Zo spoor je je verdwenen tablet of smartphone op

© PXimport

Zo spoor je je verdwenen tablet of smartphone op

Geplaatst: 18 mei 2015 - 07:48

Aangepast: 14 december 2022 - 15:35

Kees Krick

Je wilt er liever niet aan denken: ineens is je smartphone, tablet of laptop weg. Waar is het apparaat gebleven? Ben je het alleen even kwijt of is het echt gestolen? Je kunt proberen het apparaat zelf op te sporen en er op afstand acties op uit te voeren. Misschien heb je het dan snel weer terug.

Tip 01: Traceren

Smarthones, tablets en laptops nemen we overal mee naartoe. Dus lopen we het risico dat we een apparaat per ongeluk ergens laten liggen, verliezen of dat er iets wordt gestolen. Geen prettig idee. Los van het feit dat het dure spullen zijn, staat er een vracht aan persoonlijke informatie, foto's en filmpjes op. Die wil je niet kwijtraken, laat staan dat je er vreemden in wilt laten rondsnuffelen. Gelukkig is het mogelijk om de locatie van al jouw apparaten te achterhalen.

De kans is groot dat je bijvoorbeeld je telefoon ergens hebt laten liggen. Zoals bij vrienden of op het werk. Dan is het een kwestie van even oppikken. Of misschien zwerft je tablet ergens in huis rond. Je kunt dan een alarm laten afgaan en op het geluid afgaan. Is er toch sprake van verlies of diefstal? Door er een bericht naartoe te sturen, kan een eerlijke vinder contact met jou opnemen en dankzij de locatiegegevens heb je extra opsporingsmogelijkheden. In uiterste nood kun je het toestel op afstand blokkeren en wissen. Je toestel wordt daarmee onbruikbaar en al je gegevens zijn weer veilig. Zo beperk je de schade aanzienlijk.

Beveiligingscode

Om jouw apparaten vindbaar te maken en op afstand actie te ondernemen bij verlies of diefstal, is het essentieel dat je voorzorgsmaatregelen neemt. Wacht dus niet tot je een apparaat kwijt bent, maar voer de stappen in dit artikel onmiddellijk uit op al je apparaten. Het is niet ingewikkeld en echt zo gepiept.

Vergeet daarnaast niet om een toegangscode of wachtwoord op elk apparaat te zetten. Daarmee ontzeg je onbevoegden de toegang tot je apparaten en dus ook tot jouw gegevens. Als extra beveiliging kun je de gegevens op een laptop of desktop beveiligen met encryptie. Ook als de schijf uit de computer wordt gehaald, kan niemand er dan iets mee. Zet ook een pincode op jouw simkaart. Dan zijn zowel de telefoon als het abonnement onbruikbaar voor onbevoegden. Doe altijd aangifte bij de politie bij verlies of diefstal. Locatiegegevens en IMEI-codes of serienummers kunnen helpen bij de opsporing.

© PXimport

Zet een code op je toestel, zodat niemand anders erin kan.

Tip 02: iPhone en iPad

Om een iPhone of iPad traceerbaar te maken en het mogelijk te maken op afstand actie te ondernemen, start je de app Instellingen en ga je naar het onderdeel iCloud. Blader omlaag en tik op Zoek mijn iPhone. Activeer vervolgens de optie Zoek mijn iPhone. Zodra dit is gebeurd, verschijnt er ineens een tweede optie in beeld. Zet ook die optie Stuur laatste locatie aan. Mocht de accu van het verloren apparaat leegraken, dan zie je in elk geval de laatst bekende locatie nog. Om Zoek mijn iPhone weer uit te schakelen, is altijd het wachtwoord van je Apple ID nodig. Een vreemde kan deze cruciale functie dus niet zomaar uitzetten. Ook om het apparaat naar de fabrieksinstellingen te herstellen is dit wachtwoord nodig. Een veilig gevoel. Stel dat iemand erin slaagt toegang tot je iPhone of iPad te krijgen en stiekem de locatievoorzieningen uitschakelt, dan nog kun je het apparaat opsporen zodra je aangeeft dat hij verloren is.

Tip 03: Wissen

Je hoeft niet te wachten tot je een iPhone of iPad bent kwijtgeraakt om het geheel te testen. Ga naar de App Store en installeer Zoek mijn iPhone. Hiermee kun je een zoekgeraakte iPhone of iPad lokaliseren. De eerste keer dat je de app start wordt om je Apple ID en wachtwoord gevraagd. Zodra je dat hebt ingegeven, krijg je een lijstje met alle apparaten te zien die onder jouw Apple ID staan geregistreerd. Kies een apparaat en op de plattegrond zie je de laatst bekende locatie. Tik je op het auto-pictogram, dan verschijnt een route naar jouw verloren apparaat. Tik je op Taken, dan kun je kiezen uit een aantal acties.

Allereerst is het met Geluid afspelen mogelijk om een alarm op het apparaat te laten afgaan. Zo kun je het eenvoudig terugvinden als je er in de buurt bent. Bijvoorbeeld in je eigen huis. Een nogal drastische maatregel is Wis iPhone of Wis iPad. Dat doe je pas als het apparaat in verkeerde handen is gevallen en het er niet inzit dat je het ooit nog terugkrijgt. De complete inhoud en alle instellingen worden gewist, maar kun je het apparaat daarna helaas niet meer volgen. Wissen is dus echt een laatste noodgreep.

Tip 04: Blokkeren

Bestaat de kans dat het nog goed komt? Kies dan liever voor de optie Taken / Verloren. Hiermee schakel je de Verloren-modus in en blokkeer je het toestel. Als het apparaat nog geen toegangscode heeft, dan geef je nu een pincode op, waarmee het apparaat direct wordt vergrendeld. Daarnaast geef je een telefoonnummer en een bericht op, waarmee je een eerlijke vinder of dief met spijt de kans geeft om contact op te nemen. Groot voordeel van deze Verloren-modus, is dat je (in tegenstelling tot wissen) de locatie van het geblokkeerde apparaat wel kunt blijven volgen. Zelfs als iemand de locatievoorzieningen heeft uitgeschakeld. Heb je het apparaat weer terug? Gefeliciteerd! Gebruik de pincode en je hebt weer volledige toegang. Ook de inhoud is gewoon bewaard gebleven. Is jouw iPhone of iPad zoek en heb je alleen een computer tot je beschikking? Probeer dan om de online versie van Zoek mijn iPhone te gebruiken.

 

© PXimport

Tip 04 Geen iPhone of iPad binnen handbereik? Via de website werkt het ook.

Internetverbinding

Om een computer, tablet of smartphone op afstand te volgen en te besturen, moet het verdwenen apparaat een internetverbinding kunnen opzetten. Want anders kom je er domweg niet bij. Is het apparaat momenteel offline, dan kun je de gewenste actie meestal wel alvast aanvragen. Zoals het opvragen van de locatie of het wissen van de inhoud. Zodra het apparaat online komt, wordt de door jou op afstand aangevraagde actie direct uitgevoerd. Apparaten met een simkaart zijn dankzij mobiel internet nagenoeg altijd verbonden en dus veel eenvoudiger op te sporen dan de meeste tablets en computers die volledig afhankelijk zijn van draadloze netwerken.

© PXimport

Voor opsporing is wel een internetverbinding nodig.

Tip 05: Mac

Heb je een Mac? Ook daar is de locatie van op te vragen en je kunt er op afstand acties op uitvoeren, mocht je hem ooit kwijtraken. Precies zoals met een iPhone of iPad. Inschakelen doe je via de systeemvoorkeuren van de computer. Ga naar Systeemvoorkeuren / iCloud en activeer de optie Zoek mijn Mac. Opsporen van een zoekgeraakte, verloren of gestolen Mac werkt hierna op exact dezelfde manier als met een iPhone of iPad. Dus je gebruikt er de app Zoek mijn iPhone voor of je bezoekt de website uit de vorige tip.

 

© PXimport

Tip 05 Op een Mac heb je dezelfde opspoormogelijkheden.

Tip 06: Android

Ook verloren geraakte Android-apparaten zijn weer op te sporen en op afstand te besturen. Daar heb je Android Device Manager voor nodig. In het Nederlands heet dit Android Apparaatbeheer. Je activeert de opsporingsmogelijkheid via Google Instellingen. Dat is een app die standaard op je Android-apparaat aanwezig is. Hij heeft een ietwat onopvallend icoon. Grijs van kleur met de letter G erin.

Helemaal onderaan in de app vind je de optie Android Apparaatbeheer. Al kan het ook zijn dat je onder de optie Beveiliging moet zoeken. Vink vervolgens de opties De locatie van dit apparaat op afstand bepalen en Vergrendelen en wissen op afstand toestaan aan. Belangrijk om te weten is dat je deze opties zomaar kunt uitschakelen, dus zonder dat er om een wachtwoord wordt gevraagd. Daarom is het belangrijk een toegangscode op het toestel zelf te zetten. Zodat een onbevoegde het opsporen niet kan dwarsbomen.

Tip 07: Apparaatbeheer

Zodra de functionaliteit op je Android-apparaat is ingeschakeld, heb je alleen nog de app Apparaatbeheer nodig om te zien waar jouw apparaten uithangen. Deze app vind je in Google Play onder de naam Android-apparaatbeheer. Start na het installeren Apparaatbeheer op en meld je aan met het juiste Google-account.

Op een kaartje via Google Maps zie je alle apparaten die onder dit account geregistreerd staan. Behalve dat je de locatie ziet, kun je in noodgevallen op afstand de inhoud wissen, het apparaat vergrendelen terwijl je een telefoonnummer en een bericht op het scherm toont, of je kunt het toestel vijf minuten lang op maximaal volume laten rinkelen. Dit laatste is handig als het toestel ergens in de buurt is, maar je het niet kunt vinden. Geen telefoon of tablet bij de hand? Jouw apparaten zijn ook te beheren. Je vindt er dezelfde mogelijkheden als in de app.

Tip 08: Anderen helpen

Ben je met anderen op stap en is een vriend of vriendin plotseling een telefoon of tablet kwijt? Dan kun jij helpen om het apparaat snel weer terug te vinden, of desnoods te blokkeren of te wissen. Je kunt Apparaatbeheer namelijk door een gast laten gebruiken, zodat die via jouw toestel zijn eigen apparaten kan beheren. Superhandig, want dan kan er meteen actie ondernomen worden en hoeft jouw vriend of vriendin niet te wachten tot hij of zij bijvoorbeeld weer thuis is. Tik boven in het scherm op jouw accountnaam en kies vervolgens voor Gast. Je vriend of vriendin kan zich nu aanmelden met een eigen Google-account, waarna alle apparaten uit dat account getoond worden. De app werkt verder precies zoals we in de vorige tips al hebben beschreven. Pas zodra je terugschakelt naar jouw eigen account, zie jij je eigen apparaten weer. Jij kunt een ander helpen en een ander jou dus ook.

 

© PXimport

Tip 08 Je kunt zelfs je vrienden helpen bij een vermissing.

Tip 09: Windows Phone

Ook bij Windows Phone is standaard een functie aanwezig om een apparaat op te sporen en te beheren. Je activeert het via Instellingen / Mijn telefoon zoeken. Schakel de selectievakjes in bij Altijd pushmeldingen (geen sms) gebruiken om opdrachten en apps naar mijn telefoon te verzenden en bij De locatie van mijn telefoon regelmatig opslaan en voordat de batterij leeg raakt. Om een apparaat op te sporen of te beheren ga je naar deze website. Die is van Microsoft. Meld je aan met het Windows Live ID dat je op het verloren geraakte apparaat gebruikt. Houd daarna de muisaanwijzer in de rechterbovenhoek op Mijn telefoon en kies de optie Mijn telefoon zoeken. Via een plattegrond is de locatie van het apparaat te achterhalen. Verder kun je het toestel vergrendelen, wissen, laten overgaan of er een bericht op tonen.

 

© PXimport

Tip 09 Windows Phone opsporen en besturen doe je via de website.

Tip 10: Laptop en desktop

Een laptop of desktop kun je van speciale software voorzien, waarna ook deze apparaten op te sporen zijn, mochten ze ooit gestolen worden. Met de gratis versie van het programma Prey kun je tot vijf apparaten lokaliseren, blokkeren, wissen, er een alarm op laten afgaan of een bericht op het scherm tonen. Prey is trouwens ook op apparaten met OS X, iOS en Android te gebruiken, zodat je eventueel met dezelfde software al je apparaten (extra) kunt beveiligen.

Je installeert Prey op je computer, het programma verbergt zich vervolgens in een stil hoekje. Het slaapt en doet niets, totdat jij het wakker schudt door er een signaal naartoe te sturen via de Prey-website, zodra het apparaat is gestolen of vermist. Net zoals bij een smartphone of tablet, is het ook nu weer essentieel dat de computer een internetverbinding heeft om er nog iets mee te kunnen doen. Verder moet je voorkomen dat de software stiekem van het systeem verwijderd wordt. Beveilig je accounts daarom met een sterk wachtwoord. Een gast-account met minimale rechten expres openzetten kan de schurk in de verleiding brengen het internet op te gaan, zodat jij hem kunt opsporen.

 

© PXimport

Tip 10 Installeer Prey om een verloren computer terug te vinden.

Aan de ketting

Laptops kun je letterlijk aan de ketting leggen. Zo voorkom je dat ze in een moment van onoplettendheid plotseling zijn verdwenen. Nagenoeg elke laptop heeft een kleine maar zeer effectieve aansluiting genaamd een Kensington Security Slot. Zonde als je die niet gebruikt, voor een paar tientjes koop je namelijk een Kensington-slot. Je steekt het in de aansluiting van je laptop en de kabel wikkel je om iets stevigs, zoals het stalen frame van een bureau of een buis van de verwarming. Niemand neemt je laptop dan zomaar mee.

 

© PXimport

Veranker jouw laptop stevig met een Kensington-slot.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten