Gratis software: de beste freeware-tips van april 2021

© PXimport

Gratis software: de beste freeware-tips van april 2021

Geplaatst: 28 april 2021 - 08:57

Aangepast: 25 november 2022 - 10:54

Ap de Smits

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Hier vind je de beste gratis freewaretips van 2021

Tip 01: Vintager - Verouderingsproces

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Zolang je harde schijf niet crasht en je back-upmedia niet al te hard slijten, blijven je digitale foto’s er altijd hetzelfde uitzien. Dit in tegenstelling tot papieren afdrukken, waarvan we allemaal weten hoe ze door de tand des tijds worden aangetast. Vaak zou je dat liever niet willen, maar soms ook wel omdat zo’n foto meteen een bepaalde nostalgische uitstraling heeft. Wie zijn onberispelijk scherpe digitale foto’s zo’n uitstraling wil geven, kan terecht bij Vintager. Dit programma biedt een groot aantal voorgebakken stijlen met verschillende varianten van kleurzweem, verbleking enzovoort. Naast deze stijlen kun je je foto’s van een groot aantal verschillende kaders voorzien en er texturen overheen leggen die bijvoorbeeld vlekken of vegen nabootsen. Ook zijn er de nodige vervagingseffecten of een wazige achtergrond.

Naast al deze manieren om een foto een oud aanzien te geven, vind je in Vintager de nodige basisgereedschappen om foto’s juist op te lappen (helderheid, kleurtoon, curven enzovoort), bij te snijden of te roteren. Tot slot kent Vintager een onderdeel om snel en gemakkelijk collages te maken in verschillende stijlen.

Tip 01 Maak nieuwe foto’s kunstmatig oud.

© PXimport

Tip 2: OpenSpace - Universeel

Geschikt voor: Windows 10

Als er een snelweg naar de maan zou bestaan, dan zou je met een gemiddelde snelheid van 100 kilometer per uur en zonder pauzes een klein halfjaar onderweg zijn. En dan hebben we het nog maar over het dichtstbijzijnde natuurlijke object in de ruimte. Denk je aan dergelijke tripjes naar andere planeten, dan is een mensenleven al snel te kort. De reisduur naar andere sterren of zelfs melkwegstelsels gaat écht elk voorstellingsvermogen te boven. Toch proberen we al eeuwen om iets van die onmetelijkheid te doorgronden en ons inzicht schrijdt dan ook gestadig voort.

Om een realistisch beeld te krijgen van het complete universum zoals we dat nu kennen, is er het fraaie OpenSpace, dat in samenwerking met NASA tot stand is gekomen. Dit programma toont de exacte locatie van objecten in ons zonnestelsel, veel sterren in onze Melkweg en een groot aantal andere melkwegstelsels. Al die objecten zie je op de positie waarin ze zich nu bevinden, maar door de tijd te versnellen kun je ze zien bewegen. Door middel van scripts kun je je eigen planetariumshow maken.

Tip 2 Het meest realistische planetarium van dit moment.

© PXimport

Om een realistisch beeld te krijgen van het complete universum is er het fraaie OpenSpace

-

Tip 03: Chasys Draw - Fotogeniek

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Hoewel Chasys Draw vooral wordt gepresenteerd als tekenprogramma, is het een van de uitgebreidste gratis fotobewerkers die we ooit zagen. Dat betekent dat je met dit programma vanaf een blanco vel nieuwe kunstwerken kunt produceren met behulp van een groot aantal uitgebreid instelbare penselen (die je ook kunt importeren vanuit het Adobe-formaat, GIMP of Paint Shop Pro). Ook kun je een of meer bestaande foto’s te lijf gaan met behulp van vele zeer geavanceerde mogelijkheden.

Uiteraard biedt Chasys Draw de gebruikelijke functies, zoals niveaus en curven en de mogelijkheid om met lagen te werken en deze op allerlei manieren samen te voegen. Het programma heeft ook functies aan boord die we normaliter alleen vinden in commerciële producten, zoals de mogelijkheid om uit meerdere foto’s een hdr-opname samen te stellen, om foto’s met verschillende scherptediepte samen te voegen (focus stacking), om foto’s aan elkaar te lijmen om een hogere resolutie te creëren en om foto’s samen te voegen, waarbij een onderwerp wordt vermenigvuldigd of bewegende objecten juist worden gewist. Voeg bij dat alles de mogelijkheid om animaties te maken en je hebt een topper in handen.

Tip 03 Een van de veelzijdigste gratis fotobewerkers annex tekenprogramma’s.

© PXimport

Tip 04: Explzh - Gearchiveerd

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Wie regelmatig bestanden downloadt via torrents of uit nieuwsgroepen, kan niet zonder uitpaksoftware. Dit om de simpele reden dat alles daar als archiefbestand wordt aangeboden. Stuur je regelmatig meerdere bestanden tegelijk naar mensen, dan loont het ook de moeite om die samen te voegen tot één bestand. Niet alleen omdat ze dan gecomprimeerd worden en je ze dus sneller kunt uploaden, maar ook omdat je archieven kunt beveiligen met een wachtwoord. Dat laatste is dan weer handig wanneer je bestanden deelt via een clouddienst of openbaar platform. Je kunt dan simpelweg het wachtwoord mailen aan degenen voor wie het bestand bedoeld is.

Alhoewel veel mensen hiervoor WinRar gratis gebruiken, is dit officieel een commercieel product. Wie zich dus netjes aan de regels wil houden en toch geen geld kwijt wil zijn, moet op zoek naar alternatieven. Explzh is zo’n alternatief. Het programma is van Japanse makelij, maar is wel beschikbaar in het Engels. Dat geldt niet voor het help-bestand. Explzh is niet moeilijk in gebruik en kan alles met (archief)bestanden doe wat je maar kunt wensen, tot automatische virusscans aan toe.

Tip 04 Een topper als het gaat om in- en uitpakken van archiefbestanden.

© PXimport

Tip 05: LightShot - Lichtpuntje

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10, macOS, Linux

Programma’s die meer kunnen met schermafdrukken dan Windows zelf zijn er in overvloed. Een betrekkelijk nieuwe naam in dat rijtje is LightShot.

Als het gaat om het type beeld dat je met LightShot kunt vastleggen, zijn er geavanceerdere programma’s, zeker wanneer je beelden uit games wilt vastleggen. Daar staat tegenover dat LightShot wel allerlei handige functies biedt voor na het maken van de schermafdruk.

Zodra je een gebied markeert dat moet worden opgeslagen, verschijnen meteen allerlei pictogrammen. Deze geven toegang tot gereedschappen om het beeld te bewerken, zodat je het bijvoorbeeld van pijlen of tekst kunt voorzien. Ook zijn er pictogrammen om een plaatje meteen te delen. Dat kan op via de eigen cloud van het programma of via de bekende sociale netwerken. Erg handig is de mogelijkheid om een ‘reverse image search’ te doen bij Google. Normaliter moet je dan eerst een afbeelding lokaal opslaan en dan weer uploaden. Nu kan dat met één toetsaanslag.

Tot slot kun je een afbeelding direct afdrukken, lokaal opslaan of op het klembord zetten voor gebruik in een andere toepassing.

Tip 05 Een screen grabber met een aantal handige extra’s.

© PXimport

Tip 06: NirLauncher - Vergaarbak

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Met enige regelmaat behandelen we in deze rubriek één van de vele handige programmaatjes die zijn ontwikkeld door Nir Sofer en die hij via zijn site www.nirsoft.net verspreidt. Wie geen geduld heeft om te lezen wat wij ervan vinden of te wachten tot een bepaald tooltje voorbijkomt, kan zich storten op de vergaarbak NirLauncher. Hiermee heb je in één keer toegang tot alle tools die door NirSoft zijn ontwikkeld. Dat we deze tip een hogere moeilijkheidsgraad hebben gegeven, heeft te maken met de enorme variëteit aan programma’s. Sommige ervan kunnen diep op je systeem ingrijpen en bij onoordeelkundig gebruik dus gevaar opleveren. Ook waarschuwen we bij voorbaat voor antivirusalarmen. Sommige scanners keuren dergelijke tools standaard af, niet omdat er daadwerkelijk virussen in zitten.

Wie NirLauncher downloadt, krijgt via een menu toegang tot honderden hulpprogramma’s die allerlei aspecten van je systeem beslaan. Denk aan verloren wachtwoorden, netwerk- en internetverkeer, schijfgebruik, browsers, het bureaublad, Outlook en Office, het register en ga zo maar door. Een echte goudmijn.

Tip 06 Voller dan dit kan een gereedschapskist niet worden.

© PXimport

Erg handig is de mogelijkheid om een reverse image search te doen bij Google

-

Tip 07: PhotoStage Free - Voor de show

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Waar we vroeger weinig anders met onze foto’s konden doen dan ze te laten afdrukken om ze vervolgens in een album te plakken, hebben we nu een keur aan opties. Daarvan is de slideshow toch wel de meest dynamische en de onderhoudendste. Om zo’n diashow te produceren zijn allerlei programma’s beschikbaar, maar PhotoStage Free – gratis voor niet-commercieel gebruik – is zonder twijfel een van de uitgebreidste.

Je kunt een voorstelling zo ingewikkeld maken als je maar wilt. Maar wanneer je geen zin hebt om in de vele mogelijkheden te duiken, dan kan PhotoStage ook automatisch alle ingelezen foto’s achter elkaar zetten met een vaste of willekeurige beeldovergang.

Neem je wel de tijd om je te verdiepen in alle functies, dan zul je merken dat er heel veel meer mogelijk is. Niet alleen kun je uit onnoemelijk veel overgangen kiezen, maar je kunt op foto’s ook allerlei effecten loslaten. Bovendien breng je je presentatie tot leven met zogeheten Ken Burns-effecten, waarbij je door slim zoomen en pannen gefilmd beeld nabootst. Voeg je dan ook nog muziek en gesproken commentaar toe, dan is het feest helemaal compleet.

Tip 07 Maak van je digitale foto’s een levendige diashow.

© PXimport

Tip 08: Mosaizer Lite - Blokjes

Geschikt voor: 7, 8.x, 10

Je kent ze vast wel, van die foto’s die – als je ze van dichtbij bekijkt – uit een heleboel kleine fotootjes zijn opgebouwd. Leuk, zo’n zogeheten foto-mozaïek, maar hoe maak je die en dan liefst ook nog een beetje rap?

Dat kan bijvoorbeeld met Mosaizer Lite, dat zelf claimt de snelste mozaïekmaker ter wereld te zijn. Die bewering hebben we niet getoetst, maar wat we wel probleemloos konden vaststellen, is dat het programma de klus inderdaad heel vlot klaart.

Voor het maken van een foto-mozaïek heb je twee dingen nodig: één enkele foto die je in kleine partjes wilt laten hakken en een map met een heleboel foto’s waaruit het programma moet putten om die partjes te kiezen. Dat kiezen gebeurt op basis van gemiddelde kleur. Elke regio van je te verwerken foto heeft een bepaalde gemiddelde kleurwaarde. Mosaizer zoekt iets vergelijkbaars in de map, die dus liefst veel en gevarieerde foto’s moet bevatten. Je kunt zelf instellen uit hoeveel kleine plaatjes het mozaïek moet worden opgebouwd en dat kan tot wel 100 bij 100 foto’s (oftewel 10.000 miniatuurtjes!).

Tip 08 Maak snel en simpel zelf foto-mozaïeken.

© PXimport

Tip 09: Rambox Community Edition - Communicatief

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10, macOS, Linux

Al voordat het coronavirus de wereld in zijn greep hield, werd er heel wat gecommuniceerd via allerlei mail- en chatdiensten. Maar sinds Covid onder ons is, heeft dat fenomeen een nog veel grotere vlucht genomen. Logisch, vanwege het sterk toegenomen thuiswerken en de opgelegde isolatiemaatregelen.

Toen we voor communicatie op afstand alleen het medium telefoon hadden, was het allemaal heel overzichtelijk. Een nummer draaien en als er werd opgenomen kon je praten. Helaas is die uniformiteit volledig verdwenen en moet je Facebook Messenger openen als je met Gerard wilt praten, WhatsApp als je iets te melden hebt aan Chantal en Skype als je een dringende boodschap hebt voor Jacky. Al die diensten hebben hun eigen programma’s en met hun eigen inlogprocedures en die moet je allemaal tegelijk open hebben om met je wereld in verbinding te blijven.

Nu is er Rambox Community Edition. Dit programma bundelt een groot aantal diensten op het gebied van mail, chat en andere vormen van digitale communicatie. Het koppelt hun notificatiesystemen,zodat je via één pictogram kunt zien of er ergens nieuwe activiteit is. Naast deze standaarddiensten kun je zelf nieuwe toevoegen.

Tip 09 Breng allerlei mail- en chatdiensten samen onder één dak.

© PXimport

Tip 10: Raindrop.io - Organisator

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10, macOS, iOS, Android

De meesten van ons surfen tegenwoordig niet meer alleen via de pc. Zitten we daar toevallig achter, dan doen we dat wel. Maar als we op de bank zitten en geen zin hebben om op te staan, dan pakken we de iPad. Zijn we onderweg, dan raadplegen we de smartphone. Kom je dan op die apparaten iets interessants tegen, dan wil je natuurlijk ook daarvan een bladwijzer bewaren. Gebruik je een iPad of iPhone, dan kun je deze met je browser synchroniseren via iCloud. Gebruik je op elk platform dezelfde browser, dan biedt deze ook vaak mogelijkheden om altijd en overal toegang te hebben tot dezelfde collectie bladwijzers. Er zijn ook heel wat situaties waarin dat niet zo makkelijk gaat. Raindrop.io probeert daarom een universeel systeem te bieden waarmee je altijd en overal eenvoudig toegang hebt tot al je favoriete informatie op internet. Dat is op zich al een reden om het systeem te gebruiken, maar het biedt ook nog eens meer mogelijkheden dan het bladwijzerbeheer van veel browsers, zoals het toewijzen van allerlei trefwoorden aan sites.

Tip 10 Organiseer je favoriete sites in verschillende browsers en op veel platforms.

© PXimport

Tip 11: Kodu - Speels

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8.x, 10

In deze rubriek doen we niet aan spelletjes. Met Kodu begeven we ons geenszins op verboden terrein want Kodu – hoewel in eerste instantie bedoeld voor kinderen – is een serieuze zaak. Kodu is namelijk een platform voor het zelf creëren van 3D-games voor zowel pc als Xbox.

Als je nu denkt: ja, maar ik kan helemaal niet programmeren, dan komt dat goed uit. Het programma dwingt je namelijk niet om een moeilijke programmeertaal te leren, maar maakt in plaats daarvan gebruik van visuele elementen die je simpelweg naar het programmavenster kunt slepen. Deze elementen zijn krachtig genoeg om je allerlei structuren te leren kennen die in elke programmeertaal voorbijkomen. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig voorwaardelijke regels invoeren (Als Spelfiguur Appel ziet, beweeg dan naar Appel en Eet Op). Om mogelijkheden te leren kun je de nodige tutorials volgen. Daarnaast zijn er veel voorbeeldprogramma’s, zowel van de makers van Kodu als van derden. Heb je dit materiaal doorgenomen en je eigen programmaatjes gemaakt, dan heb je een zeer goed beeld van wat programmeren inhoudt en zet je makkelijk(er) de stap naar het serieuze werk.

Tip 11 Leer op kinderlijk eenvoudige wijze over programmeren.

© PXimport

Tip 12: WhoCrashed - Uitleg

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Door de jaren heen is Windows steeds stabieler geworden en kan het systeem vaak automatisch zaken optimaliseren voordat zich problemen voordoen. Vanwege het grote aantal combinaties van hard- en software waarop Windows moet draaien, zijn crashes nooit geheel uitgesloten, zodat soms toch nog het gevreesde Blauwe Scherm des Doods (oftewel bsod) opdoemt. Hierop lees je dan allerlei cryptische informatie die je desgewenst kunt terugvinden in logbestanden en/of crashdumps. Daarmee wordt de inhoud niet per se minder cryptisch. Het is zelfs voor experts vaak nog een hele puzzel om te achterhalen wat het probleem veroorzaakt.

Helaas wordt dat lastige en vervelende klusje ons voorlopig nog niet uit handen genomen, maar het programma WhoCrashed Home Edition kan wel helpen. Het analyseert namelijk de relevante logbestanden na een crash en probeert hieruit in een wat begrijpelijker taal een oorzaak te herleiden. Vaak gaat zo’n rapport vergezeld van linkjes die je dan weer naar aanvullende informatie op internet leiden. Dat kan je veel tijd besparen.

Tip 12 Achterhaal gemakkelijker de oorzaak van het gevreesde Blauwe Scherm des Doods.

© PXimport

Gevaarlijk?

Laat je niet direct afschrikken door waarschuwingen van je beveiligingssoftware.

© PXimport

Niet te snel klikken

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten