Stroomdiagrammen tekenen met Diagrams.net

Door: Redactie Computer!Totaal | 13 april 2021 12:13

Regel snel een strakke grafiek in Excel
How To

Wil je je netwerkapparatuur overzichtelijk in beeld brengen of je projectideeën beter stroomlijnen? Dan is de openbrontool Diagrams.net (vroeger Draw.io) iets voor jou.

Stap 1

Je vindt de tool op www.diagrams.net, waar je via Start zonder registratie met de onlinewebapplicatie kunt werken. Of je drukt op Download voor de desktopapplicatie die offline werkt. We gaan hier aan de slag met de (portable) Windows-versie, maar er zijn ook apps voor macOS en Linux.

Stap 2

Start de tool en kies voor Nieuw diagram. Geef een Bestandsnaam op en een geschikt formaat (xml-drawio, svg, png of html). Selecteer eventueel een sjabloon uit een van de veertien rubrieken, zoals Zakelijk, Netwerk en Venn. Je hebt daarmee de keuze uit ongeveer 140 ontwerpen. Bevestig met Aanmaken.

Stap 3

Een object toevoegen kan door erop te klikken in het linkervenster of je versleept het naar de juiste plek. Een object laat zich met de muis schalen, verplaatsen en roteren. Met Ctrl+muiswiel zoomt je snel in en uit. Wil je een afbeelding voor een router of printer? Tik dan dat trefwoord in de zoekbalk.

Stap 4

In de menubalk bovenaan kun je onder meer terecht voor connectoren. Selecteer het gewenste verbindingstype en versleep een lichtblauwe pijl van het ene naar het andere object. Via de cirkeltjes pas je de connectorvorm snel aan. Dubbelklik op een willekeurige plek en kies Text om een tekstobject toe te voegen. Vanuit het rechtervenster kun je de objectweergave nauwgezet aanpassen, via de tabbladen Stijl, Tekst en Ordenen.

0 Reactie(s) op: Stroomdiagrammen tekenen met Diagrams.net

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.