Zo werkt de hartslagsensor op de Apple Watch

Het is heel handig om tijdens het sporten met je Apple Watch je hartslag te kunnen meten, zodat je de intensiteit van je training kunt bijhouden en een indruk kunt krijgen van de verbrande calorieën. Maar hoe werkt dit precies?

Je pols is een goede plek om je hartslag te meten. Op de achterzijde van de horlogekast van de Apple Watch zit dan ook een sensor om je hartslag te registreren tijdens het sporten of wanneer je naar de snelle blik Hartslag gaat. Op de Watch Sport is de sensor afgedekt met composiet en optische polymeerlenzen met een harde coating, op de Watch en Watch Edition heeft de sensor een keramische afdekking met saffierlenzen. Lees ook: Heb je echt een Apple Watch nodig?

Je hartslagmetingen worden voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt, waaronder het berekenen van je calorieverbruik en de intensiteit van je training.

Hoe kun je je hartslag zien?

De hele dag door wordt je hartslag om de tien minuten opgemeten, zolang jij of je arm niet te veel beweegt.

Om snel even je hartslag te controleren, moet je op het scherm van je Apple Watch omhoog vegen om de snelle blik-functie (Engels: glances) te openen. Veeg vervolgens naar links of rechts totdat je bij de snelle blik Hartslag terechtkomt.

© PXimport

Van links naar rechts: De snelle blik Hartslag op de Apple Watch, de Gezondheid-app op iOS, de Work-out-app op de Apple Watch.

Tijdens het sporten wordt je hartslag voortdurend gemeten met de Work-out-app. Open de app, selecteer een activiteit en veeg naar links of rechts om je hartslag te zien.

Alle hartslagmetingen van de Apple Watch worden in de Gezondheid-app voor iOS opgeslagen. Hier kun je ze later raadplegen en kiezen welke apps van derden toegang hebben tot je gezondheidsgegevens. Lees ook: Sporten met je iPhone - Zo doe je dat.

Hoe werkt het opmeten?

De hartslagsensor op de Apple Watch maakt gebruik van fotoplethysmografie, een proces waarbij informatie wordt afgeleid uit veranderingen in lichtabsorptie.

Bloed ziet er rood uit omdat het groen licht absorbeert en rood licht weerkaatst. De Apple Watch maakt gebruik van groene (en infrarode) LED's en fotodioden om te detecteren hoeveel bloed er op een gegeven moment door je pols vloeit.

© PXimport

De sensoren en LED's op de onderzijde van de Apple Watch.

Wanneer je hart klopt, vloeit er meer bloed door je pols en wordt er dus ook meer groen licht geabsorbeerd. Tussen de hartslagen in vloeit er minder bloed door je pols en wordt er minder groen licht geabsorbeerd. De LED- verlichting knippert honderden keren per seconde. Zo ontstaat er een patroon waarmee de Apple Watch het aantal hartslagen per minuut kan berekenen. De infrarode LED's worden alleen gebruikt wanneer je hartslag om de tien minuten gemeten wordt.

De metingen van de Apple Watch lijken erg nauwkeurig te zijn. Ontwikkelaar Brad Larson heeft na een rondje hardlopen de metingen van zijn Apple Watch vergeleken met die van de gerenommeerde Mio Alpha en de resultaten op Twitter gezet. Deze bleken voor 99 procent overeen te komen, wat suggereert dat de twee apparaten, ondanks het feit dat ze niet dezelfde technologie gebruiken, ongeveer even precies zijn.

Waar worden metingen door beïnvloed?

Om betrouwbare metingen te krijgen is het van belang dat je je Apple Watch op de juiste manier draagt. Als hij niet strak genoeg om je pols zit en de sensor je huid niet goed aanraakt, kan het licht dat door de sensor gebruikt wordt om je hartslag te meten ontsnappen, waardoor metingen onbetrouwbaar of onmogelijk zijn.

Onregelmatige bewegingen zoals bijvoorbeeld tennis of boksen zorgen voor minder betrouwbare prestaties van de hartslagmeter dan regelmatige bewegingen zoals rennen of fietsen.

De hoeveelheid bloed die door je huid stroomt kan ook van invloed zijn op de betrouwbaarheid van de metingen. Als je in een koude omgeving aan het sporten bent, kan het zijn dat er niet genoeg bloed door de huid van je pols stroomt om je hartslag te kunnen meten.

Bovendien kunnen bepaalde tatoeages op de pols minder betrouwbare resultaten opleveren, doordat het licht van de sensor geblokkeerd wordt door de inkt.

Indien je met onbetrouwbare metingen te maken krijgt en het niet snel kunt oplossen, kun je altijd je Apple Watch draadloos met externe hartslagmeters zoals een bluetooth borstband verbinden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten