Achter welke geheimen van Apple zat Huawei aan?

Door: Justin Doornekamp | 05 maart 2019 17:24

Blog

Apple mag dan al jaren niet meer bekend staan om zijn innovaties, toch spelen veel concurrenten nog leentjebuur bij het bedrijf achter de iPhone en iPad. Neem Huawei, dat recent in het nieuws kwam omdat het bedrijfsgeheimen zou hebben gestolen van Apple. Achter welke geheimen van Apple zat Huawei aan?

Het gereputeerde tijdschrift Fast Company komt jaarlijks met het lijstje Most Innovative Companies, met daarop vijftig van de meest innovatieve bedrijven van het afgelopen jaar. Waar Apple een jaar eerder nog bovenaan de lijst stond door de lancering van de AirPods en de iPhone X, moest het bedrijf dit jaar zijn plek afstaan aan Meituan Dianping. Het Chinese platform dat 350 miljoen gebruikers kent, richt zich op het boeken van hotels en filmtickets tot het bestellen van voedsel. Apple staat inmiddels op de zeventiende plek in de lijst.

Volgens Fast Company behoort Huawei in ieder geval niet tot de vijftig meest innovatieve bedrijven. Dat zal een reden hebben. De Chinese elektronicafabrikant is door de VS al eerder beschuldigd van bedrijfsspionage. Werknemers van Huawei zouden een door T-Mobile US ontwikkeld robotsysteem voor het testen van smartphones hebben afgekeken. Huawei zou het ook gemunt hebben op Apple.

Dit wilde Huawei kopiëren

Huawei zou recent hebben geprobeerd om de technologie achter de hartslagsensor van de Apple Watch te stelen. Een niet nader genoemde toeleverancier van Apple, liet aan The Information weten dat er tijdens een bijeenkomst met Huawei continu werd gevraagd naar handelsgeheimen van Apple.

Volgens The Information wordt Huawei er ook van verdacht het scharniermechanisme van de MacBook Pro uit 2016 te hebben gekopieerd. Door dit mechanisme kan de MacBook zo dun zijn als die nu is. Medewerkers van Huawei stuurden toeleveranciers van Apple wat ontwerpen op, maar die herkenden hierin direct het ontwerp van Apple. De toeleveranciers weigerden op basis daarvan mee te werken aan een nieuwe laptop van Huawei. Uiteindelijk is er toch een partij gevonden en sindsdien heeft de Huawei MateBook Pro eenzelfde scharniermechanisme.

Huawei staat er ook om bekend het design van Apple-telefoons te kopiëren. Zo lijkt de P9 op de iPhone 6, terwijl de P20 Pro weer een schaamteloze kopie lijkt van de iPhone X. De 5.5-inch Mate S van Huawei kende dan weer de 3D-touch-technologie die Apple introduceerde met de iPhone 6s (Plus). Huawei komt zelfs met nieuwe draadloze oordoppen, de FreeBuds, die nogal aan de AirPods van Apple doen denken. In een oor zijn de dopjes bijna niet te onderscheiden van de AirPods.

Huawei is natuurlijk niet het enige bedrijf dat ideeën steelt, Apple probeert het zelf ook wel eens. Steve Jobs stal destijds bijvoorbeeld het idee van de muis en ook het concept van de iPod kwam van iemand anders. Recent werd nog een Apple-medewerker ervan verdacht dat hij bedrijfsgeheimen heeft gestolen bij het team dat werkt aan autonome voertuigen.

Huawei Freebuds
De Freebuds lijken erg veel op de AirPods

0 Reactie(s) op: Achter welke geheimen van Apple zat Huawei aan?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.