Android privacy: toestemmingbeheer op je smartphone

© PXimport

Android privacy: toestemmingbeheer op je smartphone

Geplaatst: 23 augustus 2019 - 10:01

Aangepast: 19 december 2023 - 07:41

Wesley Akkerman

Dat veel applicaties gratis te gebruiken zijn en dat jij daardoor het product bent (bedrijven verdienen geld met jouw data), is een boodschap die er bij de meeste mensen wel inzit. Echter, precies weten welke informatie apps van je gebruiken is vaak niet zo duidelijk. Hoe ga je nou goed om met je privacy met Android-apps? Door de juiste toestemmingen toe te kennen.

Wanneer je Android-apps toegang geeft tot specifieke informatie, dan geef je die app toestemming om bijvoorbeeld je locatie of microfoon te gebruiken (op sommige telefoons worden ze ook wel app-permissies genoemd). Heel vaak is het zo dat die toestemmingen nodig zijn, want anders kan een app niet werken. Zo heeft je contactenlijst toegang nodig tot je contactpersonen en moet de camera-app toegang krijgen tot je camera en microfoon. Dat zijn begrijpelijke dingen, die we ook helemaal niet raar vinden. Maar er zijn ook apps die een loopje met je nemen en om gegevens vragen die ze ogenschijnlijk niet nodig hebben. Waarom moet een game bijvoorbeeld weten met wie je belt? Het is dus aan te raden niet zomaar, gedachteloos, overal toestemming voor te geven.

Android privacy: toestemmingbeheer op je smartphone-15082296

© CIDimport

Android privacy: toestemmingbeheer op je smartphone-15082296

© CIDimport

Android privacy: toestemmingbeheer op je smartphone-15082296

© CIDimport

Waar je op moet letten

Wanneer je een nieuwe app installeert op je telefoon, dan dien je eerst door de pop-upschermen te tappen. Zo geef je per onderdeel toegang tot bepaalde data. Vraagt een app om sms’jes te kunnen verzenden, inhoud te mogen wijzigingen of telefoongesprekken te voeren? Wees er dan zeker van dat die zaken daadwerkelijk nodig zijn. Is dat niet het geval, dan is het misschien beter om de app links te laten liggen. Bovendien moet je er altijd even bij stilstaan wat er zou gebeuren wanneer een app data lekt, dan ligt jouw informatie ook op straat. Laat hier dus je gezonde verstand spreken: vertrouw je een applicatie niet vanaf het eerste moment, dan is verwijderen nog steeds een optie.

Er zijn online, en misschien ook wel in je directe omgeving, veel negatieve verhalen te horen over apps die rechten en toestemmingen misbruiken, waardoor gebruikers in de problemen zijn gekomen (of flink geïrriteerd raken door spamberichten en -telefoontjes). Je kunt achteraf ook nog de toestemming intrekken om te zien of de app dan blijft werken (in sommige gevallen wel), maar daarmee kan het kwaad al geschied zijn. Je kunt toestemmingen intrekken door naar Instellingen te gaan en daar het kopje voor je applicaties op te zoeken. Vervolgens open je de app die je nodig hebt en druk je op termen als Machtigingen of Permissies. Daar vink je af wat je wel en niet wil.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten