Apple Pay nu ook in België: wanneer volgt Nederland?

Door: Justin Doornekamp | 25 december 2018 06:02

Blog

Ook de Belgen kunnen nu gebruikmaken van Apple Pay. Wanneer kunnen we in Nederland betalen met onze iPhone?

BNP Paribas Fortis is de eerste bank die de betaling via Apple Pay in België mogelijk maakt. Apple Pay is de mobiele betalingsdienst van Apple, waarmee gebruikers betalingen kunnen doen met hun Apple-apparaat dat is gekoppeld aan een credit- of debetkaart. Je hoeft dan in principe dus geen portemonnee meer bij je te dragen.

Klanten van BNP in België kunnen onder meer contactloos afrekenen bij MediaMarkt, Aldi, Burger King en Decathlon, maar meer ketens hebben aangegeven Apple Pay te zullen omarmen.

Apple Pay is al in veel landen beschikbaar, maar nog steeds niet in Nederland. Waarom eigenlijk niet? Nederlandse banken hebben hier geen concreet antwoord op, zo bleek recent nog in een rondvraag van RTL Z.

Apple wil het zelf regelen

Een probleem zou kunnen liggen in de halsstarrige houding van Apple, die alle betalingen graag wil afhandelen in de cloud via een eigen betaalsysteem en daar zitten veel Nederlandse banken niet op te wachten.

Hier speelt de NFC-chip in de telefoons van Apple een rol in. Enkel met deze chip in je telefoon kun je contactloos betalen. Niet alleen de iPhone heeft deze chip ingebouwd, maar ook de meeste Android-toestellen. In tegenstelling tot de iPhone kun je met je Android-smartphone echter al sinds 2016 contactloos betalen als je klant bent van een van de grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank. Maar Apple verleent de banken in Nederland nog geen toegang tot die chip en dus kan mobiel betalen op de iPhone op nog geen enkele manier worden ingezet.

Apple Pay is in veel landen al beschikbaar, maar nog niet in Nederland.

Apple Pay is duur voor banken

Dan is er nog de kostenstructuur van Apple, waar banken verre van enthousiast over zijn. Apple heeft bepaald dat de kosten die nodig zijn voor een transactie met Apple Pay niet doorberekend mogen worden aan klanten. Zou dit wel gebeuren, dan wordt de dienst een stuk minder aantrekkelijk, zo beredeneert het bedrijf achter de iPhone en iPad.

Over de kostenstructuur is weinig bekend, maar duidelijk is dat Apple verdient op iedere betaling die via Apple Pay wordt gedaan. In de Verenigde Staten zou het bijvoorbeeld gaan om 0,15% van een creditcardbetaling en 0,50 dollar voor iedere transactie met een debetkaart. Je gaat je daardoor bijna afvragen of Apple Pay gemaakt is voor de consument of voor Apple zelf.

In Australië gingen banken flink in de aanval om de kosten te mogen doorberekenen aan klanten, maar zij moesten uiteindelijk toch het onderspit delven.

Toch een manier

Is er dan echt geen manier om Apple Pay te gebruiken in Nederland? Er is één optie, via Bunq, maar daarvoor moet je wel wat moeite doen en Apple werkt het actief tegen. Enkel via een omweg is het mogelijk om te betalen met Apple Pay en bovendien moet je hier ook nog eens 7,99 euro per maand voor betalen.

1 Reactie(s) op: Apple Pay nu ook in België: wanneer volgt Nederland?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 2 januari 2019 15:52 flappah
    Mogen we hier uit concluderen dat het juist om de halsstarrige houding van de banken in Nederland gaat? Overal ter wereld wordt het geïntroduceerd maar hier willen onze banken er niet aan beginnen. Erger nog, internationale filialen van onze banken hebben het al wel geïntroduceerd, in het buitenland maar hier in Nederland wil men er niet aan beginnen. Begint erop te lijken dat de banken onderling het willen blokkeren om hun eigen systemen voorrang te geven.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.