Zo houd je je Apple ID veilig

Door: Justin Doornekamp | 06 november 2019 11:58

Apple ID
How To

Aan je Apple ID zijn veel persoonlijke gegevens gekoppeld. Je wilt er dus zeker van zijn dat deze informatie altijd veilig is. Hoe houd je je Apple ID veilig? In dit artikel geven we vier tips.

1. Wachtwoord updaten

Het gebeurt nog steeds vaak dat wachtwoorden niet veel aandacht krijgen. Gebruikers gebruiken iedere keer dezelfde code of kiezen voor makkelijk te raden wachtwoorden, wat natuurlijk helemaal niet veilig is. Wil je je wachtwoord toch veranderen, dan log je het beste in op http://appleid.apple.com. Binnen de beheeromgeving kun je naast je account op Wijzig drukken en vervolgens naar Beveiliging scrollen. Daar vind je de optie Wijzig wachtwoord…

Een andere optie is om een wachtwoordmanager te gebruiken als LastPass, 1Password of de wachtwoordmanagers die standaard zijn ingebouwd in Chrome en Safari. Een wachtwoordmanager is meteen een veilige kluis, waarin je wachtwoord veilig wordt opgeborgen.

Apple ID
Zorg voor een veilig wachtwoord.

2. Uitloggen op oude apparaten

Heb je door de jaren heen meerdere Apple-apparaten gehad, dan zijn er op een gegeven moment aardig wat apparaten aan je Apple ID-gekoppeld. Mocht je een oud apparaat weer verkopen, dan is het zaak dat je eerst uitlogt en je gegevens verwijdert. Bij een iPhone werkt dat bijvoorbeeld via de instellingen bij Algemeen en vervolgens Stel opnieuw in. Hier kun je kiezen voor de optie Wis alle inhoud en instellingen.

Om te controleren welke apparaten er aan je Apple ID zijn gekoppeld, kun je opnieuw naar de gebruikersomgeving van Apple gaan. Onder het kopje Apparaten zie je op welke apparaten je bent ingelogd en welke gegevens hieraan gekoppeld zijn (denk aan betaalpassen of het telefoonnummer). Bij deze sectie heb je ook de optie om het apparaat te verwijderen van je account. Ook alle Apple Pay-gerelateerde informatie wordt verwijderd.

3. Twee-factor-authenticatie

Twee-factor-authenticatie is een extra beveiligingslaag voor je Apple ID die ervoor zorgt dat jij de enige persoon bent die toegang heeft tot je account, zelfs als iemand anders je wachtwoord weet. Als je op een nieuw apparaat wilt inloggen, word je via de twee-factor-authenticatie gevraagd om een via je Apple-apparaat toegestuurde code in te vullen. Twee-factor-authenticatie zet je aan via de instellingen, door op je Apple ID te drukken en vervolgens te kiezen voor Wachtwoord en beveiliging. Daar vind je de optie Zet twee-factor-authenticatie aan.

Als je weleens inlogt met Apple ID op je pc of Mac, zorg dan dat je browser niet automatisch je gegevens invult.

4. Gebruik Face ID

Met Face ID kun je met één enkele blik je iPhone of iPad veilig ontgrendelen, aankopen machtigen, inloggen bij apps en meer. Face ID van Apple wordt nog steeds gezien als een van de veiligste methoden om je telefoon te beveiligen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de gezichtsherkenning van telefoons van Google. Doordat gebruikers niet hun ogen open hoeven te hebben bij het ontgrendelen van een telefoon, zou het makkelijk zijn om een toestel te laten ontgrendelen door iemand anders. Uit een test van de Consumentenbond bleek dat Face ID inderdaad niet makkelijk te foppen is. Het loont dus om Face ID in te schakelen via Face ID en toegangscode binnen de instellingen van je apparaat.

1 Reactie(s) op: Zo houd je je Apple ID veilig

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 13 november 2019 18:06 Ribie
    Jullie schrijven "Een andere optie is om een wachtwoordmanager te gebruiken als LastPass, 1Password of de wachtwoordmanagers die standaard zijn ingebouwd in Chrome en Safari. Een wachtwoordmanager is meteen een veilige kluis, waarin je wachtwoord veilig wordt opgeborgen." Wat verder schrijven jullie dan: "Als je weleens inlogt met Apple ID op je pc of Mac, zorg dan dat je browser niet automatisch je gegevens invult." Is dat niet een beetje tegenstrijdig?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.