Warmtebeeldcamera’s voor je smartphone: handig voor corona?

© PXimport

Warmtebeeldcamera’s voor je smartphone: handig voor corona?

Geplaatst: 22 juni 2020 - 02:02

Aangepast: 14 december 2022 - 11:00

Wesley Akkerman

De Chinese smartphonefabrikant Blackview, bekend van solide smartphones, heeft onlangs een nieuw model op de markt gebracht. De BV9900 Pro heeft een ingebouwde warmtebeeldcamera, in het Engels ook wel thermal camera genoemd. Zo’n camera kan worden ingezet in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

Deze smartphone, en zijn soortgenoten, beschikt over een FLIR-camera. Die afkorting staat voor forward looking infrared camera. Het is een bewezen systeem dat gebruikt wordt in verschillende industrieën, van militaire vliegtuigen tot aan auto’s. Met zo’n camera kun je warmtebronnen opsporen bij een levenloos object (tussen de 7500 – 13.000 nm), maar het systeem werkt ook op mensen en dieren. Dergelijke technologie wordt vaak al ingezet op vliegvelden in Azië, maar in dit coronatijdperk zien we dat het westen de FLIR-camera ook omarmt.

Warmtebeeldcamera’s voor je smartphone

Nu snappen we dat niet iedereen op een smartphone mét warmtecamera zit te wachten. Dergelijke 2-in-1-producten hebben vaak geen lang leven. De telefoon is snel achterhaald en voor je het weet gebruik je hem alleen nog voor die camera. Daarom kun je bijvoorbeeld ook kijken naar een opzetstuk. Zo’n stuk koppel je onderaan je smartphone en werkt met zowel Android als iOS. Zodra je de app gedownload hebt, kun je met de meeste warmtecamera’s temperaturen waarnemen van -20 tot 400 graden – meer dan genoeg als je even snel iemands lichaamstemperatuur wil checken.

Het voordeel van het opzetstuk is dat je hem veel langer kunt gebruiken, ook wanneer je van telefoon wisselt. Het is een duurzame optie, maar je moet er wel rekening mee houden dat de ondersteuning mettertijd verdwijnt. Niet alleen vanuit de fabrikant; je telefoon verliest zo langzamerhand ook aansluitingen, terwijl andere aansluitingen vervangen worden. Werkte iets voorheen via micro-usb, dan werkt datgene niet meer via usb-c, bijvoorbeeld.

Warmtebeeldcamera

© PXimport

Losse warmtebeeldcamera’s

Wil je liever niet beperkt worden door de eigenschappen van je smartphone? Dan kun je altijd nog een losse unit aanschaffen. Dit is wel de meest dure optie, maar je weet wel dat je er dan jaren mee vooruit kunt. Dergelijke camera’s worden misschien minder snel gebruikt voor het ontdekken van koorts of lichaamsverhoging en meer voor de bouw waardoor je energieverspilling, constructiegebreken, leidingproblemen en andere zaken kunt opsporen.

Voor warmtecamera’s is verder de resolutie belangrijk. Hoe hoger de resolutie, hoe beter het beeld. Ondanks dat is de resolutie vaak niet heel hoog. Dat verschilt van 60 bij 80 pixels tot 640 bij 480 pixels. Heel erg is dat niet. Elke pixel is namelijk een meetpunt. Met de laagste resolutie meet je dus al 4800 punten. Hoe hoger de resolutie, hoe fijner de details zijn. Maar voor de meeste problemen is een lage resolutie al voldoende.

Coronavirus

De hierboven besproken producten zouden handig kunnen zijn om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Het zijn geen vervangende middelen om te checken of iemand corona heeft, maar een hoge lichaamstemperatuur is nu een prima maatstaf om afstand te houden. En dat is precies wat je met de warmtebeeldcamera’s kunt achterhalen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten