Verbeter de wereld met deze 5 smartphone-apps

Door: Patrick Rijnders | 27 mei 2016 10:39

Algemeen

Er zijn heel wat apps te krijgen die er aan bijdragen om de wereld een betere plek te maken. Het zijn eenvoudige manieren om snel wat goeds te doen voor de wereld. Als jij een aantal van de volgende apps op je iPhone of iPad hebt staan, dan kun je in met een goed gemoed gaan slapen.

Daar zit je dan op de bank te hangen met je smartphone of tablet in de hand. Vooruit, nog maar even een spelletje Angry Birds of Crossy Road, terwijl je ook weet dat je wel wat beters zou kunnen doen met je tijd. We hebben het dan niet over de afwas of je boekhouding, maar weet je dat je met je iDevice ook eraan bij kunt dragen de wereld te verbeteren? Lees ook: De mooiste interactieve iOS-apps voor kinderen.

Tussen al die freemium apps die allemaal op je geld uit zijn zit namelijk ook een groeiend aandeel apps met een doel. Sommige van deze apps proberen je iets te leren over hoe jij de wereld een klein stukje beter kunt maken, er zijn ook apps die hier daadwerkelijk aan bijdragen. We zetten een aantal van deze apps voor je op een rijtje zodat ook jij aan de slag kunt met het verbeteren van de wereld!

My Life as a Refugee

iOS/Android

Hoe voelt het om als vluchteling door het leven te moeten gaan?

De UNHCR wil graag dat mensen beter begrijpen wat vluchtelingen allemaal meemaken in hun leven, zodat er meer begrip voor ze ontstaat. Dit doen ze op verschillende manieren, en een van deze manieren is de app My Life as a Refugee.

In deze app stap je zelf in de schoenen van een vluchteling en moet je beslissingen nemen die het leven van deze vluchteling beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld meemaken hoe het is om als de 15-jarige Paulo door het leven te gaan. Deze tiener wil graag dokter worden, maar woont in een land waar kinderen van zijn leeftijd gedwongen worden om als kindsoldaat door het leven te gaan.

Dit verhaal, net als de andere verhalen in het spel, zijn bijna niet te bevatten als je ze speelt, maar zijn ook dagelijkse kost voor miljoenen mensen over de hele wereld. De app helpt wel degelijk een beetje om je te doen realiseren dat het leven voor heel wat mensen vreselijk is en dat het werk dat de UNHCR doet absoluut hard nodig is.

Fundrunner

iOS/Android

Laat je sponsoren voor alle kilometers die je maakt op een dag.

Ben jij iemand die er graag op uit gaat om kilometers te maken? Stap je regelmatig de deur uit voor een flinke fietstocht, een lange wandeling of om baantjes te trekken in het zwembad? Met Fundrunner is het mogelijk om jouw kilometers te laten sponsoren door anderen, waarna je het geld kunt doneren aan een goed doel. Dit geeft anderen een goed gevoel omdat ze iets bijdragen aan een goed doel en jou een extra reden om toch nog even een paar kilometer meer te gaan rennen.

Er is een uitgebreide lijst met sporten die je kunt laten sponsoren via deze app. Naast de hiervoor genoemde lijst kun je daarbij onder andere denken aan skeeleren, roeien, zeilen en golfen. Sinds de laatste update van deze app is het zelfs mogelijk om het te laten sponsoren als je de hond aan het uitlaten bent, maar of je hier veel animo voor vindt.

Er is een flinke lijst goede doelen waar Fundrunner je donaties naartoe kan sturen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Cordaid, Alzheimer NL, Leger des Heils, Dierenlot en Natuurmonumenten. Het is met een app als dit natuurlijk wel van belang dat je ervoor zorgt dat je goede afspraken maakt met de sponsoren. Als ze teveel kilometers moeten vergoeden zal de animo om je te sponsoren waarschijnlijk snel voorbij zijn!

Icuckoo

iOS

Met deze app voel je het in je portemonnee als je te veel snoozet.

Ben jij iemand die er wel van houdt om in de ochtend nog even door te slapen als je wekker gaat? De snooze knop is dan je vriend. Het kan natuurlijk wel even uit de hand lopen als je maar blijft snoozen en daar helpt de app iCuckoo bij. Bij deze app is het namelijk zo dat, iedere keer dat je op de snooze knop drukt, er een donatie wordt gemaakt aan een goed doel.

Dit gebeurt overigens niet automatisch, je moet er nog wel even je goedkeuring aan geven. Bij deze app wordt ook met kleine bedragen gewerkt, zodat je er niet bang voor hoeft te zijn dat er opeens een megabedrag van je rekening afgeschreven blijkt te zijn als je een ochtend je bed niet uit kon komen.

Het is een grappige manier om te doneren en daarnaast ook een leuke manier om als slaapkop toch iets voor het goede doel te doen. Je relatie met de snoozeknop zal nooit meer hetzelfde zijn als je deze app gaat gebruiken!

Be My Eyes

iOS

Help blinde mensen met de problemen die ze dagelijks tegenkomen.

Dat apps veel meer kunnen zijn dan grappige spelletjes of manieren om je vrienden duizenden berichten in een uur te sturen, bewijzen apps als Be My Eyes. Als je jezelf hier namelijk inschrijft, dan word je opgenomen in een netwerk van mensen die blinde mensen van over de hele wereld helpen. Als een van de blinde gebruikers van Be My Eyes namelijk met een probleem zit, dan kunnen ze deze app openen en om hulp vragen. Je krijgt dan een videoverbinding met de vraagsteller, waarna jij deze persoon kunt helpen.

Het kan zijn dat er twee blikjes op tafel staan die voor een blind persoon identiek zijn, maar waarvan hij of zij graag wil weten wat het blik appelmoes en wat het blik bruine bonen is. Je kunt ook denken dat iemand wil weten wat de houdbaarheidsdatum is op een pak melk en zo zijn er nog veel meer nuttige manieren te bedenken om deze app te gebruiken. De app wordt wereldwijd veel gebruikt en is verkrijgbaar in een groot aantal verschillende talen. Het is een hele simpele manier om iemand uit de brand te helpen en echt iets nuttigs te doen.

Joulebug

iOS/Android

Verdien punten door het openbaar vervoer te nemen.

Joulebug is een app waarmee de wereld verbeteren echt een spelletje wordt. Deze app houdt namelijk bij hoeveel goede dingen je op een dag wordt, waar je punten voor krijgt. Zo kun je het opnemen tegen je vrienden en kijken hoe actief zij nou eigenlijk zijn op het gebied van klimaatverandering en milieuvriendelijkheid. Dit werkt heel eenvoudig. Iedere keer dat je iets doet dat goed is voor het milieu geef je dit aan in de app. Neem je de fiets in plaats van de auto? Extra punten voor je totaal. Neem je de bus naar je werk? Ook daar krijg je punten voor. De lijst met dingen die in meerdere of mindere mate goed zijn voor het milieu is indrukwekkend.

Het lijkt een beetje een aparte manier om iets goeds te doen voor de wereld. Moet je nu echt beloond worden om je ogen te openen dat er iets moet veranderen in de wereld? Het punt is echter dat deze manier wel goed werkt. Zeker als je tegen vrienden speelt begint het doen van goede dingen verslavend te worden. Zo leer je op speelse wijze hoe jij ook bij kunt dragen aan een groener milieu.

0 Reactie(s) op: Verbeter de wereld met deze 5 smartphone-apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.