Draadloze oplader op het oog? Hier moet je op letten

Door: Wesley Akkerman | 24 januari 2022 11:23

Blog

Een draadloze oplader is een fijne accessoire voor je smartphone of tablet. Je hoeft immers niet te rommelen met kabels en legt je apparaat gewoon neer. Helaas is het zo dat de ene oplader de andere niet is; er zijn dus zaken waar je op moet letten als je een draadloze oplader kopen wilt.

Voordat je op zoek gaat naar een draadloze oplader, check dan eerst even op je smartphone of tablet wel draadloos opladen ondersteunt. Die informatie tref je in de handleiding, op het doosje of op de website van de fabrikant aan. 

Mocht het apparaat draadloos opgeladen kunnen worden, dan is de kans groot dat die Qi ondersteunt. Dit is een draadloze oplaadstandaard voor alle smartphones en ook iPhones ondersteunen die standaard. Momenteel is Qi marktleider qua draadloze oplaadstandaard.

Draadloze oplader met een kabeltje

Een ander belangrijk aspect is de oplaadkabel van de draadloze oplader. Juist, je laadt je smartphone dan wel draadloos op, maar de oplader zelf ontvangt natuurlijk geen energie uit de lucht. De beste draadloze opladers van dit moment werken met usb type-c.

Er zijn ook nog opladers die bijvoorbeeld micro-usb aanhouden. En hoewel dat in principe werkt, moet je er ook rekening mee houden dat de oplaadsnelheid bijzonder laag is. Dat komt door het systeem achter het opladen. Micro-usb gebruikt QuickCharge, ironisch genoeg, terwijl usb-c Power Delivery gebruikt. Dergelijke opladers zijn dus krachtiger en daarmee ook een stuk toekomstbestendiger. Wel zo handig om te weten als je hier geld aan gaat uitgeven.

Snel opladen

Tot slot moet je rekening houden met oplaadsnelheden, dus. Verschillende telefoons ondersteunen verschillende oplaadsnelheden. En verschillende fabrikanten bieden zo hun eigen oplossingen aan. Kortom: een draadloze oplader die fantastisch werkt met een OnePlus, hoeft niet goed te werken met een telefoon van Samsung of Apple.

Het is zo dat elke draadloze Qi-oplader alle smartphones en tablets kan opladen die ondersteuning aanbieden voor draadloos opladen. Maar dit is veelal niet de snelste methode. Die snellere methode bieden fabrikanten van smartphones vaak wel zelf aan natuurlijk. Dat is iets wat je kunt meenemen in je overweging.

Maar een algemene oplader werkt in principe gewoon prima, dus. Wil je sneller draadloos opladen, dan heb je een specifiek model nodig, die van de fabrikant afkomt.

0 Reactie(s) op: Draadloze oplader op het oog? Hier moet je op letten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.