Tem de notificaties op je smartphone en tablet

© PXimport

Tem de notificaties op je smartphone en tablet

Geplaatst: 17 januari 2019 - 08:22

Aangepast: 25 februari 2023 - 11:34

Justin Doornekamp

Zijn al die notificaties op je smartphone wel echt nodig? Word je niet horendol van alle berichtjes die constant om je aandacht vragen? Je hoeft maar een paar apps te downloaden en de notificaties stromen binnen. Hoe tem je de notificaties?

Je vriend Tom heeft sinds lange tijd weer iets op Facebook geplaatst, je krijgt aanbevelingen voor films en er zijn nieuwe aanbiedingen in die webshop waar je weken geleden iets hebt besteld... Als je niet oplet, stroomt je telefoon ieder moment van de dag vol met dergelijke meldingen, terwijl je Tom al jaren niet meer hebt gesproken en helemaal geen interesse hebt in de laatste films op Netflix. En dat je weer genoeg credits hebt om verder te gaan met je spelletje, is ook niet zo boeiend.

Even richt je je blik op je smartphone, maar dan is het kwaad al geschied en ben je de focus op je werk volledig kwijt.

Biljoenen pushberichten

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer discussies gekomen over de relatie tussen mensen en hun smartphones. Hoewel het bezit van een telefoon tegenwoordig wellicht onmisbaar is, slokken ze al onze aandacht op en dat komt de algehele productiviteit niet ten goede. Heb je kinderen? Probeer maar eens die iPad of iPhone af te pakken voor een paar dagen. Dan staat je een lange week te wachten.

De smartphones zelf lijken niet het probleem, maar juist die aanhoudende stroom aan meldingen die continu de aandacht opeisen. Een onderzoek van Deloitte toont aan dat volwassenen gemiddeld 47 keer per dag hun telefoon erbij pakken, jongeren zelfs 82 keer. Apple meldde in 2013 nog trots dat er via zijn servers 7,4 biljoen pushberichten de wereld in zijn gestuurd. In de afgelopen jaren is dit aantal vermoedelijk niet gedaald.

De oplossing

Er is een oplossing: zet alle notificaties uit, uiteraard met uitzondering van binnenkomende telefoonoproepen of eventueel sms- en Whatsapp-berichten. Je zult er vermoedelijk snel achter komen dat een telefoon zonder alle meldingen eigenlijk een verademing is, omdat je voorheen alleen maar gestoord werd door bedrijven die zo op ieder moment je aandacht krijgen. Het toelaten van zoveel meldingen, is bijna hetzelfde als over straat lopen en vervolgens door een winkelmedewerker de winkel in worden gesleurd.

Aanvankelijk waren pushberichten juist bedoeld om ervoor te zorgen dat je minder vaak je telefoon hoefde te gebruiken. In 2003 kwam BlackBerry bijvoorbeeld voor het eerst met notificaties voor je email. Krijg je een melding, dan komt er een email binnen, krijg je geen melding dan hoef je ook niet te kijken, aldus BlackBerry destijds.

Sluwe indringers

In 2008 kwam Apple met de pushmogelijkheid, kort daarna gevolgd door Google (en later zelfs Windows). En dit was het startschot voor bedrijven om je telefoon binnen te dringen. Notificaties bleken de droom van iedere marketeer: het is vrijwel onmogelijk om berichtjes van vrienden en van bedrijven of instellingen te onderscheiden zonder eerst op je telefoon te kijken.

Wel wordt er door bedrijven en platformen steeds vaker gekeken om notificaties te verminderen of om je telefoon minder interessant te maken. Apple probeerde het telefoongebruik te verminderen met de Apple Watch, door middel van slimme filters en aangepaste vibraties om notificaties van echte vrienden en bedrijven beter te onderscheiden. Helaas zonder veel succes: de meldingen blijven bij veel gebruikers alsnog eindeloos binnenstromen.

Tem de notificaties op je smartphone en tablet-18824552

© PXimport

Alle notificaties tegelijk uitzetten

Android noch iOS biedt de mogelijkheid om simpelweg alle notificaties in een keer uit te zetten. In beide gevallen moet je in de instellingen app voor app de notificaties uitzetten. Heb je daar toch een beetje moeite mee, dan kun je er ook voor kiezen om alles uit te zetten met uitzondering van het Berichtencentrum. Dan krijg je geen pushberichten, maar zie je wel meldingen als je je scherm omhoog schuift. Je blijft dus op de hoogte van alles, maar wel op de momenten die jij zelf bepaalt.

Toch blijft er nog genoeg ruimte voor verbetering. Waarom kan Gmail niet alleen een pushbericht uitsturen als je een mail krijgt van je baas? En waarom kun je niet instellen dat je alleen tijdens werkuren bepaalde notificaties krijgt? Dit zou leiden tot minder, maar betere notificaties. Bedrijven zien echter weinig reden om grote aanpassingen te doen in het beleid omtrent pushberichten: zij zien je graag iedere minuut op je telefoon kijken.

Gmail

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten