Handige toepassingen van wearables in de zorg

Door: Chwhynny Overbeeke | 31 augustus 2015 14:48

Apple Watch

Wearables kunnen allerlei soorten lichaamsfuncties en prestaties opmeten. Op welke manieren zouden dergelijke apparaten een positieve bijdrage kunnen leveren aan de zorgverlening?

Gegevens combineren

Momenteel maken al veel mensen gebruik van allerlei verschillende wearables die stappentellers, fitnesstrackers, temperatuur- en bloeddrukmeters en dergelijke bevatten. De informatie die deze wearables verzamelen staat momenteel op zichzelf, maar deze zou in de toekomst gecombineerd kunnen worden om een samenhangend, doorlopend beeld te geven van de algemene gezondheid van de drager. Lees ook: Meewerken aan medisch onderzoek met ResearchKit.

De hartslagsensor op de Apple Watch.

ICT-dienstverlener Winvision heeft een aantal wearables aan elkaar gekoppeld en de gegevens die deze apparaten produceren in een dashboard samengebracht om te demonstreren hoe wearables in een geïntegreerde omgeving een zeer positieve bijdrage kunnen leveren aan de gezondheidszorg.

Effectievere zorgverlening

Als medisch personeel toegang tot dergelijke gegevens krijgt, zou er betere zorg geleverd kunnen worden.

De MyHeartCounts-app die gebruik maakt van ResearchKit.

Zo kunnen afwijkingen in het normale patroon van de patiënt sneller worden opgemerkt, en kan het ziekteverloop, herstel of effect van medicijnen beter - en van op afstand - in de gaten gehouden worden. Als de gemeten waarden te veel afwijken, dan kan de arts zelf de patiënt contacteren om een afspraak te maken.

Bovendien kunnen de bewegingssensoren in wearables gebruikt worden om te detecteren wanneer iemand valt - iets wat erg handig is in de ouderenzorg.

Ook kan het handig zijn om wearables door zorgverleners te laten gebruiken in plaats van door patiënten. Zo heeft men in een project van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en thuiszorgorganisatie Careaz in de Achterhoek geëxperimenteerd met het gebruik van Google Glass tijdens wondzorgconsulten.

Bij een thuisbezoek draagt de verpleegkundige een Google Glass waarbij er tijdens de verzorging een wondzorgspecialist meekijkt en aanwijzingen geeft. Er wordt ook meteen een foto voor het dossier gemaakt. Op deze manier krijgt de patiënt betere zorg en leert de verpleegkundige van de aanwijzingen van de specialist.

Betrokkenheid

Bovendien zullen mensen ook meer betrokken zijn bij hun gezondheid, omdat ze zelf kunnen zien op welke manier hun leefwijze en eetpatroon hun gezondheid beïnvloeden.

Apple's HealthKit.

Als mensen een probleem opmerken en een verband met hun leefwijze of dieet ontdekken, kunnen ze in sommige gevallen zelf veranderingen aanbrengen waardoor het probleem verminderd wordt of zelfs verdwijnt. Lees ook: Krik je gezondheid op met Apple's HealthKit.

Uitdagingen

Het implementeren van wearables in de zorg brengt natuurlijk een aantal uitdagingen met zich mee.

Zo moet er bepaald worden welke technologieën het beste geschikt zijn voor bepaalde toepassingen en in welke mate ze gebruikt zullen gaan worden. Er moet een efficiënte manier gevonden worden om wearables aan elkaar te koppelen en de geproduceerde data te combineren. Er moeten regels opgesteld worden met betrekking tot de privacy van patiënten, ga zo maar door.

Daarom lijkt het er niet op dat wearables op korte termijn op grote schaal gebruikt zullen gaan worden in de zorg, maar er wordt al wel flink mee geëxperimenteerd op kleinere schaal.

2 Reactie(s) op: Handige toepassingen van wearables in de zorg

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 september 2015 08:57 darknessblade
  en natuurlijk noemen jullie alleen een apple healt/fitness trainer, ne geen voor nadroid
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 september 2015 11:11 zopje200
  Zo de inkomsten zijn ook weer geregeld voor de komende maand…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.