Pebble Time Steel - Altijd iets te zien

Door: Jeroen Boer | 14 december 2015 11:51

Apple Watch

Pebble kwam met één van de eerste smartwatches op de markt. Inmiddels is die eerste Pebble opgevolgd door de Pebble Time met kleurenscherm, waarvan ik de luxere variant Pebble Time Steel heb getest. Biedt een Pebble voordelen ten opzichte van een Apple Watch of Android Wear-smartwatch?

None

Pebble Time Steel

Prijs € 299,99 (lederen band) of € 349,98 (stalen band)

Beschikbare kleuren Zilver, zwart, goud

Smartphone iPhone 4S of beter, Android 4.3 of nieuwer

Scherm 1,25 inch e-paper (144 x 168 pixels)

Processor Cortex-M4 (100 MHz)

Geheugen 16 MB opslaggeheugen

Afmetingen 47 x 37,5 x 10,5 mm

Gewicht 62,3 gram

Overig Stappenteller, microfoon, bluetooth 4.0 (LE)

Waterdicht Tot 30 meter

Batterij Vermoedelijk 200 mAh

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Altijd beeld
 • Lange accuduur
 • Android en iOS
 • Minpunten
 • Functies iPhone
 • Bediening
 • Krasgevoelig

De wat lomp vormgegeven Pebble Time Steel is gemaakt van staal dat op mijn testexemplaar donkergrijs is afgewerkt. De bovenkant is van glas omringd door een metalen rand die helaas erg krasgevoelig is. De onderkant bevat een magnetische laadaansluiting die tevens dient als communicatiepoort voor nog te verschijnen slimme bandjes met bijvoorbeeld een hartslagmeter. Met 10,5 mm is de Pebble best dik, hij is even dik als de Apple Watch.

Scherm altijd aan

Het kleine 1,25inch-scherm heeft geen aanraaklaag en heeft een resolutie van 144 x 168 pixels met 64 kleuren. Niet heel scherp en de kleuren zijn wat vaal. De grote troef is de energiezuinige e-paper-technologie. Hierdoor is er altijd beeld en bij licht is het scherm goed af te lezen. Bij beweging of als je op een knopje drukt, wordt een backlight actief. Echt indrukwekkend is de accuduur, pas na circa acht dagen hoeft de Pebble aan de lader.

Via de app op je smartphone voeg je wijzerplaten en apps toe aan de Pebble.

Vooral notificaties

Je bedient de Pebble met drie knoppen aan de rechterkant terwijl de knop links als terug-knop dient. Het horloge toont de tijd in een zelfgekozen wijzerplaat. Krijg je een notificatie van bijvoorbeeld een afspraak, e-mail of WhatsApp-berichtje, dan voel je het horloge trillen. In combinatie met Android kun je via spraakherkenning reageren, op een iPhone is dat (nog) niet mogelijk. Via de knoppen heb je toegang tot de timeline waarop afspraken en notificaties per dag gerangschikt zijn. Zo kun je zien of je morgen een afspraak hebt.

Om de functionaliteit uit te breiden, kun je apps installeren voor bijvoorbeeld hardlopen, afstandsbedieningen en nieuws. Sommige zijn best handig, maar voor iets als een afstandsbediening pak ik eerder mijn telefoon. Fitnessapps werken dan weer vooral samen met een smartphone, het horloge zelf bevat enkel een stappenteller. De Pebble is wat mij betreft vooral handig voor notificaties en herinneringen, voor andere dingen gebruik ik toch sneller mijn telefoon.

Conclusie

In tegenstelling tot andere smartwatches voelt de Pebble meer als een horloge met extra functies, wat mij betreft een pré. Qua bedieningsgemak en mogelijkheden blijft Pebble zeker achter bij andere smartwatches. Daar staat tegenover dat je altijd de tijd kunt zien en de accu bijzonder lang meegaat. Een prettige toevoeging op je smartphone, maar met de opkomst van allerlei slimme apparaten misschien niet heel toekomstgericht.

2 Reactie(s) op: Pebble Time Steel - Altijd iets te zien

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 december 2015 00:19 Anoniem
  Aan de accuduur en het e-paperscherm kan geen andere smartwatch tippen. Mooie eenvoud en erg handig!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 december 2015 15:49 Kasander
  Leuk! Maar helaas te duur voor onder de kerstboom dit jaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.