Zo kun je veiliger gebruik maken van openbare wifi

© PXimport

Zo kun je veiliger gebruik maken van openbare wifi

Geplaatst: 5 januari 2016 - 05:10

Aangepast: 24 november 2022 - 11:44

Chwhynny Overbeeke

Wifi hotspots zijn heel handig, maar het is van belang dat je er op een verantwoorde manier gebruik van maakt, zodat je zo min mogelijk risico loopt.

Tegenwoordig maakt vrijwel iedereen tegenwoordig regelmatig gebruik van openbare wifi netwerken. Dit komt omdat je hiermee mobiele data kunt besparen en ze vaak sneller zijn dan mobiele data. Sommige mensen kiezen zelfs waar ze gaan lunchen of koffie gaan drinken op basis van de beschikbaarheid van wifi. Lees ook: Gehackt! - Het gevaar van openbare wifi.

Veiligheidsrisico's

Maar hoe veilig zijn deze netwerken? Thuis doe je er van alles aan om je netwerk te beveiligen, maar van een openbaar netwerk heb je geen flauw idee of er überhaupt veiligheidsmaatregelen genomen zijn. Veel wifi verbindingen worden niet versleuteld, waardoor kwaadwillige mensen met weinig moeite toegang kunnen krijgen tot financiële transacties of bedrijfsgegevens.

Openbare wifi hotspots zijn vaak onveilig als gevolg van de eenvoud waarmee ze te gebruiken moeten zijn. Meestal krijgen alle gebruikers dezelfde encryptiesleutel, en het is de bedoeling dat er zo min mogelijk telefoontjes naar de helpdesk gepleegd worden om de werklast zoveel mogelijk te beperken.

Maar hiermee verbind je wel - net als heel veel andere mensen - zomaar zonder na te denken je smartphone, tablet of laptop. Een apparaat dat boordevol persoonlijke of gevoelige informatie kan staan, en waarmee je taken uitvoert waarbij je liever geen pottenkijkers hebt, zoals bijvoorbeeld e-mailen of online bankieren.

Wat kun je er zelf aan doen om op een zo veilig mogelijke manier gebruik te maken van openbare wifi?

Veiliger internetten met wifi hotspots

Voordat je verbinding maakt met een openbare wifi hotspot, moet je controleren of het hier echt om de officiële connectie van de aanbieder gaat. De officiële hotspot is niet altijd die met het sterkste signaal. Als je het niet zeker weet, vraag dan om de juiste SSID (Service Set Identifier). Het komt namelijk voor dat een kwaadwillende persoon een valse hotspot aanmaakt die qua naam lijkt op de officiële hotspot van de aanbieder. In sommige gevallen moet je zelfs voor zo'n valse hotspot betalen, wat als gevolg heeft dat de kwaadwillende persoon zowel je creditcardgegevens als een betaling in handen krijgt.

Als je eenmaal met een openbaar netwerk online bent, is het het veiligst om helemaal nergens op in te loggen, maar in veel gevallen is dat niet realistisch. Het is hoe dan ook veiliger om in te loggen op websites die het HTTPS protocol ondersteunen, omdat hiermee de communicatie tussen de website en de browser versleuteld wordt.

Door gebruik te maken van tweefactor authenticatie kun je voorkomen dat een hacker gebruik kan maken van je inloggegevens, ook al heeft hij of zij deze weten te achterhalen. Tweefactor authenticatie vereist namelijk verificatie op twee verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld met een code die naar een ander apparaat gestuurd wordt waar een hacker niet bij kan.

Je kunt ook proberen om een VPN (Virtual Private Network) te gebruiken, waarmee er een barrière gevormd wordt tussen jouw activiteiten en het openbare wifi netwerk door middel van een apart, beveiligd privénetwerk. Het is lastiger in het gebruik en het duurt wat langer om in te stellen, maar het is de moeite waard. Als een hacker de publieke wifi verbinding binnen weet te komen en vervolgens jouw apparaat, dan kan hij of zij al je bestanden zien, zelfs wanneer ze niet geopend of in gebruik zijn.

Zorg bovendien dat de SSID profielen van de netwerken die je gebruikt hebt achteraf verwijderd worden. Je apparaat onthoudt namelijk welke netwerken je gebruikt hebt en maakt er automatisch verbinding mee wanneer je je binnen het bereik van dat netwerk bevindt. Het lijkt een handige functie - en dat is het in veel gevallen ook - maar als je precies wilt weten met welk netwerk je apparaat verbinding maakt is het beter om elke keer opnieuw te moeten inloggen zodat je je eigen voorzorgsmaatregelen kunt treffen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten