Samen muziek luisteren: is Playlist het nieuwe Spotify?

Door: Justin Doornekamp | 12 december 2018 06:36

Blog

Naar muziek luisteren is anno 2018 niet echt meer een sociale gebeurtenis. Je installeert apps als Apple Music en Spotify op je telefoon, doet je oordopjes in en springt op de fiets, maar luister je nog wel eens samen met vrienden naar muziek? De makers van de nieuwe app Playlist denken van niet en willen hier verandering in brengen.

In Playlist kun je op zoek gaan naar andere muziekliefhebbers met dezelfde smaak als jij en kun je je bovendien aansluiten bij diverse groepen, waarin je met andere gebruikers tegelijk naar dezelfde afspeellijsten luistert. En uiteraard kun je zelf ook suggesties doen voor die afspeellijsten.

“De wereld is een stuk socialer geworden, maar de muziekindustrie niet”, aldus oprichter Karen Katz. “Daar is een groot gat ontstaan.” Katz stelt dat steeds meer luisteraars zich afzonderen sinds er de mogelijkheid is om op je smartphone naar muziek te luisteren. “Terwijl we op onze telefoons veel naar muziek luisteren.”

Instagram voor muziekliefhebbers

Playlist wil muziekliefhebbers aansporen om weer samen naar muziek te luisteren en heeft uitgebreide chatopties om in contact te komen met gelijkgestemden. En volgens de makers werkt het: muziekliefhebbers zouden een app als Playlist veel intensiever gebruiken als de bekendere muziekapps Spotify en Pandora. Playlist bleek bijvoorbeeld tien keer intensiever te worden gebruikt dan Pandora. Gemiddeld doen Playlist-gebruikers zestig interacties per uur, denk aan berichten versturen, afspeellijsten aanmaken, artiesten volgen, etc. Zoveel interacties per uur zou Spotify niet halen.

De technologie achter Playlist zou zich daarnaast al meten met die van Spotify of Apple Music, vanwege het geavanceerde systeem om aanbevelingen te doen, gemeenschappelijke afspeellijsten te maken en groepsgesprekken te voeren. De ‘Music Match’-algoritmes moeten ervoor zorgen dat jij in contact komt met gebruikers die naar dezelfde muziek luisteren.

Wat dat betreft is Playlist eigenlijk Instagram voor muziekliefhebbers: je kiest muziekliefhebbers uit die je wilt volgen en op je tijdlijn krijg je vervolgens hun afspeellijsten voorgeschoteld. Er is bovendien een aparte sectie binnen de app, waarin je meer gebruikers of muziek kunt ontdekken en kunt deelnemen aan groepsgesprekken.

Playlist wil muziekliefhebbers aansporen om weer samen naar muziek te luisteren.

Uitgebreide catalogus

Met een catalogus van meer dan 40 miljoen nummers, doet Playlist ook niet onder aan de grote jongens. Spotify, Pandora, Google Play Music en Amazon Music hebben grofweg een vergelijkbaar aanbod. Alleen Deezer en Tidal hebben een grotere catalogus.

Playlist lijkt dus aan de weg te timmeren en kan mogelijk op termijn een serieus alternatief worden voor de bekende muziekapps. Maar de app is er nog niet. Er wordt nog gewerkt aan een Android-versie en een bredere uitrol van de applicatie.

0 Reactie(s) op: Samen muziek luisteren: is Playlist het nieuwe Spotify?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.