watchOS 2: Dit kan je Apple Watch straks allemaal

Door: Jeroen Kuiper Jeroen Kuiper | 27 juli 2015 19:57

Apple Watch

Net zoals iOS voor de iPhone en iPad en OS X voor de Macs heeft de Apple Watch zijn eigen besturingssysteem: de watchOS. Het besturingssysteem heeft al een update gekregen, maar zal in de herfst een grote update maken naar watchOS 2. We laten je zien wat je Apple Watch dan allemaal kan.

Zowel iOS 9 als OS X El Capitan zullen deze herfst beschikbaar worden, maar ook de watchOS zal dan zijn update krijgen. De watchOS 2 voor de Apple Watch kent een aantal nieuwe features en er zijn ook bestaande functies verbeterd. Lees ook: Dit kan de Apple Watch allemaal.

Apps draaien rechtstreeks op Watch

De belangrijkste verbetering voor de nieuwe watchOS is dat apps nu op de Apple Watch zelf draaien. De zogeheten native-apps draaien vanaf de Apple Watch zonder dat de iPhone daar tussen hoeft te komen. Ze halen bijvoorbeeld zelf de informatie van het internet. In de eerste versie van het besturingssysteem was dit nog niet mogelijk en hebben de apps de iPhone nodig. Doordat de apps nu op de Watch draaien zullen ze een stuk sneller en krachtiger worden.

Complicaties zijn de kleine icoontjes en tekst in het scherm van de Watch

Complicaties toevoegen

Een tweede handige toevoeging in de watchOS zijn de Complicaties. Een complicatie klinkt dreigend, maar is bij een horloge de benaming voor een speciale functie op het horloge. De complicaties tonen belangrijke informatie zoals de datum, maanstand of de eerstvolgende afspraak uit je agenda op het scherm van de Apple Watch. In de huidige versie kan alleen de informatie uit de apps die standaard op de Watch zitten worden getoond. In watchOS 2 kan ook informatie worden weergegeven van apps die je hebt gedownload uit de App Store.

Door aan de Crown te draaien reis je in de tijd

Reizen in de tijd

Tijdreizen is een nieuwe functie waarmee je snel je agenda voor vandaag, morgen en gisteren kunt bekijken. Daarvoor hoef je alleen maar aan de Digital Crown aan de zijkant van de Apple Watch te draaien. Als je aan de Crown draait gaat de tijd vooruit of achteruit en ook de complicaties veranderen van tijdstip waardoor je snel kunt zien wat er op dat tijdstip plaatsvindt of plaats heeft gevonden. Als je wilt weten wat voor weer het wordt als je een lunchafspraak hebt? Dan draai je de Crown vooruit naar morgen en zie je direct of je lekker op het terras kunt gaan zitten of toch maar binnen moet reserveren.

Apple Watch krijgt nachtklokmodus

In de watchOS 2 krijgt de Apple Watch een speciale nachtklokmodus. Deze gaat in als je de Watch ´s avonds hebt afgedaan, hem op zijn kant legt en wordt opgeladen. Als je het scherm, de Digital Crown of de zijkant van de Watch aanraakt licht de nachtweergave op. Daarnaast draait de klok zich zodat die recht staat. De knoppen werken vanaf dat moment ook anders. Gebruik je de Watch als wekker dan kun je de Crown gebruiken voor de sluimerfunctie en de knop aan de zijkant om de wekker uit te zetten.

De Watch is met de nachtmodus handig als wekker te gebruiken

Nieuwe wijzerplaten

Naast de al beschikbare wijzerplaten zijn er nieuwe wijzerplaten toegevoegd in de watchOS 2. Zo kun je een favoriete foto op de achtergrond van je Watch zetten of zelfs een aantal foto´s laten afwisselen. Daarnaast kun je kiezen uit vijf mooie timelapse achtergronden van wereldberoemde plaatsen als New York en Londen. Lees ook: De wijzerplaat van je Apple Watch wijzigen

De Watch krijgt onder meer deze vijf nieuwe wijzerplaten

Verbeteringen aan bestaande functies

Naast de nieuwe functies zijn er in al bestaande functies vernieuwingen doorgevoerd. Zo kun je in watchOS 2 nu ook e-mails beantwoorden. In de huidige versie van de watchOS kun je de mails alleen laten voorlezen. Met een tik op de knop kun je een standaardantwoord of een emoji sturen, maar je kunt ook een antwoord dicteren. Dat doe je met Siri en de Apple-assistent heeft ook weer meer opties gekregen. Zo kun je bijvoorbeeld meer apps starten met je stem en kun je meer aan Siri vragen. Verder kun je nu ook meer vrienden toevoegen, kun je video's bekijken op je Apple Watch, zijn HomeKit apparaten te besturen vanaf je pols en kun je de Apple Watch beter beschermen met een activeringsslot.

Het is een greep uit de belangrijkste vernieuwingen in de watchOS 2, die later dit jaar gaat uitkomen. Wanneer dat precies gaat gebeuren is op het moment van schrijven nog niet bekend.

2 Reactie(s) op: watchOS 2: Dit kan je Apple Watch straks allemaal

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 juli 2015 11:07 Anoniem
  Wow. Lijkt erop dat nu een enigszins bruikbaar apparaat gaat worden. Misschien dat ze met watchOS 3 eindelijk op het niveau van de concurrentie gaan zitten.
  Nu nog een beter ontwerp en een realistische prijsstelling.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2015 14:26 Kasander
  Nu nog een smartwatch die volledig onafhankelijk is van een smartphone.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.