Test de GPS-ontvanger in je Android-toestel

© PXimport

Test de GPS-ontvanger in je Android-toestel

Geplaatst: 23 juli 2020 - 01:57

Aangepast: 25 november 2022 - 10:28

Ronald Smit

Vrijwel elke zichzelf respecterende smartphone draaiend op Android heeft een GPS-ontvanger aan boord. En maar al te vaak zie je ze ook in tablets verstopt. Maar hoe goed of slecht is jouw exemplaar?

GPS staat voor Global Posistioning System. Lang geleden ontwikkeld voor het Amerikaanse leger ter bepaling van positie, is het tegenwoordig ook alweer vele jaren geschikt voor civiel gebruik. Helaas wel met een iets mindere nauwkeurigheid, maar die is nog altijd ruim voldoende voor bijvoorbeeld (auto)navigatie. Tegelijkertijd hebben diverse landen correctie-satellieten en andere systemen in omloop gebracht, die zorgen voor de gewenste hoge nauwkeurigheid.

Verder geldt dat er steeds meer landen al dan niet gezamenlijk nieuwe navigatiesystemen opgezet hebben. In Europa is dat bijvoorbeeld het inmiddels vrijwel voltooide Galileo, de Russische Federatie heeft GLONASS en China Beidou. Doordat steeds meer ‘GPS’-ontvangers ook met de andere systemen overweg kunnen ontstaat een extreem hoge nauwkeurigheid die zonder speciale poespas tot minder dan een meter kan bedragen.

Om eens te kijken welke satellieten jouw Android kan ontvangen is er de open source (en dus gratis zonder reclame-ellende) app GPSTest van barbeauDev. Start de app en kies de Status-weergave via het driestreepjes-menu linksboven in beeld. Zorg dat je – om te beginnen – een beetje vrij zicht op het oneindig zwerk hebt en wacht even. Je ziet een lijst met satellieten, het land of streek van herkomst (herkenbaar aan het vlaggetje). Positie en nauwkeurigheid alsmede wat andere zaken worden bovenaan de lijst getoond.

Test de GPS-ontvanger in je Android-toestel-18818315

© PXimport

Correctie-satelliet

Helemaal onder aan de lijst vind je een speciale satelliet met de naam SBAS. Dat is de (meestal) Galileo-satelliet die voor extra correctiegegevens en dus al even extra nauwkeurigheid zorgt. De Amerikanen hebben als tegenhanger WAAS voor dat doeleinde. Staat er onder SBAS een Amerikaans vlaggetje voor de correctiesatelliet, dan heb je die te pakken. Helaas verschillen de mogelijkheden per apparaat. Blijkbaar beschikt onze relatief eenvoudige Lenovo Android-tablet over een uitgebreide GPS-ontvanger die álle grote navigatiesystemen ondersteunt. Inclusief zowel WAAS als Galileo-SBAS.

Bovendien blijkt het ook nog eens een gevoelig beestje, want zelfs werkzaam binnenshuis (als het een beetje meezit). Een tijdje terug was dat volledig ondenkbaar; de ontvangers waren daar absoluut niet gevoelig genoeg voor. In ieder geval kun je nu dus in één oogopslag zien welke satellietsystemen jouw GPS wordt ondersteund in een op Android draaiend toestel. Ook zaken als signaalsterkte en meer zijn eenvoudig in de tabel te zien.

Wil je een meer grafische representatie, tik dan op de driestreepjes-knop linksboven en dan op Hemel. Je ziet nu alle beschikbare en ontvangen satellieten in een grafiek, alsmede de gemiddelde signaalsterkte. De optie Kaart – via de driestreepjes-knop bereikbaar – toont je positie op de kaart. Daarvoor is overigens wel een actieve internetverbinding nodig! Een andere optie in het streepjesmenu is Nauwkeurigheid, hiermee kun je je positie – als die heel exact bekend is – invoeren en zo een mooie afwijking laten berekenen.

Instellingen

Ook een praktische optie in het driestreepjes-menu is Instellingen. De opties spreken redelijk voor zich. Zie je bijvoorbeeld de snelheid liever weergegeven in km/u in plaat van de standaard ingestelde m/s dan kies je die optie via Voorkeurseenheid voor snelheid. Kortom: een handig tooltje om snel de capaciteiten van de GPS in elk Android-apparaat te achterhalen. Zodat je weet of je écht op die smartphone of tablet kunt vertrouwen, of beter naar een alternatief op zoek kunt gaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten