Zo doe je dat: werken op iPhone én pc of Mac

Door: Harry Hol | 25 maart 2016 07:22

Algemeen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Een iPhone is prima geschikt om snel wat werk op te doen. Maar waarschijnlijk werk je later liever verder op het grote scherm van je pc of Mac. Dit kan met Apple's Continuity, maar er zijn meer apps om (ook op pc) naadloos door te gaan waar je met de iPhone gebleven was.

Sinds Yosemite op OS X en iOS 8 op iPhone/iPad kun je onder de noemer Continuity je Mac en iPhone slim laten samenwerken. Je kunt bijvoorbeeld bellen en sms'en vanaf je Mac, of een document op de Mac starten en op de iPhone afmaken en andersom. Maar niet alleen Continuity biedt dit soort diensten. We duiken de wereld van apps waarmee je naadloos van iPhone naar pc of Mac kunt overschakelen. Lees ook: Al je apparaten synchroniseren met iCloud.

Browsen

Internetten gaat prima op je telefoon, maar lange teksten lezen is prettiger op een groot scherm. De ingebouwde Safari browser heeft een aantal handige functies die goed samenwerken met Safari op Mac en pc. Om te beginnen zijn favorieten natuurlijk gedeeld tussen alle apparaten waar je met je Apple ID bent ingelogd. En ook je wachtwoorden en leeslijst lopen synchroon. Maar voor veel pc-gebruikers zal Safari niet de standaardbrowser zijn, maar bijvoorbeeld Google Chrome. Gelukkig is Chrome ook als iOS-versie beschikbaar. Hoewel Chrome niet ingesteld kan worden als standaardbrowser (waardoor bijvoorbeeld linkjes uit een mailtje altijd in Safari geopend worden), biedt deze browser wel het enorme voordeel van verbinding met je Google-account. Ook hier zijn dus alle favorieten en wachtwoorden, maar ook browsergeschiedenis en voorkeuren, universeel beschikbaar als je Chrome ook op je computer gebruikt.

Chrome

Score 5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 70,7 MB

Chrome op iOS is een heel prettige browser met de voordelen van je Google account.

Lezen

Om weer even terug te grijpen op die lange teksten lezen op het web: de iOS-app Pocket laat je webpagina's opslaan om later verder te lezen. Via de nieuwe deel-extensie kun je de huidige pagina die je nu aan het lezen bent, opslaan op de server van de dienst. Pocket trekt alleen de tekst uit de pagina, en probeert ook vervolgpagina's automatisch op te slaan. Naast tekst kun je ook filmpjes en andere links bewaren voor later. Pocket heeft behalve de iOS-app ook een versie voor Windows en OS X. Je kunt hiermee de opgeslagen artikelen lezen en de filmpjes en dergelijke op het grote scherm bekijken, maar er zijn ook situaties denkbaar dat je iets tegenkomt op de pc dat je juist wilt meenemen voor onderweg. Pocket heeft daarom naast de desktop-applicatie ook browserextensies voor Chrome. Hiermee kun je achter je bureau net zo snel dingen opslaan als op de iPhone.

Voor de volledigheid noemen we ook concurrent Instapaper, die bijna hetzelfde doet als Pocket, maar geen standalone-applicatie heeft voor de pc of Mac. In plaats daarvan log je in op de website van Instapaper om je opgeslagen teksten te lezen.

Pocket

Score 5 sterren

Prijs Gratis (+ in-app aankoop)

Omvang 31,8 MB

Instapaper

Score 5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 29,3 MB

Instapaper is vooral geschikt voor het rustig lezen van langere webteksten.

Doorwerken

Er zijn inmiddels ook heel wat echte productiviteitsapps voor iOS beschikbaar. Apple zelf biedt het excellente iWork, bestaande uit Pages (tekstverwerking), Numbers (spreadsheet) en Keynote (presentaties). Deze apps maken volledig gebruik van Continuity. Dat betekent dat een bestand dat je open hebt op je Mac, meteen te openen is op de iPhone en omgekeerd, mits het document in iCloud is opgeslagen.

Continuity werkt uiteraard niet op de pc. Toch kun je ook via Windows makkelijk doorwerken aan iWork-documenten die je bijvoorbeeld in de trein al hebt aangemaakt. Apple heeft web-versies van iWork beschikbaar gemaakt, waardoor je via je browser op dezelfde manier verder kunt met je iCloud-documenten op een Windows apparaat.

Office

Wil je echt volledige app-samenwerking en ben je gewend om op je pc met Microsoft Office te werken, dan heeft Microsoft handige apps voor je: Word, Excel, Powerpoint. Microsoft maakte zijn mobiele Office-applicaties volledig gratis voor thuisgebruikers. Je moet uiteraard wel betalen voor de desktop-software. Via een in-app-aankoop kun je een Office 365 abonnement afsluiten, maar dat is niet noodzakelijk voor het gebruik van de app of het uitwisselen van bestanden. De integratie van Microsoft Office op iOS en op pc/Mac werkt geweldig. Als je je documenten in OneDrive of Dropbox opslaat (je krijgt standaard 15 gigabyte gratis) kun je op iOS en op je pc in hetzelfde document werken. Je bent dus nooit je documenten kwijt, en de compatibiliteit is vanzelfsprekend 100%.

Pages

Score 5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 279 MB

Numbers

Score 5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 245 MB

Keynote

Score 5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 463 MB

Apple's iWork ondersteunt handoff en continuity op de Mac.

Word

Score 5 sterren

Prijs Gratis (+ in-app aankopen)

Omvang 340 MB

Excel

Score 5 sterren

Prijs Gratis (+ in-app aankopen)

Omvang 321 MB

PowerPoint

Score 5 sterren

Prijs Gratis (+ in-app aankopen)

Omvang 300 MB

Office-documenten zijn nog steeds de standaard in menig kantoor.

0 Reactie(s) op: Zo doe je dat: werken op iPhone én pc of Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.