Sommige mensen zijn van mening dat een virusscanner op je Apple apparaat totaal overbodig is, maar een beetje extra bescherming is natuurlijk nooit weg! Ondanks dat Apple er alles aan doet de apparaten zoveel mogelijk te beveiligen, ligt gevaar altijd op de loer en is geen enkele beveiliging 100% waterdicht.

In dit artikel lees je een aantal tips over hoe je zowel je iPhone, iPad als Apple Watch gemakkelijk kunt voorzien van wat extra bescherming en gevaren van buitenaf kunt voorkomen.

Regelmatig updaten

Het besturingssysteem van je Apple apparaat is goed beveiligd tegen virussen en indringers. Toch blijven hackers nieuwe manieren uitproberen om jouw apparaat binnen te dringen. Het is daarom van het grootste belang dat je je apparaat blijft updaten. Met deze updates wordt jouw apparaat namelijk meteen weer een stukje veiliger. Update niet alleen je software, maar ook je apps regelmatig.

Download bewust

Ondanks de updates en het veilige imago dat Apple heeft, is je apparaat natuurlijk nooit 100% beschermd. Zo zijn cybercriminelen er afgelopen september voor het eerst in geslaagd op grote schaal malware in de App Store te krijgen. Dit hebben ze gedaan door een backdoor trojan te vermommen als populaire arcade games, zoals Candy Crush, Subway Surfers en Temple Run 2 Zombies. Download het liefst alleen apps uit de App Store en controleer de apps altijd op kwaliteit. Bij de installatie van een app wordt altijd toestemming gevraagd voor het benaderen van bepaalde onderdelen van je telefoon. Klik nooit achteloos door, maar let goed op wat je wel en niet toestaat.

Geef criminelen geen kans

Je moet er niet aan denken dat iemand je gegevens of zelfs je hele Apple apparaat steelt! Natuurlijk bescherm je je kostbare gadget met je leven, maar het kan de beste overkomen. Wees dus in ieder geval goed voorbereid. Zorg altijd voor een toegangscode, zodat niet iedereen zomaar jouw apparaat kan bedienen. Ben je in het bezit van een Apple Watch? Dan kun je sinds kort gebruikmaken van een activeringsslot. Dit is een functie van 'Zoek mijn iPhone', waarbij de watch via je iPhone als vermist kan worden opgegeven. Hierdoor wordt de watch onbruikbaar en kan deze alleen nog worden geactiveerd met je Apple ID wachtwoord. Wanneer tegelijkertijd ook je iPhone gestolen is, is het ook mogelijk om beide apparaten via iCloud.com te blokkeren. Verder kun je het indringers nog een stuk moeilijker maken je apparaat binnen te dringen door gebruik te maken van tweestapsverificatie. Hiermee voorzie je je apparaat als het ware van een extra beschermlaag, waardoor criminelen en hackers minder kans hebben. Deze vorm van beveiliging is onlangs nog beter geworden voor iOS 9 en OS X El Capitan.

Beveiliging met behulp van apps

Naast de beveiligingssystemen vanuit Apple zelf, kun je er natuurlijk ook voor kiezen extra bescherming in te schakelen van buitenaf. Bijvoorbeeld in de vorm van mobile security apps. Een handige en gratis app die je hiervoor kunt gebruiken is 'AVG PrivacyFix'. Met de app kun je heel eenvoudig de gegevensverzameling van internetbedrijven zoals Google en Facebook blokkeren. Bovendien geeft de app een seintje wanneer je een risicovolle website bezoekt. Een andere handige (en gratis!) app om je iPhone extra te beschermen is bijvoorbeeld 'Avira Mobile Security'.

Beveiliging tegen gevaren van buitenaf

Hackers, cybercriminelen of tasjesdieven kunnen je toestel onbruikbaar maken, maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat je tijdens een onoplettend moment zelf je telefoon uit je handen laat glippen, waardoor deze in stukjes op de stoep belandt. Gelukkig is ook dit eenvoudig te voorkomen. Net een nieuwe iPhone 6s? Kies een stevig 6s hoesje, dat krasjes voorkomt en de grootste klappen opvangt. Schade hoeft immers niet altijd zichtbaar te zijn. Een harde klap kan bijvoorbeeld ook de processor van je toestel aantasten. Behalve een hoesje voor je telefoon of iPadhoes voor je tablet, is het tegenwoordig ook mogelijk je Apple Watch extra te beschermen met een hoesje of screenprotector.

Geef criminelen, hackers en stoepranden geen kans en bereid je apparaten altijd voor op iedere situatie, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Hoe beveilig jij jouw apparaat?

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van en geschreven door Smartphonehoesjes.nl. De redactie is niet verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten