Smartwatch versus fitnesstracker: dit zijn de verschillen

© PXimport

Smartwatch versus fitnesstracker: dit zijn de verschillen

Geplaatst: 8 november 2021 - 18:02

Aangepast: 25 november 2022 - 11:14

Justin Doornekamp

Wil je je sportprestaties bijhouden, dan heb je onder meer de keuze tussen een smartwatch en een fitnesstracker. Wat zijn precies de verschillen?

Tracker

Een fitnesstracker is specifiek ontworpen om je gezondheid en sportsessies bij te houden. Een smartwatch kan dit uiteraard ook, maar biedt nog veel meer opties en is eigenlijk meer een verlengde van je smartphone.

Er kan veel overlap zijn tussen de twee typen horloges. Sommige fitnesstrackers laten net als een smartwatch ook notificaties van apps zien, maar bedenk wel dat de functies een stuk beperkter zijn en dat een tracker echt bedoeld is voor mensen die hun gezondheid goed en vaak willen monitoren. De trackers zijn vaak ontworpen als een soort armband en zijn klein, dun en licht om de pols. Bovendien kunnen ze tegen een stootje, terwijl ook zweet of water geen probleem is. De wat geavanceerde varianten hebben standaard sportprofielen, bijvoorbeeld hiking, gewichtstraining of hardlopen en met sommige trackers kun je ook het water in. Trackers lenen zich ook goed om een beeld te krijgen van je slaappatroon.

Vaak kun je je tracker koppelen aan je telefoon via een app om je doelen bij te houden, maar soms ook om te zien of je genoeg eet en drinkt en of je gewicht is veranderd. Hoewel een tracker eigenlijk een wat simpele versie is van een smartwatch, kun je met veel trackers van merken als Fitbit, Samsung, Garmin en Polar evengoed ook je hartslag meten en GPS gebruiken.

Smartwatch versus fitnesstracker: dit zijn de verschillen-18713049

© PXimport

Smartwatch

Net als een tracker, kan een smartwatch bijvoorbeeld bijhouden hoeveel stappen je hebt gezet, hoe ver je hebt gelopen of gefietst en hoeveel calorieën je hebt verbrand, maar een smartwatch kies je toch vooral om verbonden te blijven. Bedenk dat je eigenlijk een smartphone om je pols hebt. Je kunt telefoontjes ontvangen, navigeren, reageren op berichtjes en e-mails, maar ook updates over je favoriete apps krijgen.

In plaats van een armband, heb je met een smartwatch gewoon een horloge om je pols. Vaak zijn er zelfs manieren om je horloge aan te passen, door bijvoorbeeld een ander polsbandje te kiezen of een andere wijzerplaat.

Net als met een telefoon, kun je voor een smartwatch kiezen die op een versie van Android of het besturingssysteem van Apple draait. Op een Apple Watch vind je standaard het watchOS besturingssysteem, maar bij een Android-watch kan het type besturingssysteem nog wel verschillen.

Je hoeft niet per definitie te kiezen voor een Apple Watch als je een iPhone hebt, maar er kunnen functies zijn die dan niet werken. Soms is het hierdoor bijvoorbeeld niet mogelijk om telefoontjes aan te nemen met je horloge. Tegenwoordig kun je met veel smartwatches ook apps direct op het horloge installeren, waardoor je niet langer je telefoon in de buurt hoeft te hebben om van de functionaliteiten gebruik te maken. 

Smartwatch versus fitnesstracker: dit zijn de verschillen-18713052

© PXimport

Sporthorloge

Tussen een smartwatch en fitnesstracker vind je ook nog een “traditioneel” sporthorloge. Meer nog dan een tracker, zijn deze horloges toegespitst op het bijhouden van sportsessies. Je vindt specifieke sportprogramma’s en kunt via een app overzichtelijk je vooruitgang zien. Wil je dus een horloge puur voor het sporten, dan is een sporthorloge een goede keus. 

Conclusie

Een tracker en smartwatch kunnen beide je dagelijkse activiteiten goed bijhouden, al is een tracker puur ontworpen om je gezondheid en sportsessies bij te houden, terwijl een smartwatch nog veel meer kan. Daarom is een smartwatch vaak ook duurder dan een tracker. Heb je dat er niet voor over, bijvoorbeeld omdat je eigenlijk alleen je gezondheid een beetje op peil wil houden? Dan kies je beter voor een tracker.   

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000