy? Oftewel: geeft je dit een blij gevoel? Is dat het geval dan mag je het houden, zo niet dan moet je het weggooien.

Wat er in Tidying Up helaas niet wordt besproken, is hoe je je smartphone netjes kunt houden. Hier zullen veel smartphonegebruikers tegenaan lopen, zeker degenen met weinig opslagruimte tot hun beschikking. Een gemiste kans, want de Konmari-methode kun je best gebruiken voor het opruimen van je telefoon, maar ook van je social media-accounts.

Deze Japanse consultant neemt het wel erg letterlijk, maar als je naar het bredere plaatje kijkt, zijn er toch wat bruikbare ideeën om het één en ander op te schonen. Wij sommen enkele tips op.

Opschonen apps

Een opendeur, maar alles begint bij het opschonen van je apps. Er zullen ongetwijfeld applicaties zijn die je jaren geleden hebt gedownload, maar eigenlijk niet meer gebruikt. Je kunt deze apps in de cloud zetten of gewoon helemaal weggooien. Gebruik de Konmari-methode: maakt deze app je blij? Het antwoord bepaalt of je de applicatie moet verwijderen of houden.

Hetzelfde geldt voor je social media-accounts. Je hoeft niet iedereen te volgen. Er zijn bijvoorbeeld op Facebook verschillende manieren om vrienden te volgen, dus maak daar ook gebruik van. Dat kan al veel rust geven. Stop met het volgen van die vage kennis, die je tien jaar geleden een vriendschapsverzoek hebt gestuurd, maar in al die jaren niet meer hebt gezien of gesproken. Een goede vraag om jezelf te stellen is volgens Kondo ook: waarom volg ik deze mensen eigenlijk?

Alles in één keer opruimen

Wil je al je social media-accounts in één keer opruimen, dan loont het om eerst naar www.deseat.me te gaan. Op deze website zie je welke accounts allemaal met jouw e-mailadres zijn verbonden. Als Deseat.me je mails heeft gescand, laat het een lijst zien met diensten waar je je met dit mailaccount voor hebt aangemeld. Je kunt voor elke dienst gemakkelijk besluiten wat je wilt doen: behouden of toch afmelden?

Vaste plek

De Konmari-methode staat ook voor alles een vaste plek geven. Voor je telefoon betekent dit dat je apps moet sorteren en ordenen. Ontwikkelaars steken veel tijd in het ontwikkelen van een herkenbaar en duidelijk logo voor hun app. Het kan daarom geen gek idee zijn om je apps op kleur te sorteren. In dit artikel gingen wij al in op andere manieren om apps een plek te geven, zodat je nooit meer lang hoeft te zoeken naar een bepaalde applicatie.

Apps kun je ook op kleur sorteren.

Bekijk dus welke apps je wilt behouden door jezelf de vraag te stellen of je er nog wel plezier aan beleeft en schoon je vriendenlijst op een zelf manier op. Zorg vervolgens dat je je apps op een vaste plek hebt staan en je krijgt er een opgeruimder thuisscherm voor terug. Met dank aan de Konmari-methode.

0 Reactie(s) op: 'Marie Kondo' op je iPhone: alles opgeruimd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.