Bestanden delen via je Apple Watch met een handdruk?

Op 17 juli komt de Apple Watch naar Nederland. Het horloge heeft inmiddels veel handige functies gekregen die goed gebruik maken van - en rekening houden met - het feit dat het een klein apparaat is dat je om je pols draagt. Maar hoe kun je eenvoudig gegevens delen met een andere Watch-gebruiker?

Een groot aantal smartphones heeft al een functie waarmee je via NFC-technologie informatie kunt delen door twee telefoons tegen elkaar te houden. De iPhone 6, iPhone 6 Plus en Apple Watch hebben ook een NFC-chip, maar deze wordt vooralsnog uitsluitend gebruikt voor Apple Pay. Lees ook: Apple Pay volgende maand naar Europa.

Apple heeft natuurlijk AirDrop uitgevonden, waarmee je eenvoudig draadloos bestanden kunt delen, maar dit is niet zo gemakkelijk te vertalen naar de Apple Watch vanwege het kleine scherm en de 'touch'-interactie met het apparaat. Zou het daarom niet handig zijn als je met je Apple Watch door middel van gebaren informatie zou kunnen delen met een andere gebruiker?

Misschien heb je geluk. Apple heeft namelijk een patent aangevraagd op een systeem waarmee data tussen wearables (vermoedelijk Apple Watches) kan worden uitgewisseld door middel van een begroetingsgebaar, zoals bijvoorbeeld een handdruk, high-five of omhelzing - zelfs gebaren die van op afstand gemaakt worden, zoals een buiging of zwaaien. Hiervoor zouden de bewegingssensoren en draadloze verbindingen zoals bluetooth, NFC en wifi gebruikt kunnen worden om te bepalen of je elkaar aan het begroeten bent en op welke manier, zonder dat je het scherm hoeft aan te raken.

© PXimport

Gebaren herkennen

Maar hoe zou dat dan werken? We proberen het kort uit te leggen door middel van een sterk vereenvoudigd voorbeeld.

Een handdruk is een gebaar dat vrij eenvoudig te identificeren is als je gebruik kunt maken van de metingen van twee verschillende apparaten. Om te beginnen strekt de eerste gebruiker zijn of haar arm uit in de richting van de tweede gebruiker. Op dit moment detecteert de bewegingssensor een versnelling van het apparaat van de eerste gebruiker.

Vervolgens strekt de tweede gebruiker zijn of haar arm uit in de richting van de eerste gebruiker, waarbij de bewegingssensor een versnelling van het apparaat van de tweede gebruiker opmerkt. Bovendien kan de nabijheid van een ander apparaat gemeten worden.

Met deze drie simpele stukjes informatie is al met redelijke zekerheid te bepalen of er een handdruk plaatsvindt: als de twee apparaten die zich dicht bij elkaar bevinden toebehoren aan de twee gebruikers die allebei hun arm relatief snel in elkaars richting bewegen, is de kans groot dat ze elkaar aan het begroeten zijn.

Op maat

Het zou bovendien mogelijk zijn om verschillende soorten gegevens uit te wisselen op basis van het soort gebaar en de context. Zo kan er bijvoorbeeld voor gezorgd worden dat er alleen informatie gedeeld wordt met iemand die je voor het eerst begroet, of dat er tijdens een vergadering alleen zakelijke contactgegevens worden doorgegeven terwijl er op een feestje juist persoonlijke contactgegevens worden gedeeld.

De dataoverdracht kan automatisch verlopen (wat vragen betreffende privacy en veiligheid met zich meebrengt) of pas nadat de gebruikers een specifiek gebaar maken dat van tevoren is afgesproken. Bovendien hoeft de informatie niet meteen verstuurd te worden: Er kan ook een sleutel naar een server (een bedrijfsnetwerk bijvoorbeeld) verstuurd worden waarmee de informatie later door een gemachtigde kan worden opgevraagd.

Er is geen garantie dat de functie op korte termijn op de Apple Watch geïntroduceerd zal worden, maar het lijkt erg handig. Het roept wel de vraag op of je je Apple Watch anders zult moeten gaan dragen. De meeste mensen dragen hun horloge namelijk om hun niet-dominante pols, waardoor het apparaat een groot deel van de gebaren zou missen.

Het patent bevat verder een paar hints die doen vermoeden dat Apple erover nadenkt om een camera- en/of hoofdtelefoonaansluiting op de Apple Watch te introduceren en andere smart wearables te ontwikkelen, zoals sieraden, brillen en kleding. Maar dit zijn slechts speculaties op basis van een patent. Zoals we al eerder gezien hebben, worden lang niet alle aangevraagde patenten gebruikt, of pas op de lange termijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten