Radiogolven als kunst

Door: Chwhynny Overbeeke | 07 november 2015 19:34

Algemeen

De Nederlandse kunstenaar Richard Vijgen heeft een app gemaakt waarmee in real-time de radiogolven van het dataverkeer in de omgeving gevisualiseerd worden.

Het kunstproject Architecture of Radio van Richard Vijgen is een visualisatie van het dataverkeer om ons heen. Deze visualisatie wordt gerealiseerd door middel van een app. Vanaf september 2015 tot en met eind januari 2016 is deze app te bewonderen in het ZKM (Centrum voor Kunst en Mediatechnologie) in Karlsruhe, Duitsland. Lees ook: Zo verbeter je je draadloze thuisnetwerk.

Met de app visualiseer je radiogolven in je omgeving.

Het idee voor de app kwam voort uit het feit dat we ons in een omgeving bevinden waarin constant enorm veel fysieke (maar onzichtbare) signalen worden verstuurd. Deze signalen maken deel uit van ons landschap zonder dat we er ons echt van bewust zijn. De kunstenaar probeert een beeld geven van dit dataverkeer dat vrijwel onopgemerkt langs ons heen raast.

De app is een real-time locatie-gebaseerde visualisatie van zendmasten, wifi routers, communicatie-, navigatie- en observatiesatellieten en hun signalen. Vijgen heeft nog niet bekendgemaakt hoe de app en de hardware waarop de app werkt de signalen in de omgeving herkent.

De app maakt gebruik van je locatie, maar hoe hij precies werkt is onbekend.

De versie van de app die in Karlsruhe tentoongesteld wordt is speciaal voor deze locatie gemaakt, zodat ook de bedrade communicatie binnen de tentoonstellingsruimte kan worden gevisualiseerd.

Vijgen is van plan om in december 2015 een iOS versie van de app te lanceren, en begin 2016 wordt er een Android versie verwacht.

1 Reactie(s) op: Radiogolven als kunst

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 7 november 2015 20:08 darknessblade
    vraag me af hoe het er uit zou zien met millitarie/overheids radio-golven, die niet toegankelijk zijn voor het publiek zonder de telefoon te hacken
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.