Voeg je vakantiefoto's samen in een filmpje

© PXimport

Voeg je vakantiefoto's samen in een filmpje

Geplaatst: 19 maart 2016 - 06:21

Aangepast: 14 december 2022 - 14:57

Evi Maquoi

Net terug van vakantie? Je hebt ongetwijfeld heel wat foto's en filmpjes gemaakt. Op welke manier toon je die aan je vrienden en familieleden? Maak er een mooie herinnering van in de vorm van een filmpje.

In dit artikel leren we je hoe je de beelden van verschillende toestellen verzamelt en ze vervolgens netjes samenvoegt in een filmpje. Zo kun je de mooiste beelden koesteren en delen met je vrienden en familieleden. We maken gebruik van de populaire apps Flipagram en Replay. Lees ook: 9 Android-tips om je foto's te bewerken.

Beelden verzamelen

Leuke vakantie gehad? Je hebt ongetwijfeld heel wat beeldmateriaal mee naar huis genomen. De kans is groot dat er zelfs beelden op verschillende apparaten staan. Jij hebt misschien voornamelijk gefotografeerd met je iPhone terwijl je partner met een Android-telefoon of iPad aan de slag ging. En tijdens die leuke uitstapjes heb je natuurlijk ook nog die ene compact- of spiegelreflexcamera meegenomen.

Als je op je iPad je vakantiefilmpje gaat monteren, wil je uiteraard al die beelden op de iPad hebben staan. Dat kan gelukkig op verschillende manieren. Beelden die op een SD-geheugenkaartje staan, kun je gemakkelijk importeren met de Apple iPad Camera Connection Kit (29 euro, Apple Store) of Lightning-naar-SD-kaartlezer (29 euro, Apple Store). Neem het kleinigheidje mee op vakantie zodat je tijdens je terugreis - bijvoorbeeld in het vliegtuig - al aan de slag kunt. Wil je geen extra accessoire? Je kunt de beelden ook via je computer verzamelen, en ze daarna bijvoorbeeld via www.icloud.com op je iPad zetten.

Aan de slag met Flipagram

Er zijn in de App Store tientallen goede apps te vinden waarmee je snel en eenvoudig een filmpje kunt maken. De standaard-app iMovie is zeker ook een aanrader. Een andere erg populaire dienst om filmpjes te maken en te delen is Flipagram. Daar gaan we nu mee aan de slag. De redenen zijn divers. Flipagram is gratis, gebruiksvriendelijk, zit tjokvol leuke muziek en filters en biedt heel wat mogelijkheden om te delen. Je kunt de app gratis downloaden in de App Store.

 

© PXimport

Flipagram is gratis te downloaden in de App Store.Flipagram

Score: 5 sterren

Prijs: Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang: 36 MB

Registreren

Inmiddels zijn er wereldwijd al meer dan 120 miljoen geregistreerde gebruikers van Flipagram. Die zijn samen goed voor ruim 300 miljoen filmpjes. Een groot deel van die videoclips kun jij ook bekijken, want Flipagram is veel meer dan een app om video's te monteren. Het sociale gebeuren rond de clips - likes, reacties en reflips - maakt Flipagram net zo leuk. Geen paniek: als je niet wil dat je strandfoto's later gedeeld worden met onbekenden, kun je dat ook uitschakelen.

Om Flipagram ook te kunnen gebruiken, heb je een account nodig. Dat kun je aanmaken via de website of rechtstreeks via de app. Op de iPad volstaat het om links bovenaan op Aanmelden te tikken. Vervolgens kies Registeren. Wie geen zin of tijd heeft om al zijn persoonlijke gegevens handmatig in te voeren, kan registreren met behulp van zijn Facebook-account. Voor deze optie tik je simpelweg op Registeren met Facebook. Op die manier is de klus in twee tellen geklaard. Een ander voordeel van deze registratieprocedure is dat je gelijk te zien krijgt welke Facebook-vrienden ook gebruikmaken van Flipagram. Vind je dat maar niets? Dan ga je voor de tweede optie: Registreren met e-mailadres en volg je de wizard.

Beelden kiezen

Flipagram kan niet alleen overweg met de beelden die in je fotorol staan, maar ook met foto's op je sociale netwerken. Flipagram spreekt trouwens niet over beelden maar over momenten. Om van start te gaan, tik je op het plusteken centraal onderaan. Desgewenst kun je je Facebook- of Instagram-account aan Flipagram koppelen. Onderaan in beeld krijg je een overzicht van de foto's en video's die op je iPad staan. Je kiest simpelweg een map en vervolgens selecteer je een flink aantal beelden. Om verder te gaan tik je op Volgende in de rechterbovenhoek. Via Sorteren kun je allerlei filters gebruiken om de foto's van volgorde te veranderen. Dat kan echter ook handmatig: tik lang op een foto en versleep hem vervolgens naar de gewenste positie. Met de Passen-knop maak je de keuze uit originele en vierkante beelden en via Voeg Momenten toe kun je extra foto's of videofragmenten selecteren.

Foto's bewerken

De foto's die je geselecteerd hebt, kun je ook nog een beetje bewerken. Hiervoor tik je simpelweg op het potloodje in de rechteronderhoek van de foto. Met de vier knoppen onderaan kun je de foto roteren, van tekst voorzien, dupliceren of verwijderen. Kies je voor Tekst, dan voer je eerst de titel in en vervolgens kun je via de kleurencirkel net boven het toetsenbord een tekstkleur kiezen. Het lettertype wijzig je met de Aa-knop en om het formaat te veranderen, versleep je de rechterbenedenhoek van het tekstkader. Ga verder met Klaar als je tevreden bent van het resultaat.

Finishing touch

Flipagram heeft nu alle foto's achter elkaar gezet. Desgewenst kun je nog een titel op de eerste pagina toevoegen. Met de knop Voorinzage krijg je een preview te zien. Er ontbreekt uiteraard nog wat achtergrondmuziek. Kies Muziek. Via Mijn Muziek kun je eigen nummers toevoegen. Via Zoek Muziek kun je in een gigantische database op zoek naar bepaalde nummers. De eerste 30 seconden kun je gratis gebruiken. Is je clip langer? Dan word je doorverwezen naar iTunes om het lied aan te kopen. Wil je liever zelf iets inspreken? Ook dat kan.

Hiervoor kies je Gesproken Tekst Opname. Zodra het audiogedeelte in orde is, tik je op Klaar en kun je opnieuw een preview bekijken. Via Snelheid kun je de lengte eventueel nog aanpassen. Versleep de balk richting schildpad om het fragment langer te maken of richting haas om te versnellen. Er zijn zelfs handige knoppen om je clip de ideale lengte te geven voor Flipagram (30 seconden), Instagram (15 seconden) en Vine (6 seconden). Ga verder met Klaar. Overgiet het geheel eventueel nog met een Filter.

Delen

Tevreden met het resultaat? Voeg eventueel nog een bijschrift toe. Je kunt vrienden taggen met een @ en ook het gebruik van hashtags is ingeburgerd op Flipagram. Standaard staat Plaats op Profiel ingeschakeld. Dat wil zeggen dat je videoclip openbaar is voor andere Flipagram-gebruikers. Schakel dit uit als je de clip verborgen wilt houden. Zodra je op Klaar tikt, krijg je nog allerlei andere deelmogelijkheden te zien. Je kunt je Flipagram-clip publiceren op Instagram, Facebook, Twitter, Vine of delen via e-mail. Achter de knop Meer zitten nog extra mogelijkheden om de clip te sharen op Tumblr, Pinterest of YouTube. Vind je het Flipagram-watermerk storend? Dat kun je wegwerken via een eenmalige in-app-aankoop.

Replay

Score: 5 sterren

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 85,1 MB

Aan de slag met Replay

Wil je nog meer mogelijkheden? Dan is Replay een goede keuze. Deze app is niet voor niets bekroond door Apple als 'Keuze van de redactie'. Ook deze app kun je gratis downloaden in de App Store. De functies zijn een tikkeltje uitgebreider dan die van Flipagram en er zijn heel wat kant-en-klare thema's beschikbaar. Open de app en tik op Aan de slag om je eerste fragment te maken. Geef de applicatie toegang tot je beelden en laat de app weten of je al dan niet meldingen wilt ontvangen. Via Inspiratie krijg je een idee wat er allemaal mogelijk is met deze app.

 

© PXimport

Via Inspiratie krijg je een idee over de mogelijkheden van Replay.

Beelden selecteren

Overtuigd? Tijd om zelf in de regisseursstoel te kruipen. Tik op Nieuw, scrol door je filmrol en selecteer een reeks beelden door ze simpelweg aan te tikken. Heb je echt héél erg veel foto's op je iPad staan? Dan kun je ook gerichter zoeken. Tik op Zoek linksonderaan en filter op Dichtbij, Favorieten of Recent. Via Albums rechtsonderaan krijg je toegang tot de verschillende mappen met foto's en videofragmenten op je iPad. Zodra je tevreden bent met je selectie tik je rechtsboven in beeld op Voorbeeld.

 

© PXimport

Beelden selecteren doe je in een paar tellen.

Videostijl kiezen

Je krijgt nu een preview van het fragment te zien. Zie je rechtsboven een icoontje met een roodgekleurde toverstaf? Dat geeft aan dat je in de stijlmodus zit. Met de grote gekleurde blokken helemaal onderaan kun je een bepaalde videostijl kiezen. De eerste drie zijn gratis, de andere kun je aanschaffen via in-app-aankopen. Je kunt van alle stijlen een preview opvragen door er één keer op te tikken. Om de videostijl verder aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren, tik je er nog een keer op. Je kunt nu het Lettertype, het Filter en de Graphics zelf veranderen. Met de Verras me!-knop maakt Replay zelf een mix-and-match. Tevreden met het resultaat? Dan ga je verder met de Voltooid-knop.

 

© PXimport

Probeer zeker de Verras Me!-knop eens uit.

Storyboard

Als je op de tweede knop - met de filmstrip - rechts in beeld tikt, kun je het fragment verder finetunen. De volgorde van de foto's en video's is wellicht niet helemaal zoals je wil. Dat kun je hier aanpassen door de thumbnails onderaan te verslepen. Tik op een foto om extra knoppen tevoorschijn te halen. Met de plustekens links en rechts van een thumbnail kun je extra beelden importeren, met de knop met de vier hoeken onderaan kun je aangeven waar de camera moet scherpstellen en met de Aa-knop kun je tekst toevoegen. Beelden dupliceren of verwijderen? Dat doe je respectievelijk met het derde en vierde knopje onderaan een foto.

 

© PXimport

De focus kiezen, tekst toevoegen, een beeld dupliceren ... het kan allemaal.

Muziek toevoegen

Een videoclip heeft uiteraard ook wat muziek nodig. Tik in het hoofscherm op de knop met de muzieknoot en vervolgens onderaan op Muziek selecteren. Replay zal je in eerste instantie een aantal suggesties voorschotelen die bij de stijl van je clip passen. Daarnaast biedt het heel wat tracks uit verschillende muziekgenres aan. Eén keer tikken volstaat om een voorsmaakje te krijgen. Door een tweede keer te tikken selecteer je de track. Via Mijn muziek bovenaan kun je nummers uit je eigen iTunes-bibliotheek kiezen. Vervolgens kun je aangeven wanneer de muziek moet starten, bijvoorbeeld vanaf seconde 12.

 

© PXimport

Replay biedt verschillende tracks uit diverse genres aan.

Tempo en formaat wijzigen

De een houdt van breedbeeld, een ander van vierkant. Met de knop met de sleutel kun je het Formaat van de clip wijzigen. Cinema geeft je een standaard 16:9-beeld. Als je Vierkant kiest, kun je met één tik op de knop nog aangeven of je ook wilt dat je clip geoptimaliseerd wordt voor Instagram. De videoclip krijgt dan automatisch een maximale duur van 15 seconden. Wil je zelf aangeven hoelang het fragment moet duren? Dan kies je Tempo en maak je je keuze tussen Langzamer, Natuurlijk of Sneller. Ga verder met Voltooid en tik daarna rechts boven in de hoek op Opslaan.

 

© PXimport

De ene houdt van breedbeeld, de andere van vierkant.

Delen met vrienden

In de allerlaatste stap kun je nog even een hoofdtitel meegeven, bijvoorbeeld Zomervakantie 2015. Daarna kun je het fragment delen met je vrienden, familieleden of collega's. Replay biedt verschillende mogelijkheden aan. Er zijn sneltoetsen voor Facebook, Twitter, YouTube en Instagram. Wil je het fragment niet aan de hele wereld tonen? Dan kun je opteren voor Email. Via je iPhone zou je het fragment zelfs nog via WhatsApp kunnen versturen. Met de schuifbalken onderaan kun je nog aangeven of je clip op Replay gepubliceerd mag worden en in de filmrol moet opgeslagen worden. Wil je de clip op een later tijdstip nog verder bewerken? Dat kan. Je kiest op de startpagina voor Mijn films, je selecteert de clip en kiest daarna voor Kopiëren en bewerken.

 

© PXimport

Jij kiest zelf op welke manier je het fragment wilt delen met vrienden, familieleden en collega's.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten