Lifx slimme lampen - goede concurrentie voor Philips Hue

© PXimport

Lifx slimme lampen - goede concurrentie voor Philips Hue

Geplaatst: 23 januari 2019 - 04:20

Aangepast: 24 november 2022 - 13:33

Rens Blom

Wie op zoek is naar slimme (binnen)lampen, kan kiezen uit verlichting van onder andere Philips Hue, Ikea, Innr en Trust. Lifx is nieuw op de Nederlandse markt en verkoopt vergelijkbare peertjes. Hoe bevallen de Lifx lampen in de praktijk?

Update 30 januari 2019: uit onderzoek van Limitedresults bleek dat Lifx-lampen lange tijd minimaal drie veiligheidslekken bevatten. De wifi-gegevens werden zonder versleuteling opgeslagen op het interne geheugen van het peertje, de hardware van de lamp was open en je kon een rootcertificaat en RSA private keys bemachtigen. In een reactie aan Computer!Totaal zegt Lifx: "Alle matige tot ernstige kwetsbaarheden die werden vastgesteld door Limited Results zijn opgelost in de firmware en app-releases die eind 2018 plaatsvonden. Alle gevoelige informatie die is opgeslagen in de firmware is nu gecodeerd en we hebben extra beveiligingsinstellingen geïntroduceerd in de hardware. Klanten kunnen de firmware-update verkrijgen (als ze hun lichten nog niet hebben bijgewerkt) door hun LIFX-app te openen, vervolgens wordt een update prompt voor het bijwerken van de firmware weergegeven."

Lifx is een Australisch merk dat al jaren slimme led verlichting verkoopt, maar pas sinds oktober actief is in Nederland. De peertjes van het bedrijf zijn aan te sturen via een gratis app of stembediening. Wij testen twee E27-lampen, de 'natural, warm white' (wit) en 'vivid colours and whites' (wit en kleur). Omdat de verlichting werkt via wifi, kan je de lampen/spotjes/etc beter niet handmatig bedienen via fysieke schakelaars. Zonder stroom is een Lifx-peertje namelijk offline en doet hij niets totdat je de schakelaar weer indrukt.

Media has no description

© PXimport

Lampen werken zonder bridge

Je stelt een Lifx-lamp in via de gratis app (Android, iOS of Windows 10). Hiervoor moet je een account maken, wat niet iedereen fijn zal vinden. Omdat de peertjes een ingebouwde wifimodule hebben, werken ze zonder bridge/hub. Dat scheelt in kosten, al moet je er wel rekening mee houden dat de lampen een goed dekkend en stabiel wifi-netwerk vereisen.

Een Philips Hue-lamp (links) naast een Lifx-lamp

© PXimport

App: Engels en uitgebreid

Je voegt lampen toe via de app, die helaas alleen in het Engels is. Nu zal dit voor de meeste gebruikers weinig tot geen problemen opleveren, maar het is opvallend omdat Lifx al drie maanden officieel in Nederland actief is. Hopelijk wordt de app snel in het Nederlands vertaald, want dat oogt en werkt toch net wat fijner.

Het registreren van mijn eerste lamp ging niet van een leien dakje. De app toonde tien minuten de melding dat het peertje werd toegevoegd, maar kwam daarna met een foutmelding. De lamp resetten (door de schakelaar een aantal keer snel in te drukken) hielp: de tweede keer werd de lamp binnen enkele minuten toegevoegd aan mijn wifi-netwerk. Wat er de eerste keer misging, is mij onduidelijk. De andere lamp werd wel in één keer geregistreerd.

Lees ook: 6 slimme verlichtingssystemen getest

Functies van de app

Het startscherm van de app (derde afbeelding) toont jouw lampen, lampgroepen en extra features zoals ondersteunde diensten (integrations) en de een doorverwijzing naar de Lifx-site om extra peertjes te kopen. Handig is dat je direct ziet welke lampen er aan- en uitstaan en hoe fel ze zijn. Ook kan je met één druk op de knop (een beperkt aantal) lampen aan- en uitzetten.

Klik je op een lamp dan kan je onder andere de felheid van het licht aanpassen en van wittint of (bij de kleurenlamp) van kleur wisselen. Dit werkt naar behoren. Onderin het scherm staan extra features, waaronder lichteffecten en thema's. Je hebt de keuze uit tientallen thema's, waaronder 'relaxing', 'party' en 'intense'. In het begin is het uitvogelen welke kleur en felheid er bij de thema's horen, want dat staat nergens.

Door lampen toe te voegen aan een groep, kan je bijvoorbeeld met één druk op de knop (of een stemcommando) alle lampen in de woonkamer of keuken bedienen. Dat is handig en werkt goed.

Thuis gebruik ik een aantal Philips Hue-lampen, waar ik erg tevreden over ben. De peertjes werken via de bijbehorende bridge en reageren bijna direct als je in de app iets aanpast. Mijn ervaring is dat de Lifx-lampen, die rechtstreeks met het wifi-netwerk communiceren, praktisch even snel zijn als de Hue-verlichting.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Stembediening

Steeds meer slimme apparatuur is te bedienen met je stem. De Lifx lampen zijn aan te sturen via Google Assistent (en dus de Home-speakers), Apple HomeKit, Amazon Alexa en Microsoft Cortana. Kortom: de keuze is reuze. Lifx ondersteunt ook IFTTT, een populaire app die je van alles laat automatiseren. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je lampen tweemaal blauw flikkeren als het ruimtestation ISS over je huis vliegt.

Ik heb de spraakbesturing getest in combinatie met Google Assistent op mijn Google Home, en dat werkte naar behoren. Als je op de bank zit (oké, ligt) met je telefoon buiten handbereik en je wil een lamp aan- of uitdoen, dan is het erg handig om dat met een stemcommando te doen. Geen killer-feature natuurlijk, maar (ook met oog op de toekomst) wel leuk dat de Lifx-verlichting alle bekende spraakdiensten ondersteunt.

De Lifx-app ondersteunt ook andere platformen, waaronder Samsung SmartThings, Nest en Logitech Harmony. Zo kan je nog meer automatiseren, mits je geschikte smart home-producten hebt.

Lichtopbrengst

De witte Lifx-lamp heeft een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin en kan dus alleen verschillende tinten wit weergeven. Wie geen behoefte heeft aan een kleurenlamp, is daarom beter uit met deze goedkopere witte lamp. Het wit gaat van erg koud (wit) tot gezellig warm, bijna gelig. Op de derde foto hieronder zie je de witte lamp met een meer warme tint. De minimale en maximale lichtopbrengst is dik in orde en is bovendien zeer nauwkeurig (per procent) te regelen via de app.

De kleurenlamp kan 16 miljoen RGB-kleuren tonen, net als de kleurenlampen van andere merken. Je kan dus kiezen uit heel veel tinten rood, blauw, groen, geel, paars, etc. Grappig, zeker met een filmavond of feestje. De maximale lichtopbrengst is hetzelfde als bij het witte peertje en is ook in te stellen via de app.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Conclusie

De twee geteste E27-lampen van Lifx doen qua features, bediening en (kleuren)verlichting weinig tot niet onder voor de peertjes van Philips Hue. De app heeft veel mogelijkheden en de lampen ondersteunen alle bekende spraak- en automatiseringsdiensten. Wel hopen wel dat de app snel in het Nederlands uitkomt.

Een pluspunt van Lifx ten opzichte van verlichtingssystemen met een bridge is dat de lampen zelf met je wifi-netwerk communiceren, waardoor een bridge niet nodig is. Wie weinig peertjes nodig heeft, is dus goedkoper uit. Wil je vijf of meer slimme lampen, dan is een concurrent als Philips Hue naar verhouding goedkoper. Met 25 en 55 euro zijn de besproken Lifx-lampen namelijk duurder dan peertjes van Hue en andere merken. Let er ook op dat Lifx geen lampen met een E14-fitting verkoopt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Philips en Ikea.

De Lifx-verlichting is daarom niet voor iedereen de beste keuze, maar met de lampen zelf is weinig mis.

8,0

Ons oordeel

Lifx verlichting

Pluspunten

Geen bridge nodig

Mooi (kleuren)licht

Uitgebreide app

Minpunten

App is Engels

Bug met instellen lamp

Conclusie

Lifx warm white en kleuren en wit --------------------------------- **Prijs:**€ 24,99 (wit) en 54,99 (kleur)**Fitting:**E27**Aantal Lumen:**800**Geclaimende levensduur:**22,8 jaar bij 3 uur gebruik per dag**Kelvin:**2500K tot 9000 (kleurenlamp) - 2700K (witte lamp)**Werkt met:**Android, iOS en Windows 10**Website:**[lifx.com](https://eu.lifx.com/collections/mini)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000