Audio bewerken: de beste tips en tools

© PXimport

Audio bewerken: de beste tips en tools

Geplaatst: 17 mei 2018 - 10:57

Aangepast: 24 november 2022 - 13:08

Richard Veenstra

Audio bewerken in een handomdraai? In dit artikel vertellen we je hoe je eenvoudige audio-bewerkingen kunt doen. Je leest hoe je het beste een cd ript, hoe je een stream opneemt en hoe je bestanden converteert. Uiteraard geven we je informatie over lossless en lossy formaten en lees je meer over verschillende audiobestanden.

Tip 01: Cd’s rippen

Om een cd te rippen, heb je geen extra software nodig. Op de pc open je gewoon Windows Media Player 11 of 12. Klik op Organiseren / Opties en selecteer het tabblad Muziek rippen. Achter Muziek naar deze locatie rippen kies je voor Wijzigen en geef je aan waar de bestanden moeten worden opgeslagen. Onder Indeling is het belangrijk dat je de juiste kwaliteitsinstelling kiest. Mp3 neemt minder ruimte in beslag, maar als je van volledige cd-kwaliteit wilt genieten, selecteer je de optie WAV (zonder kwaliteitsverlies). Heb je nog een oudere versie van Windows, dan kun je gratis iTunes downloaden en van daaruit een cd rippen.

Op een Mac doe je dit gewoon vanuit de Finder, je hoeft tracks dan niet eens te rippen overigens: in de Finder verschijnen alle liedjes van een audio cd al standaard als aiff-bestanden. Je sleept ze gewoon naar een mapje of bewerkt ze in bijvoorbeeld Audacity door ze ernaartoe te slepen.

Tip 01 Zorg ervoor dat je de optie WAV hebt geselecteerd voor de beste kwaliteit.

© PXimport

Om een cd te rippen, heb je geen extra software nodig, het kan gewoon met Windows Media Player

-

Tip 02: Audioformaten

Er zijn veel audioformaten beschikbaar, maar in principe zijn ze in twee categorieën onder te verdelen: ongecomprimeerd en gecomprimeerd. Ongecomprimeerde formaten zoals wav en aiff zijn net zo goed als cd-kwaliteit, maar nemen wel veel ruimte op je harde schijf in beslag. Gecomprimeerde formaten zoals mp3 nemen minder ruimte in beslag maar hebben een lagere kwaliteit. Hoeveel lager de kwaliteit is, hangt af van de bitrate: bij 128 kbit/s (ook wel kbps) hoor je duidelijk een degradatie in de audiokwaliteit, een bitrate van 320 kbps is voor de meeste mensen net zo goed als ongecomprimeerde kwaliteit. Dit gecomprimeerde formaat heet overigens lossy. Er bestaat ook lossless audio, dit is compressie waarbij de kwaliteit niet slechter wordt, maar waar bijvoorbeeld stiltes in muziek worden gecomprimeerd. Een bekend voorbeeld hiervan is flac. Lossless-compressie klinkt dus net als ongecomprimeerde audio, de ruimtebesparing is wel een stuk minder dan lossy-compressie.

Tip 02 Veel audio-editors kunnen je bestanden in verschillende formaten opslaan.

© PXimport

Gecomprimeerde formaten zoals mp3 zijn kleiner maar hebben een lagere kwaliteit

-

Tip 03: Streams opnemen

Wil je eens een leuk liedje van YouTube opnemen of een stream van een liveconcert op de radio meteen digitaal op je pc hebben staan? Geen probleem. Afhankelijk van wat je wilt opnemen, is de werkwijze wel verschillend. Wil je een YouTube-item graag als mp3-bestand hebben, dan kan dit eenvoudig. Er zijn talloze websites die hetzelfde doen, maar de meeste hebben wel vrij vervelende pop-up-reclames. www.mp3fy.com is een van de betere websites. In het venster plak je de YouTube-koppeling en vervolgens klik je op Convert. In het volgende scherm kies je voor Download achter het liedje, het mp3-bestand wordt nu naar je pc gedownload. De kwaliteit is met 256 kbps redelijk.

Wil je een livestream opnemen, dan heb je hier een speciaal programma voor nodig. Een handige optie is Aktiv MP3 Recorder, download het hier. Let er wel op dat je op de juiste downloadlink klikt (Download Now the FREE version) en zorg er bij de installatie voor dat je geen extra onnodige software installeert door de vinkjes weg te halen. Om audio op te nemen, moet je bij Device je geluidskaart selecteren en eventueel iets anders bij Input Pin. Klik op Record om een stream die op je pc loopt op te nemen. Vergeet niet bij Format een hoge kwaliteit in te stellen, zoals 320 kbps. Klik op Help als er iets niet naar behoren werkt.

Tip 03 Je kunt een liedje van YouTube makkelijk converteren naar mp3 met een dienst als mp3fy.

© PXimport

Legaal of niet?

Tip 04: Converteren

Het is soms nodig om een bestand te converteren, bijvoorbeeld als het videobewerkingsprogramma dat je gebruikt een bepaald audioformaat niet snapt of als je een paar ongecomprimeerde bestanden naar mp3 wilt converteren. In de gratis software Audacity is dit een fluitje van een cent. Ga hiernaartoe en klik op de koppeling voor jouw systeem. Installeer de software en open het programma. Sleep een bestand naar Audacity, als het een ongecomprimeerd bestand is, zal het programma vragen of het een kopie mag maken. Dit is handig, zo kun je niet per ongeluk het bestand overschrijven. Van een gecomprimeerd bestand maakt Audacity sowieso eerst intern een kopie, aangezien het dit soort bestanden niet zomaar kan bewerken. Klik op Bestand / Exporteren en kies dan bijvoorbeeld Exporteren als mp3. Je moet nu kiezen met welke bitrate je het bestand wilt opslaan. Achter Kwaliteit wordt 320 kbps als Waanzinnig omschreven. Dit is redelijk overdreven en altijd aan te raden als je graag mp3-bestanden hebt van goede kwaliteit. Klik op Opslaan en het audiobestand wordt geconverteerd.

Tip 04 Audacity noemt 320kbps ‘waanzinnig’, wij vinden dit gewoon de beste mp3-instelling.

© PXimport

Van lossy naar lossless?

Tip 05: Inkorten

Om een bestand in te korten, maak je in Audacity eerst een selectie van het stuk dat je weg wilt knippen. Wil je heel precies knippen, dan kun je met de vergrootglas-icoontjes in- en uitzoomen. Zorg dat je selectie zo netjes mogelijk is en probeer niet midden in een grote golfvorm een knippunt te zetten, dit kan in klikjes resulteren. Om een selectie nu geheel weg te halen en het bestand in te korten, kies je voor Bestand / Knippen of Verwijderen. Beide functies zijn hetzelfde, maar bij Knippen kopieert Audacity de selectie naar je klembord. Wil je de selectie vervangen door stilte en dus niet compleet weghalen, dan kies je voor Speciaal verwijderen / Audio dempen. Wil je juist van je selectie een nieuw bestand maken, dan kies je hier voor Audio trimmen. Je nieuwe bestand sla je op door op Bewerken / Project opslaan als. Belangrijk om te weten: een Audacity-project is geen audiobestand! Om een audiobestand te maken, kun je terecht in het exporteer-menu.

Tip 05 Zorg dat je netjes een selectie maakt en knip niet midden in een grote golfvorm om klikjes te voorkomen.

© PXimport

Tip 06: Normaliseren

Om een audiobestand harder te maken, zou je gewoon naar Effecten kunnen gaan en hier voor Versterken kunnen kiezen. Door de schuif naar rechts te bewegen, wordt het bestand luider zodra je op OK klikt. Het probleem is echter dat je niet weet hoeveel decibel je het bestand kunt versterken voordat bepaalde delen gaan oversturen. Het is daarom beter om de optie Normaliseren bij Effecten te gebruiken. Dit effect zoekt het hardste punt in het bestand op en baseert hierop hoeveel decibel het bestand kan worden versterkt. Zo weet je zeker dat een bestand nooit overstuurt en dus kraakjes, distortion en fuzz-geluiden zal gaan genereren. Zorg dat je bij Maximum amplitude normaliseren naar nooit hoger dan 0 dB gaat. Normaliseren werkt niet goed als een bestand heel stille passages heeft én heel harde stukken kent. Het stille gedeelte zal nu namelijk bijna niet versterkt worden. In dit geval kun je beter een stil stuk selecteren en alleen dit gedeelte normaliseren of versterken.

Om een track luider te maken, gebruik je het best het effect Normaliseren

-

Tip 07: Ruis verwijderen

Een veelvoorkomend probleem is dat een opname ruis of klikjes bevat. Om al deze geluiden weg te halen en je bestand perfect schoon te maken, heb je professionele software nodig, maar Audacity kan ook al aardig wat nare geluiden weghalen. Klik op Effecten / Klik-verwijdering als je opname klikjes bevat. Je hebt nu twee schuiven tot je beschikking. Hoe je deze schuiven in moet stellen, hangt af van je bestand. Je moet hiermee dus experimenteren en af en toe even op Voorbeeld klikken om te luisteren of je het gewenste resultaat bereikt. Als je precies wilt weten wat dit effect doet, klik je op het vraagteken, er wordt nu een help-website geopend met achtergrondinformatie over dit effect. Voor ruis in je opname gebruik je het effect Ruisondertrukking (vertaalfout in Audacity). Om dit zo goed mogelijk te laten werken, moet je een stuk met alleen ruis uit je opname selecteren en op Ruisprofiel verkrijgen klikken. Zo kan Audacity het ruisprofiel van jouw opname analyseren en gebruiken om de ruis onder bijvoorbeeld gesproken tekst weghalen.

Tip 07 Om ruis uit een opname te halen, heeft Audacity een ruisprofiel nodig. Dit verkrijg je door een stuk met alleen ruis van je opname te selecteren.

© PXimport

Tip 08: Mixen

Wil je twee audiobestanden in elkaar over laten lopen (mixen)? Sleep dan twee bestanden naar Audacity, of sleep een tweede bestand onder je al geopende bestand. Selecteer het onderste bestand en kies Bewerken / Knippen. Zet nu de cursor op de plek waar je het tweede bestand zou willen laten beginnen (iets voor het eind van het eerste liedje bijvoorbeeld) en kies Bewerken / Plakken. Het tweede bestand begint nu iets voordat het eerste bestand afloopt. Maar ze lopen nog niet mooi in elkaar over. Hiervoor moet je een stuk van beide bestanden selecteren. Begin bij het einde van het bovenste bestand en hou je muis ingedrukt totdat je bij het begin van het tweede bestand bent. Je hebt nu de overgang van beide bestanden geselecteerd, beide gedeeltes zijn wit geaccentueerd. Klik nu op Effecten / Crossfade tracks. Je kunt de instellingen zo laten en op OK klikken. Het bovenste bestand krijgt nu een fade out als het tweede bestand begint, het tweede bestand begint met een fade in. Handig!

Tip 09: Effecten toevoegen

Audacity heeft nog meer effecten aan boord, zo kun je bepaalde delen van een bestand omkeren of de afspeelsnelheid van een audiobestand wijzigen. Om galm toe te voegen aan een bestand, kies je voor Effecten / Galm. Je ziet nu een heleboel parameters. De kamergrootte is belangrijk: is dit een hoog percentage dan bevind je je in een grote ruimte zoals een kerk of fabriekshal, een kleiner percentage betekent een kleine kelder of opnamestudio. Met de schuif Galm (%) bepaal je hoeveel galm je aan het bestand toevoegt. Hiermee bepaal je eigenlijk hoe dicht jij als luisteraar bij de geluidsbron staat. Wil je nabootsen dat je dicht bij de spreker op een opname in een kerk staat, dan kies je dus voor een relatief hoge kamergrootte met een relatief kleine galm.

Tip 09 Je vindt een heleboel effecten in Audacity, onder andere galm.

© PXimport

Eén van de betere apps voor de iPhone is Hokusai Audio Editor

-

Tip 10: Apps voor audio

Wil je liever audio bewerken op je mobiel, dan zijn er een paar opties. Voor iOS is er meer keuze dan voor Android. Eén van de betere opties voor je iPhone is Hokusai Audio Editor. Je hebt met de app enorm veel bewerkingsopties tot je beschikking en de editor ziet er heerlijk overzichtelijk uit. Voor Android is Audio MP3 Cutter Mix Converter and Ringtone Maker een goede optie. Hiermee kun je bovendien gemakkelijk ringtones maken of liedjes van je muziekbibliotheek afspelen.

Tip 10 Hokusai Audio Editor is een goede audio editor voor iOS.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten