9 tips om langer met je mobiele batterij te doen

Door: Redactie Computer!Totaal | 03 december 2015 10:36

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Het is enorm vervelend om te merken dat je smartphone, tablet of laptop sneller leegloopt dan verwacht. In dit artikel geven we je oplossingen om je batterij te sparen als er eens geen stopcontact in de buurt is. Ook lees je waar je aan moet denken als je een externe batterij wilt aanschaffen.

Tip 01: Energiebeheer

Als je een Windows 8- of Windows 10-laptop wilt optimaliseren voor gebruik zonder stroomkabel is het handig om eerst eens naar de pc-instellingen te kijken. Uitgangspunt is het menu Hardware en geluiden / Energiebeheer in het configuratiescherm. Hier zie je de verschillende energiebeheerschema's die jouw laptop je biedt. Als je meer opties wilt zien, klik je op Aanvullende schema's weergeven. Je kunt één van de schema's selecteren, maar als je de batterijinstellingen zelf wilt bepalen, selecteer je tekst De schema-instellingen wijzigen achter één van de opties. Lees ook: 6 apps om de batterij van je Android-smartphone te sparen.

Belangrijk zijn de instellingen onder Op accu: kies hoelang je wilt dat het duurt voordat de computer in de slaapstand gaat en wanneer het beeldscherm uitgeschakeld moet worden. Een kortere tijd zorgt voor een langer batterijgebruik. Voor meer instellingen klik je op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Hier kun je per onderdeel instellen wanneer iets uitgezet moet worden. Klik op Harde schijf / Harde schijf uitzetten na / Op accu en kies hier bijvoorbeeld voor een paar minuten, dit heeft echter geen effect als je een SSD-schijf hebt. Een grotere invloed op je batterijgebruik heeft de instelling USB-instellingen / Instelling voor selectieve usb-onderbreking. Als je dit inschakelt, zal er standaard geen stroom naar de usb-poorten worden geleid. Alleen als er een usb-kabel in wordt gestoken, wordt er stroom geleverd. Sluit af door op OK te klikken.

Tip 01 Hier vind je de energie-instellingen van je laptop.

Tip 02: Beeldscherm

De grootste stroomvreter van je laptop is het beeldscherm, zorg er dus voor dat deze niet op zijn felst staat als je op je batterij werkt. Je kunt in het menu van de voorgaande tip de optie Beeldscherm / Adaptieve helderheid inschakelen / Op accu uitschakelen. Dit is vooral handig als je buiten in de zon werkt. Met de instelling ingeschakeld zal je beeldscherm in een felle omgeving altijd op zijn felste stand staan. Als je dit uitschakelt, kun je zelf de helderheid van je beeldscherm regelen.

Een schermbeveiliging heb je tegenwoordig niet meer nodig, dus zorg ervoor dat dit is uitgeschakeld. Dit doe je in het configuratiescherm bij Vormgeving en persoonlijke instellingen / Persoonlijke instellingen / Schermbeveiliging wijzigen. Selecteer onder Schermbeveiliging de optie Geen. Andere batterijvreters zijn de mobiele communicatieopties, zoals wifi en bluetooth. Deze zet je uit door op de Windows-toets te drukken en op Instellingen / Pc-instellingen wijzigen te klikken. Ga naar Draadloos en zet de schuif achter Wi-Fi of Bluetooth uit. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat Windows de laatste updates heeft geïnstalleerd, soms worden hier batterijinstellingen geoptimaliseerd.

Tip 02 Zorg ervoor dat je geen schermbeveiliging aan hebt staan.

Mac

Op de Mac vind je een vergelijkbaar menu als je op Systeemvoorkeuren / Energiestand klikt, maar zonder de vele instellingen die je in Windows hebt. Kies voor het tabblad Batterij en zet de schuif onder Sluimerstand computer zo laag mogelijk. Hetzelfde geldt voor Sluimerstand beeldscherm. Je kunt eventueel een vinkje voor Plaats harde schijven in sluimerstand indien mogelijk zetten, maar doe dit niet als je bijvoorbeeld een film aan het kijken bent of muziek aan het luisteren bent.

Op de Mac heb je niet zoveel opties als in Windows.

Tip 03: Mobiele apparaten

De regels die voor een laptop gelden, gelden ook voor smartphones en tablets. Ook hier zijn de communicatieopties en je beeldscherm de grootste boosdoener van het leeglopen van je batterij. Op een iPhone of iPad veeg je met je vinger omhoog om het bedieningspaneel tevoorschijn te toveren. Hier kun je meteen de helderheid aanpassen of bluetooth of wifi uitschakelen. Ga ook even naar Instellingen / Beeldscherm en helderheid en zet Pas automatisch aan uit. In Android ga je naar Instellingen / Apparaat / Weergave. Bij Helderheidsniveau beweeg je de schuif naar links. Het is handig om de optie Aanpasbare helderheid uit te schakelen.

0 Reactie(s) op: 9 tips om langer met je mobiele batterij te doen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.