Wat weet Google allemaal over je?

Door: chwhynny-overbeeke | 22 mei 2016 08:13

Blog

Als je een Google-account hebt en erop ingelogd bent, kan Google alle sporen die je achterlaat aan jou als individu koppelen. Wat weet Google allemaal over jou?

Als je aan het internetten bent laat je computer sporen achter, zoals je IP-adres. Hiermee kan achterhaald worden welke computer bepaalde zoekopdrachten heeft uitgevoerd, bepaalde websites bezocht heeft of bepaalde content gedownload heeft. Maar deze informatie is niet direct aan een individu te koppelen, althans niet zonder omhaal. 5 dingen die je moet weten over Android N.

Als je echter ingelogd bent op je Google-account kan Google alle sporen die je achterlaat aan jou als individu koppelen. Hier bespreken we wat voor informatie Google over je kan verzamelen.

Zoekopdrachten

Google onthoudt welke zoekopdrachten je hebt ingetypt. Je kunt deze informatie zien door op je Google-account in te loggen en naar www.google.com/history te gaan. Hier kun je raadplegen hoeveel zoekopdrachten je per dag hebt uitgevoerd, de populairste kliks afkomstig van zoekresultaten, en je specifieke zoekopdrachten inclusief hoe laat deze precies zijn uitgevoerd. Deze informatie is alleen voor jouzelf beschikbaar binnen je account.

Je kunt individuele items verwijderen, en het is ook mogelijk om de functie geheel uit te schakelen in de Instellingen van je account als je liever niet wilt dat je zoekopdrachten geraadpleegd kunnen worden.

Je kunt ook achterhalen waar je op YouTube naar gezocht hebt door naar deze pagina te gaan. Hier kun je ook meteen je zoekgeschiedenis wissen - alles in één keer, of individuele items - en de functie stilleggen.

Locatie

Google houdt bij waar je bent met behulp van de locatiediensten van je mobiele Android-apparaten. De bedoeling hiervan is updates te kunnen geven over het verkeer of over dingen die er bij jou in de buurt zijn.

Geslacht, leeftijd, interesses

Op basis van een aantal gegevens die Google over je bijhoudt, probeert de dienst een inschatting te maken van je geslacht, leeftijd en interesses. De bedoeling is om gerichter te kunnen adverteren. Hier kun je zien wat Google over je denkt te weten. Het kan gebeuren dat de gegevens niet accuraat zijn omdat het een schatting is op basis van verschillende factoren. Je kunt de gegevens zelf aanpassen als je dat wilt.

Welke apps en diensten hebben toegang tot je gegevens?

Op deze pagina wordt weergegeven welke diensten, apps en apparaten toegang hebben tot de gegevens die Google over jou heeft. Er staat welke informatie precies gedeeld wordt met welke dienst of app en op welke datum je hiervoor toestemming gegeven hebt. Het is hier tevens mogelijk om dergelijke permissies in te trekken.

Conclusie

Google houdt veel over je bij, en analyseert veel. De reden hiervoor is dat deze informatie Google kan helpen om haar diensten te verbeteren en te personaliseren. Bovendien kan hiermee gerichter geadverteerd worden waardoor Google meer geld verdient aan de ads die op haar pagina's staan.

Uiteraard vindt niet iedereen het prettig om zoveel sporen achter te laten. Daarom is het mogelijk om de meeste van deze functies uit te schakelen. Je moet alleen vaak wel even goed zoeken omdat niet alles netjes bij elkaar staat.

2 Reactie(s) op: Wat weet Google allemaal over je?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 mei 2016 16:59 Anoniem
  Wat weet Google allemaal over je? Niets !
  Ik surf permanent met de Epic Privacy Browser met fake IP-adres.
  Ik gebruik geen enkele Google dienst. Er zijn zat alternatieven.
  Google is (d)evil.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 mei 2016 19:55 Anoniem
  Google kan niets weten wanneer je NIET inlogt en zeker niet als je gebruik maakt als progjes zoals NoScript, en nog wat andere. De meeste hebben ene dynamisch IP adres wat om de zoveel tijd veranderd en google kan niet precies weten welke gebruiker achter welk IP adres zit. Dat zijn totale nonsens!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.