Wat is Bluetooth LE Audio en wat heb je eraan?

© PXimport

Wat is Bluetooth LE Audio en wat heb je eraan?

Geplaatst: 15 mei 2020 - 05:20

Aangepast: 19 december 2023 - 07:29

Wesley Akkerman

Heel veel mensen gebruiken Bluetooth op hun smartphones voor het versturen van bestanden en het koppelen van externe apparaten, zoals speakers en smartwatches. Bluetooth LE Audio is een nieuwe Bluetooth-variant waar we in de toekomst meer over gaan horen. Maar wat is het en wat heb je er straks aan?

Het belangrijkste dat je over Bluetooth LE Audio moet weten is dat er een verbetering op audiogebied is. Dit is vooral een vooruitgang voor iedereen die wel eens draadloze koptelefoons gebruikt. Bluetooth SIG, de non-profit organisatie achter de standaard, claimt dat er een audiokwaliteitverbetering is van vijftig procent. Daarvoor wordt er gebruikgemaakt van een nieuwe codec, namelijk Low Complexity Communications Codec (ook wel LC3 genoemd).

Deze codec is in staat data efficiënter te verpakken en te versturen over een draadloze verbinding. Niemand gaat er ook op achteruit met Bluetooth LE Audio, in vergelijking met het normale Bluetooth. Er wordt geen gebruikgemaakt van een nieuwe frequentie, het verbruikt evenveel data en er is geen extra energie nodig.

Dat Bluetooth-logo zegt niks over de uiteindelijke geluidskwaliteit die je krijgt; die kan tamelijk belabberd zijn bij niet overeenkomende codecs!

© PXimport

Bluetooth LE Audio: meer verbeteringen

Middels een techniek wat Bluetooth SIG Multi-Stream Audio for Better Earbuds noemt, is Bluetooth LE Audio in staat een smartphone of ander slim apparaat te koppelen aan meerdere oordoppen. Dat betekent dat straks allebei je draadloze oordoppen aan je telefoon gekoppeld worden. Niet slechts eentje, terwijl de andere de verbinding overneemt (wat nog wel eens voor problemen zorgt).

Daarnaast is er Broadcast Audio for Audio Sharing. Daarmee is een bronapparaat – zoals je smartphone – in staat iets uit te zenden naar een ongelimiteerd aantal apparaten. Zo kun je met een grote groep vrienden allemaal naar dezelfde muziek of podcast luisteren in de trein, bijvoorbeeld.

Maar ook musea kunnen hier bijvoorbeeld van profiteren, door audiotours aan te bieden aan groep mensen middels één device. Of wat dacht je van een silent disco waarbij je je eigen koptelefoon kunt meenemen? Vliegvelden zouden boodschappen via Bluetooth kunnen versturen. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden met Bluetooth LE Audio.

Verder zou het zomaar kunnen dat we straks gehoorapparaten met Bluetooth LE Audio tegenkomen. Niet alleen helpen die apparaten bij het luisteren, ook zou je ermee kunnen bellen.

De specificaties voor Bluetooth LE Audio zijn nog niet helemaal compleet en worden in het tweede kwartaal van 2020 verwacht. Mocht de upgrade straks beschikbaar zijn, dan heb je nog wel de juiste hardware nodig om ervan te profiteren. Bestaande hardware, zoals koptelefoons, hoeven helaas niet te rekenen op een software-upgrade, je zult waarschijnlijk een nieuwe moeten kopen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten