Zo monteer je muziek of geluid in je video's

© PXimport

Zo monteer je muziek of geluid in je video's

Geplaatst: 5 november 2018 - 08:15

Aangepast: 15 december 2023 - 14:00

Richard Veenstra

Werken met geluid en muziek lastig? Welnee, in dit artikel geven we je aan de hand van een paar concrete voorbeelden oplossingen om muziek en geluidseffecten in te zetten, audio te snijden, je eigen stem op te nemen of zelf een muziekje te maken. Je hoeft geen ervaring te hebben met het maken van muziek of het opnemen van geluid. Handig bijvoorbeeld voor muziek onder je YouTube filmpjes.

01 Muziek vinden

De oplossing? Zoek naar muziek die je mag gebruiken voor je video’s. Er zijn genoeg sites waar je tegen een klein bedrag een muziekbestand kunt downloaden dat je voor je video kunt gebruiken. Voorbeelden zijn Premiumbeat, Audiojungle en Shutterstock Music. Bedenk wel dat een licentie om een stukje muziek te kunnen gebruiken je makkelijk tien euro kost. Gratis opties zijn er ook, het enige dat je hierbij moet doen, is de maker van de muziek noemen in de omschrijving van bij je video. Goede opties zijn www.bensound.com, http://dig.ccmixter.org en www.freesound.org. De laatste is eigenlijk een site voor geluidseffecten, maar je vindt er ook muziekstukken.

Op Dig CC Mixter klik je op tag search om op genre, instrument en stijl te zoeken. Je kunt een muziekstuk afspelen of meteen downloaden door op de oranje knop te drukken. Hier zie je welke licentie de maker heeft geselecteerd. Dit is belangrijk om te weten, staat er For noncommercial projects only, houd je hier dan aan. Dit is niet alleen eerlijk naar de artist toe, het voorkomt ook dat je eventueel later in de problemen komt. Onder Plain of HTML vind je opties hoe je de maker moet noemen in de omschrijving van je video. Kopieer dit naar je klembord en zet het bij je video als je die naar YouTube of andere site uploadt. Dit geldt in principe ook als je een video naar bijvoorbeeld Facebook uploadt.

Dig CC Mixter is een site waar je gratis muziek kunt downloaden voor je project. Zorg er wel voor dat je de maker noemt.

© PXimport

Rechtenvrije muziekdiensten

02 Geluidseffecten

Bij een goede video horen natuurlijk ook geluidseffecten, de beste website om deze te downloaden is Freesound, we noemden hem net ook al even. Je meld je aan bij de dienst en kunt effecten downloaden zonder te betalen, maar ook hier moet je wel even goed naar de licentie kijken. Sommige bestanden hebben een 0 als licentie, dit betekent dat het in het publieke domein beschikbaar is. Andere licentievormen zijn attribution (by) en attribution noncommercial (by-nc). Bij by moet je de maker noemen en mag je het bestand ook voor commerciële doeleinden gebruiken, bij by-nc mag je het alleen voor non-commerciële projecten gebruiken. Meer informatie over de licenties vind je op Freesound of op www.creativecommons.org.

Bij het inzetten van geluidseffecten is het heel belangrijk dat ze precies op het juiste moment worden geplaatst. Even een voorbeeld: je geeft in een video een virtuele high-five naar de kijker. Uiteraard is er niks waartegen je slaat, dus er is geen geluid te horen. Hier heb je een geluidseffect nodig. Zoek op Freesound naar clap of highfive en download het bestand naar je pc. In je videobewerkingsprogramma moet je nu heel langzaam door je video scrollen en het juiste punt vinden waar de high-five wordt gegeven. Op dit precieze punt zet je nu het geluidseffect neer.

YouTube-ster Andrew Huang geeft een virtuele high-five in de video, hier heb je een perfect getimed geluidseffect voor nodig.

© PXimport

03 Audio snijden

Het kan gebeuren dat je een geluidseffect nog moet bewerken voordat je het kunt inzetten. Laten we het voorbeeld van de high-five nog eens nemen: dit is een geluid dat heel kort is en een makkelijk soort geluid om te bewerken omdat de golfvorm duidelijk is te zien. We gebruiken dit geluid. Je ziet aan de golfvorm al dat de klap niet direct aan het begin van het fragment zit. Dit is gelukkig gemakkelijk te veranderen.

We gebruiken hiervoor het programma Audacity, een audio-editor waar we het al vaker over hebben gehad. Het programma is gratis, heeft veel mogelijkheden en werkt snel. Download het en open het bestand in het programma. Je wilt het stuk stilte aan het begin wegknippen, het is handig om in te zoomen zodat je alleen de klap voor je neus hebt. Bij korte geluiden is het heel belangrijk dat je niet teveel wegknipt aan het begin, dan knip je namelijk de zogenaamde impact van een geluid weg: de eerste milliseconden van bijvoorbeeld een explosie, een deur of een knal. Selecteer het begin en kies in Audacity Bewerken / Verwijderen.

Je ziet dat de klap niet aan het begin van het bestand zit, dit is makkelijk te veranderen met een audio editor als Audacity.

© PXimport

04 Je eigen stem opnemen

Als je je eigen stem wilt opnemen, moet je even wat voorbereiden. Ten eerste heb je natuurlijk een microfoon nodig, het is slim om een paar tientjes uit te geven aan een usb-microfoon. Een goede keus is de Samson Meteor voor ongeveer zestig euro. Als je betere kwaliteit wilt en wat meer uit te geven hebt, dan is de Blue Yeti een hele goede optie, met een straatprijs van zo’n 150 euro.

Daarnaast moet je zorgen dat je een goede plek hebt om je stem op te nemen. Het best is een kamer waar veel spullen in staan, zodat je niet teveel galm opneemt. Een kleine werkkamer met boekenkasten tegen de wand is een goede plek, een grote open huiskamer vaak iets minder. Zorg ook dat je een plek kiest waar je weinig last hebt van geluiden: geen jammerende gezinsleden, voorbijrazende auto’s of katten die miauwend voor de deur staan.

In de meeste videobewerkingsprogramma’s kun je je stem meteen opnemen, maar je kunt natuurlijk ook een audioprogramma gebruiken. Zelfs in Audacity kun je je stem opnemen. In de instellingen kies je de usb-microfoon die je hebt aangesloten. Het is belangrijk dat je het ingangsniveau goed instelt. Dit doe je door op je normale stemvolume te praten en bovenin op de volumemeters van Audacity te klikken. Je ziet nu een balk die groen, geel of rood is. Als de balk tijdens het praten constant groen is maar niet over de helft komt, kun je het opnamevolume rechts van het microfoontje iets naar rechts schuiven. Als de meter af en toe in het geel komt, is dit geen probleem, maar als de meter in het rood komt, betekent dit dat het ingangsvolume te hoog is en je de schuif van het microfoontje naar links moet zetten. Dit is heel belangrijk, als je opneemt terwijl de opnamemeter in het rood staat, wordt je opname overstuurd. Je hoort kraakjes in het geluid en dit is naderhand vrijwel niet op te lossen. Heb je het volume ingesteld, dan kun je op de opnameknop drukken.

Stel het ingangsvolume goed in voordat je gaat opnemen.

© PXimport

Opname repareren

05 Zelf muziek maken

Wil je echt unieke muziek onder je filmpje? Dan kun je ook zelf aan de slag om je eigen muziek te maken. Hiervoor zijn veel gratis programma’s te vinden. Op de pc is Cakewalk by BandLab een goede keus, het programma is recentelijk nieuw leven ingeblazen en kun je voor Windows gratis downloaden. Ondanks dat het gratis is, zit het boordevol functies. Zo zijn er virtuele piano’s, drumstellen en synthesizers te vinden, kun je audio opnemen met een externe microfoon en wordt het programma geleverd met muziek-loops en plug-ins om je geluid te bewerken. Het leren werken met een programma als Cakewalk, een zogenaamd Digital Audio Workstation (daw), is iets wat wel een paar dagen tijd kost, maar gelukkig zijn er veel tutorial-video’s over Cakewalk en andere daw’s op YouTube te vinden.

Wil je gewoon een leuke beat of melodie maken, dan kun je een gratis app als Drum Pads - Beat Maker Go, Music Maker JAM of Caustic 3 op je Android-toestel installeren. Voor iOS heb je nog veel meer opties voor het maken van leuke muziekjes. Enkele gave apps zijn Figure, Beatwave en Auxy. In de meeste apps kun je je creaties opslaan op het toestel of delen via e-mail.

Met Beatwave kun je leuke creaties maken, zelfs als je geen verstand hebt van muziek.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten