Ga je echt beter slapen van Apple's Night Shift?

© PXimport

Ga je echt beter slapen van Apple's Night Shift?

Geplaatst: 12 juni 2016 - 04:16

Aangepast: 14 december 2022 - 11:59

Redactie ID.nl

Met de komst van iOS 9.3 introduceerde Apple Night Shift, een functie die de kleuren van je iPhone zo aanpast, dat je er beter van zou moeten gaan slapen. Is dat daadwerkelijk het geval? Of is het gewoon een knap staaltje marketing?

Er wordt al jaren geroepen dat het blauwe licht in smartphones de oorzaak is van verstoorde nachtritmes. Hoewel het plausibel klinkt, moeten keiharde bewijzen dat dit daadwerkelijk zo is nog geleverd worden. Toch heeft dat Apple er niet van weerhouden om een functie in te bouwen in iOS 9.3 die het kleurenspectrum van de iPhone zo aanpast dat het blauwe licht wordt uitgefilterd. Lees ook: f.lux - Pas je scherm aan het daglicht aan.

 

© PXimport

Werkt Night Shift echt? Er is geen enkel bewijs voor.

Nu is dat laatste een beetje een wassen neus, omdat het technisch gezien helemaal niet mogelijk is om het blauwe licht softwarematig uit te filteren, daar zouden andere beeldschermen voor nodig zijn. Wat Apple doet, is de kleuren van het display aanpassen, zodat er minder blauw in aanwezig is. Dat maakt het blauwe licht wel minder, maar uitfilteren? Daar is geen sprake van.

Werkt het of niet?

De grote vraag is dan ook, werkt Night Shift nu wél of niet? Hard bewijs is daar niet voor te leveren, maar er is evenmin hard bewijs te leveren voor het feit dat het niet werkt. Onze persoonlijke ervaring is dat het helemaal niets uitmaakt, wij lieten er geen uur slaap meer (of minder) om.

Daarbij moet het placebo-effect natuurlijk niet worden onderschat, als je er heilig in gelooft dat dit je aan nachtrust gaat helpen, dan zou dat best wel eens zo kunnen zijn, maar of dat aan het licht ligt? Dat betwijfelen we.

Er gaan inmiddels veel plausibelere theorieën op die beweren dat het slechter slapen te maken heeft met de hersenactiviteit zo vlak voor het slapengaan en dat je je nachtrust kunt verbeteren door je smartphone gewoon een uur voor het slapen links te laten liggen. En dat dát werkt, dát kunnen we je inmiddels garanderen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten