Snapchat Spotlight uitgelegd: zo werkt de TikTok-achtige functie

© PXimport

Snapchat Spotlight uitgelegd: zo werkt de TikTok-achtige functie

Geplaatst: 8 december 2020 - 07:14

Aangepast: 25 november 2022 - 10:40

Wesley Akkerman

Snapchat heeft in november een nieuw onderdeel voor zijn populaire berichtendienst aangekondigd, namelijk Snapchat Spotlight. Dit onderdeel is bedoeld als antwoord op de populariteit van TikTok. Maar wat is het en hoe werkt het precies?

Snapchat Spotlight is een nieuwe, dedicated tab binnen de Snapchat-applicatie. De video’s die je in de sectie aantreft, ook wel Spotlight snaps genoemd, zijn niet langer dan zestig seconden.

Wanneer je de tab opent, dan krijg je Spotlight snaps te zien waarvan Snapchat denkt dat je er geïnteresseerd in bent. Dit gebeurt op basis van een algoritme, dus op basis van de video’s die je in het verleden bekeken hebt via de app. Voorheen waren gebruikers al in staat korte video’s te plaatsen in een zogenaamde Snap Map-locatie, waar iedereen dan vervolgens naar kon kijken. Spotlight moet net even anders werken. Ja, je deelt je content met de buitenwereld, maar de snaps zijn bedoeld om viraal te gaan. De sectie moet TikTok-actige videocontent gaan opleveren.

Snapchat gaat TikTok achterna

In tegenstelling TikTok kunnen gebruikers op Snapchat echter geen reacties achterlaten op gemaakte video’s. Ook kunnen ze niet zien wie verantwoordelijk is voor de content. Profielen staan namelijk standaard niet ingesteld op openbaar.

Snapchatters zijn dus in staat om video’s te maken, terwijl hun eigen profiel buiten schot blijft. Dat moet een creatieve vrijheid opleveren waar TikTokkers alleen van kunnen dromen. Aangezien iedereen kan maken wat diegene wil, is niemand ook ergens aan gebonden. Je bent niet meteen de persoon die goed is voor een bepaald soort video, maar hebt gewoon de ruimte om te experimenteren. Snap wil de creatievelingen onder ons motiveren door geld uit te keren tussen nu en het eind van het jaar. Per dag wordt tot één miljoen dollar verdeeld over creators.

Je krijgt vanzelf bericht van Snapchat wanneer het zover is. Je krijgt dan bericht van Team Snapchat. De betalingen worden verricht door een externe betaaldienst, genaamd Hyperwallet.

Een Snapchat Spotlight snap maken gaat heel eenvoudig. Op de website van het bedrijf lees je hoe je een snap maakt. Na het maken van het bericht krijg je de keuze: wil je dit delen met je vrienden of met de buitenwereld? In principe werkt dit dus helemaal hetzelfde als een gewone snap. Echter, in tegenstelling tot de content die je naar je vrienden stuurt, kun je nu alleen video’s delen met de buitenwereld. Foto’s, horizontale snaps of snaps met alleen tekst komen niet in Spotlight terecht.

Wel kun je allerlei hulpmiddelen gebruiken om je Spotlight snap op te laten vallen. Denk dan aan hashtags, voor de verzamelbak, captions, geluiden, filters en – hoe kan het ook anders – gifjes. Hier lees je meer over het gebruik van de Spotlight snaps. Op dit moment is de functie nog niet in Nederland beschikbaar. Het is ook niet duidelijk wanneer dat wel gebeurt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten