Wachtwoord of PIN: Wat is de beste optie?

© PXimport

Wachtwoord of PIN: Wat is de beste optie?

Geplaatst: 16 juli 2016 - 04:12

Aangepast: 14 december 2022 - 14:47

Chwhynny Overbeeke

Tegenwoordig kun je vaak kiezen of je een wachtwoord in wilt stellen of een PIN. Wat beter is, hangt af van de situatie. Hier bespreken we wanneer je het beste een wachtwoord kunt kiezen en wanneer een PIN een betere optie is.

Een PIN bestaat uit een korte reeks getallen tussen 0 en 9. Een wachtwoord kan veel meer verschillende karakters bevatten (hoofdletters, kleine letters, getallen, leestekens enzovoorts) en is doorgaans langer dan een PIN. Daarom is een wachtwoord lastiger te kraken - er zijn immers veel meer combinaties mogelijk. Lees ook: Zo maak je een sterk wachtwoord.

Het is dan ook aan te raden om voor accounts waar je online op moet inloggen een wachtwoord te gebruiken in plaats van een PIN. Om op je fysieke computer of telefoon in te loggen kun je echter prima een PIN gebruiken, omdat je hiermee alleen maar lokaal inlogt en er dus niet zo gauw iets gekraakt zal worden. Op een aanraakscherm is een PIN ook eenvoudiger in te voeren.

 

© PXimport

Op een telefoon is het gemakkelijker om in te loggen met een PIN dan met een wachtwoord.

Vergelijking

Even ter vergelijking. Als je voor je wachtwoord alle karakters op een gewoon toetsenbord zou kunnen gebruiken (niet alle diensten staan dit toe), zou je op een aantal van rond de 95 uitkomen. Dus 95 opties per karakter in je wachtwoord, vergeleken met 10 voor elk getal in je PIN. Als je bijvoorbeeld een wachtwoord van 6 karakters lang zou hebben, zou dit 95^6 = 735.091.890.625 mogelijke combinaties. Een PIN van 6 getallen levert echter 'slechts' 10^6 = 1.000.000 mogelijke combinaties op.

Het blijft altijd een afweging die je moet maken tussen gemak van snel inloggen en het gevaar van een zwak wachtwoord of pincode. Bedenk wel dat simpele wachtwoorden als 'password' en simpele pincodes als '0000' veel makkelijker te kraken zijn dan het rekensommetje hierboven laat zien. Gebruik dus veel verschillende tekens en combinaties of gebruik desnoods een wachtwoordgenerator om een echt veilig wachtwoord te maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten